17.8 C
București
joi, septembrie 12, 2024

Cele mai bune plante antiinflamatorii si cum sa le folosesti

Inflamatia este un raspuns natural al organismului nostru la infectii si leziuni, dar uneori aceasta poate deveni cronica si poate duce la aparitia unor boli precum artrita, boli de inima sau diabet. Totusi, trebuie sa stii ca exista o serie de plante antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamatiei in corp.

Cu totii stim ca inflamatia se afla la radacina majoritatii bolilor, iar aceasta apare de cele mai multe ori din cauza unei diete nesanatoase. Asadar, pentru a ne imbunatati starea de sanatate, trebuie mai intai sa avem un stil de viata sanatos. Prin urmare, consumul unor plante cu efect antiinflamator este una dintre cele mai bune modalitati de a tine la distanta inflamatia. Iata, asadar, cateva dintre cele mai bune plante cu efect antiinflamator si cum sa le folositi:

Cele mai bune plante antiinflamatorii

1.Curcuma/Turmeric

Curcuma este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante.

Curcuminul este cel care da culoare si gust plantei, dar este responsabil si de calitatile de vindecator, deoarece este cel mai puternic anti-inflamator natural si un atioxidant dintre cei mai puternici.

Aceasta poate fi consumata sub forma de pudra, adaugata in mancare sau utilizata sub forma de supliment. Se recomanda consumul de 500-2000 mg de curcuma zilnic pentru a beneficia de proprietatile sale pentru sanatate.

2.Busuiocul sfant (Tusli)

Busuiocul este considerat in India drept “Regina plantelor”, fiind una dintre cele mai sacre plante in medicina ayurvedica datorita beneficiilor aduse sanatatii.

Busuiocul este o planta aromatica cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Aceasta este o planta adaptogena si una dintre cele mai bune plante pentru vindecare, fiind capabila sa lupte impotriva infectiilor virale, bacteriene si fungice.

Darorita efectului antiinflamator si antioxidant, ceaiul Tulsi combate bolile cardiace, reduce inflamatia tesutului cardiac, mentine tensiunea arteriala si nivelul colesterolului in limite normale. De asemenea, planta poate fi adaugata si in mancare sau utilizata sub forma de ulei esential. Se recomanda utilizarea de 1-2 picaturi de ulei esential de busuioc amestecate cu ulei de masline sau alte uleiuri vegetale si masarea zonelor afectate.

3.Galbenele

Calendula este una dintre cele mai bune plante antiinflamatoare, iar beneficiile sale provin din continutul de acid linoleic, care s-a dovedit a fi un remediu puternic pentru probleme precum dermatita, ulcere, dureri in gat si eruptii cutanate de scutec.

Planta este folosita pentru a face tincturi, comprese, ceaiuri si creme. Se administreaza in mod obisnuit pe cale orala sau se aplica local pentru a reduce inflamatia si pentru a oferi antioxidanti puternici.

4.Schinduf

Schinduful este una dintre cele mai bune plante antiinflamatoare datorita numeroaselor sale beneficii pentru sanatatea digestiva si cardiovasculara. Poate reduce inflamatia stomacului si s-a dovedit ca amelioreaza problemele inflamatorii, cum ar fi ulcerele bucale, bronsita, tusea cronica si tulburarile metabolice.

Poti gasi cu usurinta suplimente de schinduf sub forma de tinctura, capsule si pudra. Ceaiul de schinduf este, de asemenea, disponibil, iar topicele sunt folosite pe piele si par.

5.Sunatoare

Sunatoarea este o planta cu zeci de substante active care contribuie la potentialul sau terapeutic. Este folosit pentru proprietatile sale antiinflamatorii de peste 2.000 de ani.

Este folosit atat intern, cat si local pentru a usura afectiunile inflamatorii, inclusiv iritatiile pielii si bolile cronice.

Studiile indica faptul ca este un instrument excelent pentru probleme ale pielii, cum ar fi dermatita atopica si eczema. De asemenea, este folosit pentru a calma depresia si pentru a stimula starea de spirit.

6.Rozmarinul

Rozmarinul este o planta cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante.

Planta poate ajuta la stimularea memoriei si a concentrarii si poate fi folosita local pentru a calma durerea si pentru a stimula cresterea parului. In plus, cercetarile arata ca extractul de rozmarin poate chiar ajuta la atenuarea inflamatiei creierului si la stimularea sanatatii cognitive cu compusii sai antioxidanti.

Planta poate fi utilizata sub forma de ulei esential sau adaugata in mancare pentru a imbunatati gustul. Se recomanda utilizarea de 1-2 picaturi de ulei esential de rozmarin amestecate cu ulei de masline sau alte uleiuri vegetale si masarea zonelor afectate.

7.Radacina de Astragalus

Astragalus este o planta folosita de mii de ani pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva stresului, iar studiile de laborator asupra celulelor indica faptul ca extractele sale sunt capabile sa reduca inflamatia si stresul oxidativ. Aceasta proprietate se datoreaza continutului de saponine, flavonoide si polizaharide care sunt responsabile pentru efectele sale antiinflamatorii.

Poti gasi radacina de astragalus sub forma de tinctura, capsule si ceai. De asemenea, este folosit in produsele de ingrijire a pielii pentru capacitatea sa de a minimiza cicatricile si de a promova vindecarea ranilor.

8.Ashwagandha

Ashwagandha este o planta antiinflamatoare capabila sa ajute la reducerea cortizolului din organism si sa combata efectele negative ale stresului. Prin reducerea inflamatiei, ashwagandha ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange, amelioreaza anxietatea, amelioreaza oboseala suprarenala si intareste functia imunitara. In plus, cercetarile arata ca planta poate ajuta la protejarea impotriva inflamatiei pielii.

Planta se gaseste sub forma de suplimente, ceaiuri si multe altele.

9.Gheara pisicii

Pe langa actiunea sa puternica antivirala, planta are si proprietati antiinflamatorii impresionante. Cercetarile au descoperit ca planta are capacitatea de a imbunatati problemele inflamatorii digestive, cum ar fi boala Crohn, ulcerele gastrice si sindromul de intestin permeabil.

In mod traditional, gheara pisicii se consuma sub forma de ceai, dar poate fi gasita si sub forma de extract lichid si capsule.

10.Coriandru

Aceasta planta versatila pe care o poti folosi pentru aroma este de fapt plina de antioxidanti, inclusiv flavonoidul quercetina. Ajuta la rezolvarea problemelor digestive, lupta impotriva stresului oxidativ si promoveaza detoxifierea metalelor grele si a toxinelor.

Semintele plantei poseda proprietati antiinflamatorii care pot juca un rol in boli si chiar in cancer.

Atat planta, cat si semintele plantei pot fi folosite in retete si sau ca ingrediente in suplimentele pe baza de plante.

11.Musetel

Musetelul este o alta planta terapeutica folosita de secole pentru proprietatile sale vindecatoare. Inca din cele mai vechi timpuri, medicii foloseau aceasta planta pentru a reduce durerea si inflamatia si pentru a ameliora problemele digestive. Totodata, studiile sugereaza ca, datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, musetelul este benefic pentru probleme precum osteoartrita, tulburarile gastrointestinale si colita ulceroasa.

12.Oregano

Oregano este o planta aromatica cunoscuta pentru proprietatile sale antibacteriene si antifungice, dar si pentru proprietatile sale antiinflamatorii.

Oregano are capacitatea sa de a trata problemele respiratorii, de a usura indigestia si de a lupta impotriva infectiilor. Totodata, uleiurile esentiale de oregano au capacitatea de a beneficia de inflamatie cronica, artrita, ateroscleroza si diabet.

Planta poate fi consumata sub forma de ceai sau adaugata in mancare pentru a imbunatati gustul. Se recomanda consumul de 1-2 linguri de oregano uscat zilnic.

13.Ghimbirul

Ghimbirul este radacina unei plantei care si-a dovedit eficienta inca din Antichitate. Aceasta este foarte des utilizata in Ayurveda, deoarece calmeaza greata, imbunatateste digestia si reduce inflamatiile din organism.

Datorita continutului de gingerol, ceaiul de ghimbir are proprietati antioxidante si antiinflamatorii puternice, ajutand la reducerea durerilor si disconfortul inflamatiei din organism, de la artrita si tulburari articulare pana la dureri de cap, febra, crampe si dureri musculare. Totodata, ceaiul de ghimbir este foarte eficient pentru tuse si congestii nazale datorita proprietatilor sale expectorante si antiinflamatoare si are proprietati expectorante si antiinflamatoare.

Aceasta poate fi consumata sub forma de ceai, adaugata in mancare sau utilizata sub forma de supliment. Se recomanda consumul de 2-4 grame de ghimbir zilnic pentru a beneficia de proprietatile sale pentru sanatate.

Cum sa le folositi

Aceste plante pot fi consumate sub forma de ceai, adaugate in mancare (planta uscata, macinata sau proaspata), utilizate sub forma de ulei esential, capsule/tablete, tincturi,
produse topice (creme, balsamuri si geluri).

Fiecare produs pe baza de plante este diferit, asa ca asigura-te ca citesti cu atentie eticheta si urmezi recomandarile de dozare.

Atentie!!!

Atunci cand utilizezi noi ceaiuri, plante sau bauturi antiinflamatoare, este important sa te asiguri ca niciuna dintre ele nu interactioneaza cu medicamentele pe care le iei. 

De asemenea, daca oricare dintre aceste plante provoaca tulburari de stomac, eruptii cutanate sau iritatii ale pielii sau orice alte reactii adverse adverse, intrerupe imediat utilizarea.

Vezi si: Top 7 ceaiuri cu efect antiinflamator

Vezi si: Cele mai bune alimente antiinflamatoare pe care sa le incluzi in dieta ta

Vezi si: Creme şi produse antiinflamatoare şi antireumatice pe care le poți folosi sezonul acesta

Vezi si: Ceai din frunze de guava: are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene si antibacteriene

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole