17.7 C
București
vineri, aprilie 12, 2024

STUDIU – Utilizarea frecventa a antibioticelor poate creste riscul de boli inflamatorii intestinale

Utilizarea frecventă a antibioticelor poate creste riscul de boli inflamatorii intestinale – boala Crohn si colita ulceroass – la adultii de peste 40 de ani, potrivit cercetarilor publicate in Gut.

S-a constatat ca persoanele care primesc mai multe cure de antibiotice sunt expuse unui risc mai mare de boli inflamatorii intestinale, mai ales daca iau aceste medicamente pentru combaterea infectiilor pentru a trata agentii patogeni gastrointestinali.

In cadrul studiului, cercetatorii au examinat date despre 6,1 milioane de persoane cu varsta de 10 ani si peste in Danemarca, inclusiv 5,5 persoane care au primit cel putin o cura de antibiotice intre 2000 si 2018. In timpul perioadei de studiu, aproape 53.000 de persoane au fost nou diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale, inclusiv boala Crohn si colita ulcerativa.

In comparatie cu persoanele care nu au folosit niciodata antibiotice, cei care au facut-o au fost semnificativ mai probabil sa dezvolte boli inflamatorii intestinale la toate grupele de varsta din studiu.

Cu fiecare curs suplimentar de antibiotice, riscul de boli inflamatorii intestinale a crescut cu cel putin inca 10%, impactand toate varstele si crescand mai mult pentru cei peste 40 de ani.

Printre cei cu varsta cuprinsa intre 10 si 40 de ani, sansele lor de a dezvolta boli inflamatorii intestinale au fost cu 28% mai mari, iar acest risc a crescut la aproximativ 48% dupa varsta de 40 de ani.

Totodata, studiul a mai constatat ca riscul de boli inflamatorii intestinale a fost cel mai mare la unu-doi ani dupa ce oamenii au luat antibiotice special pentru infectiile gastrointestinale.

„Este cu siguranta posibil ca raspunsul inflamator de baza legat de o infectie sa conduca la riscul asociat observat. Cu toate acestea, avem unele dovezi ca antibioticele in sine pot contribui la debutul bolii.”, spune autorul studiului, Adam Faye, MD, profesor asistent de medicina si sanatatea populatiei la New York University Grossman School of Medicine.

De exemplu, studiul nu a gasit nicio legatura intre boli inflamatorii intestinale si un antibiotic – nitrofurantoina – care trateaza infectiile tractului urinar. Daca infectiile de baza ar putea cauza boli inflamatorii intestinale, atunci oamenii de stiinta s-ar astepta sa vada un risc crescut chiar si atunci cand oamenii au luat nitrofurantoina, spune dr. Faye. Faptul ca acest lucru nu s-a intamplat, sugereaza ca problema este specifica antibioticelor pe care le-au luat oamenii, nu infectiilor de baza, adauga Faye.

Utilizarea antibioticelor poate avea un efect daunator asupra microbiomului intestinal
Desi studiul nu a fost conceput pentru a dovedi daca sau cum antibioticele ar putea cauza in mod direct boli inflamatorii intestinale, oamenii de stiinta banuiesc ca aceasta poate fi din cauza ca pot avea un impact asupra microbiomul intestinal, colectia de bacterii si alte microorganisme care traiesc in tractul digestiv si va pot influenta sanatatea. Nitrofurantoina – antibioticul care nu are un impact prea mare asupra microbiomului intestinal – a fost singurul care nu a fost legat de boli inflamatorii intestinale in studiu, noteaza Faye.

Vezi si: Un medic american a descoperit cel mai puternic antibiotic natural

„Credem ca ipoteza este ca antibioticele modifica microbiomul intestinal si conduc la dezvoltarea boli inflamatorii intestinale”, spune Faye.

Cele doua tipuri de antibiotice cu cel mai mare risc de boli inflamatorii intestinale din studiu – nitroimidazoli si fluorochinolone – sunt ambele prescrise in mod obisnuit pentru infectiile gastrointestinale. Pentru nitroimidazoli, riscul crescut a crescut constant odata cu varsta si a ajuns la 61% pentru cei de 60 de ani si peste. Cu fluorochinolone, riscul crescut a fost cel mai mare pentru persoanele intre 40 si 60 de ani, la 79 la suta.

De asemenea, un studiu efectuat pe un numar de 577.000 de copii danezi a descoperit ca acestia aveau un risc de patru ori de a dezvolta boala Crohn in primele trei luni dupa administrarea antibioticelor. Un alt studiu pe adolescenti si adulti suedezi a constatat un risc mai mult decat dublu de aparitie a bolii Crohn dupa administrarea de antibiotice si un risc cu 74% mai mare de colita ulceroasa – riscul de boli inflamatorii intestinale crescand pentru fiecare curs ulterioara de antibiotice.

Cele mai recente descoperiri sustin teoria in curs de dezvoltare conform careia antibioticele ar putea duce la boli inflamatorii intestinale prin distrugerea bacteriilor benefice si sanatoase care traiesc in mod normal in intestin, modificand compozitia microbiomului sau chiar lasand bacteriile daunatoare sa infloreasca, spune Bincy Abraham, MD, profesor si director la Programul de boli inflamatorii intestinale Fondren de la Centrul Underwood pentru Tulburari Digestive de la Houston Methodist Hospital. Aceasta schimbare a microbiomului poate provoca inflamatie care duce la boli inflamatorii intestinale, spune Abraham, care nu a fost implicat in noul studiu.

Vezi si: Tratamentul cu antibiotic – un tratament ce poate fi fatal

„Antibioticele sunt destul de importante daca cineva are nevoie de ele si pot ajuta la tratarea infectiilor bacteriene”, spune Abraham. „Ceea ce nu vrem sa facem este sa luam antibiotice in mod inutil – de exemplu, pentru o infectie virala.

„Cred ca ar trebui sa fim atenti la utilizarea antibioticelor, deoarece utilizarea lor are dezavantaje”, spune dr. Ludvigsson, care nu a fost implicat in noul studiu. „Dar o infectie gastrointestinala severa poate duce la sepsis si, daca medicul crede ca este indicat, nu as ezita sa iau antibioticele.”

Vezi si: Cele mai bune antibiotice naturale din camara ta

Sursa: bmj.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole