Spanacul este o planta comestibila, prezenta in gradininile oamenilor, care, consumat in stare cruda sau fiert, ofera numeroase beneficii organismului nostru. Astfel, in acest anotimp, este musai sa incluzi spanac in alimentatia ta.
Bine de stiut!
-Potirivit dr. Helen Rasmussen in cadrul Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center de la Tufts University, se pare ca spanacul elibereaza mai multi nutrienti atunci cand este gatit la cald. Este adevarat ca in stare cruda contine o multime de fibre, insa preparat la cald, spanacul poate oferi organismului un nivel crescut de beta-caroten, un antioxidant ce aduce organismului multe beneficii, in special in cazul persoanelor ce sufera de cancer, boli de inima, cataracta sau degenerescenta maculara pe fondul varstei. De asemenea, o alta cercetare arata ca spanacul gatit prin fierbere contine un nivel de trei ori mai mare de betacaroten, prin comparatie cu spanacul crud.
-100 g spanac contin 23 de calorii, 3 g proteine, 0 g lipide, 4 g carbohidrati si 2 g fibre.
-In stare cruda, cea mai buna alegere o constituie baby spinacul, deoarece spanacul mai mare este mai atos.
Ce contin frunzele de spanac si ce proprietati au:
Frunzele de spanac, de culoare verde intens, sunt bogate in clorofila, sodiu, acid folic, fier, potasiu, calciu, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, arsen, vitaminele B1, B2, B6, B9, PP, C, E si K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteina si spinacina.
Iata ce proprietati are si de ce sa il consumi in aceasta perioada:
- remineralizant
- antianemic
- antiscorbutic
- tonicardic
- activator al secretiei pancreatice
- anticancerigen
- curata caile digestive
De asemenea, semintele de spanac amelioreaza bolile de ficat incipiente, beta-carotenul previne sau chiar ajuta la vindecarea cancerului, iar acidul folic este benefic in sarcina, deoarece ajuta la cesterea fatului si la o buna dezvoltare a sistemului nervos.
Spanac – Indicatii terapeutice
Spanacul este indicat in urmatoarele afectiuni: afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, nefrite, anemie, astenie fizica si nervoasa, convalescenta, atonia vezicii urinare, cancer, cistita, constipatie, diabet zaharat, obezitate, reumatism, afectiuni dermatologice (acnee, eczeme, edeme, ulcere de piele), arsuri, pecingine, plagi atone, prostatita, rahitism, senescenta si viermi intestinali.
- Este remineralizant. Spanaculeste indicat si in dieta copiilor, varstnicilor si al tuturor celor care au nevoie de fortificarea organismului;
- Spanacul mentine un nivel optim al tensiunii arteriale, dar si al colesterolului;
- Reduce riscului de ateroscleroza, infarct miocardic si accident vascular cerebral. Totodata, spanacul ajuta la reducerea inflamatiei.
- Are proprietati anti-cancerigene, reducand activitatea tumorala si raspandirea cancerului in organism;
- Este depurativ, curatand organismul de toxine) si din acest motiv se foloseste si in curele de slabit;
- Are beneficii neurologice, reducand riscul aparitiei bolii Alzheimer, ajuta persoanele care au un risc ridicat de declin cognitiv neuronal si sporeste atentia;
- Protejeaza mucoasa stomacului, scazand astfel aparitia ulcerului gastric (cititi si: 4 remedii naturiste contra ulcerului gastroduodenal);
Metode de preparare si remedii
-In satre cruda, de preferinta in salate si cruditati.
-Sub forma de suc. Suc de spanac obtinut cu storcatorul amestecat cu o parte suc de spanac si 4 parti de suc de morcov. Se consuma 600 ml pe zi cu 15 minute inainte de mesele principale, in caz de convalescenta sau alte afectiuni.
-Seminte: 1-2 lingurite de seminte puse la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se consuma in caz de constipatie.
-Frunze fierte in ulei, pentru cataplasme pe rani. Se tin 20 de minute.
-Sub forma de tinctura. 200 ml suc de spanac se adauga in 100 ml alcool alimentar de 70°. Se ia cate 1 lingurita de 3 ori pe zi. Se poate folosi in cure de lunga durata fara sa fie nici un efect secundar nedorit.
-Pentru remineralizare, in afectiunile inimii, etc., se procedeaza astfel: la 1 litru de vin se pune 200 ml de suc de spanac. Se consuma cate 50 ml, de 3 ori pe zi.
Contraindicatii:
-hepatism, artritism, piatra la rinichi, guta, inflamatii gastrice sau intestinale (din cauza oxalatilor de potasiu si calciu).
Vezi si: 9 beneficii uimitoare ale spanacului de apa
Sursa: Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale, Jean Valnet
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: De ce trebuie sa consumi spanac mai des in aceasta primavara […]