18 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

Deficitul de vitamina B12 – Simptome si masuri de precautie pentru vegani si vegetarieni

Vitamina B12 (cobalamina) este o vitamina esentiala care indeplineste multe functii importante in organismul nostru. Aceasta este necesara pentru necesara pentru a mentine celulele nervoase si celulele sanguine sanatoase, dar ajuta si corpul sa produca ADN, materialul genetic din toate celulele noastre. Totodata, trebuie sa stii ca vitamina B12 se gaseste aproape exclusiv in alimentele de origine animala si, prin urmare, este un nutrient de potential ingrijorare pentru cei care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana.

Corpul nostru nu poate produce singur aceasta vitamina, asadar trebuie sa consumi alimente care au vitamina B12 si, dupa cum am spus si mai sus, ea se gaseste aproape exclusiv in produsele de origine animala (carne rosie, carne de pasare, fructe de mare, lapte, branza si oua), fiind produsa de bacterii din intestinul gros al animalelor.

Pentru vegani si vegetarieni, vitamina B12 mai poate fi gasita si in: cereale fortificate, drojdie inactiva, spirulina, chlorella si alte alge de acelasi tip, iarba de orz, vlastari, algele nori si alte tipuri de alge marine, tempeh, lapte vegetal, ciuperci, miso, alimente fermentate si drojdia inactiva. Totusi, multe dintre acestea sunt controversate din cauza ca vitamina B12 pe care o contin nu este o vitamina B12 veritabila, ci una analoga, despre care se crede ca nu este absorbita de corp.

Care este doza zilnica recomandata:

  • Sugari sub 6 luni: 0,4 mcg
  • Bebelusi 7-12 luni: 0,5 mcg
  • Copii 1-3 ani: 0,9 mcg
  • Copii 4-8 ani: 1,2 mcg
  • Copii 9-13 ani: 1,8 mcg
  • Adolescenti 14 si 18 ani: 2,4 mcg (2,6 mcg pe zi daca sunt insarcinate si 2,8 mcg pe zi daca alapteaza)
  • Adulti: 2,4 mcg (2,6 mcg pe zi daca sunt gravide si 2,8 mcg pe zi daca alapteaza)

Simptomele deficitului de vitamina B12

Lipsa de cobalamina duce la tulburari in diviziunea celulara in intregul corp, afectand in principal formarea globulelor rosii, dar are un impact si asupra mucoasei bucale si faringiene, precum si asupra sistemului nervos. Un simptom tipic al deficitului de vitamina B 12 este o forma de anemie care determina cresterea anormala a globulelor rosii (anemie megaloblastica). Totodata, mai exista si simptome precum:

  • Slabiciune, oboseala sau ameteala
  • Palpitatii ale inimii si dificultati de respiratie
  • Piele palida
  • O limba neteda
  • Constipatie, diaree, pierderea poftei de mancare sau gaze
  • Probleme nervoase cum ar fi amorteala sau furnicaturi, slabiciune musculara si probleme la mers
  • Pierderea vederii
  • Probleme mentale (depresie, pierderea memoriei sau modificari de comportament)

Sfaturi pentru vegani/vegetarieni

Unele alimente pe baza de plante sunt mai nou imbogatite cu cobalamina. Acestea includ diverse produse din soia, muesli, fulgi de porumb, sucuri de fructe si alternative de carne. In functie de continutul de vitamina B 12, absorbtia vitaminei B 12 poate fi imbunatatita prin consumul acestor alimente fortificate, dar aceasta nu va acoperi intotdeauna necesarul zilnic. In plus, legislatia UE privind productia ecologica de alimente interzice imbogatirea alimentelor ecologice cu vitamina B 12. Ca atare, alimentele vegane produse organic din tarile UE nu contin cobalamina.

Din acest motiv, ar trebui sa se asigure un aport suficient de vitamina B 12 prin alimente fortificate si suplimente de vitamina B 12 – suplimente nutritive pentru aportul oral (pastile, capsule) sau sublingual (pastile, picaturi, spray-uri) de vitamina B 12. Totodata, exista si injectii intramusculare cu vitamina B 12. Cu toate acestea, datele actuale arata ca preparatele orale si sublinguale de vitamina B 12 sunt suficiente si pot fi chiar superioare injectiilor intramusculare. La pacientii care sufera de anemie pernicioasa (o boala autoimuna), injectia intramusculara este cea mai eficienta forma de suplimentare.

Vezi si: Vitamina K si complexul de vitamine B se gasesc din plin in curmale

Vezi si: Vitamina D – De ce este atat de importanta in acest sezon

Vezi si: Aceasta pudra are mai multi antioxidanti decat coacazele, mai mult fier decat spanacul si mai multa vitamina A decat morcovii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole