18.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Cultura broccoli. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Presa occidentala si americana spun despre broccoli ca este o „super-­leguma”, deoarece cercetarile din ultimii ani au situat­-o pe primul loc intre legumele cu continut bogat in substante anticancerigene si cu rol preventiv si curativ in bolile cardio­vasculare.

Astfel, daca vrei sa ai o dieta cat mai sanatoasa sau daca vrei sa incepi o afacere, trebuie sa iei in considerare dezvoltarea unei culturi de broccoli.

Cultura de broccoli se preteaza pentru tara noastra, insa sunt importante conditiile in care se face. Este nevoie de umbra, sol bogat si drenabil, seminte bune.

Cultura broccoli – Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

De la aceasta leguma se consuma doar inflorescenta, iar valoarea alimentara este asemanatoare cu cea a conopidei.

Broccoli este o planta bienala, insa in tara noastra se comporta ca planta anuala.

In legatura cu factorii de mediu, broccoli are pretentii asemanatoare conopidei sau chiar mai reduse. Vezi AICI.

Tehnologia de cultivare

-Cultura timpurie

Alegerea si pregatirea terenului se realizeaza ca si la conopida timpurie, prin rasad produs la ghivece sau cuburi nutritive, cu o varsta de 40-45 de zile.

Semanatul pentru producerea rasadurilor se poate face la sfarsitul lunii februarie – inceputul lunii martie.

Pentru obtinerea unor rasaduri de buna calitate (viguroase), acestea se repica si se mentin la o temperatura usor mai scazuta (12-14 grade C). Infiintarea culturii se realizeaza in perioada 15 aprilie – 10 mai, in functie de varsta rasadului si de conditiile meteorologice.

Broccoli, cu capatana formata, rezista la temperaturi negative (minus 1-3 grade C), dar recoltarea in acest moment poate provoca vatamari ale recoltei.

In privinta apei, cerintele sunt asemenatoare cu cele ale verzei, dinamica din sol si aer trebuie sa varieze in limite inguste, variatiile spre extreme fiind compromitatoare pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a plantelor. Lipsa apei in faza de rasad determina imbatranirea acestuia (frunzele imbatranesc si cad). Un exces de apa provoaca alungirea exagerata a rasadurilor. Un asemenea rasad se va prinde mai greu la infiintarea culturii si in conditii de temperaturi scazute (sub 0 grade), sunt mai susceptibile la piticire si orbire. In timpul vegetatiei, umiditatea din sol trebuie sa fie la aceleasi niveluri optime cu cele de la varza (70–80% din capacitatea total de camp). Prin urmare, terenul nu trebuie sa se usuce niciodata, adica trebuie sa fie permanent reavn. Acest nivel al apei din sol asigura si umiditatea relativa a aerului de circa 60-70% sau 70–80%, ceea ce inseamna conditii optime.

De asemenea, in faza de rasad, insuficienta luminii determina alungirea rasadurilor. In aceasta faza plantele pot sa primeasca o cantitate mai mica de lumina datorita nebulozitatii pronuntate si prelungite sau datorita desimii prea mari a rasadurilor. Alungirea rasadului, in afara faptului ca afecteaza calitatea rasadului, in general, duce la intarzierea recoltei. Alungirea din cauza reducerii luminii poate fi diminuata prin scaderea corespunzatoare a temperaturii si umiditatii solului. In camp sau spatii protejate, cultura are nevoie, de asemenea, de o cantitate mare de lumina, corespunzatoare terenurilor bine insorite; altfel, plantele se alungesc, numarul de frunze este mai redus, se intarzie formarea capatanilor sau acestea nu se mai formeaza deloc. Explicatia rezulta din faptul cunoscut ca marimea capatanii este direct si pozitiv corelat cu numarul si masa de frunze. In faza de capatana a plantelor, lumina joaca acelasi rol asupra plantelor, dar in mod esential negativ asupra calitatii capatanilor, prin faptul ca suprafata acestora capata o culoare galbuie.

In privinta elementelor minerale, asigurarea unui nivel ridicat de azot duce la sporirea recoltei. In ceea ce priveste azotul, este important de reamintit ca acesta, in cantitti prea mari, in conditii de temperatura mai sczuta si umiditate ridicata favorizeaza bracteerea.

Recoltarea se efectueaza cand capatanile au ajuns la dimensiunile proprii
soiului, inainte de rasfirarea usoar a marginilor. Inainte de recoltare, cu circa doua zile, se executa o udare usoar, care asigura turgescenta capatanilor si frunzelor. Calendaristic, recoltarea incepe dup 20 mai si dureaza, in functie de atingerea maturitatii tehnologice, pana la 15-20 iulie, variind in functie de zona. De regula, recoltarea la o cultura se esaloneaza pe o perioada de 20-25 de zile, in circa 2-4 etape. Recoltarea se efectueaza manual, prin taierea capatanilor impreuna cu 2-3 frunze, care vor proteja capatanile de diferite vatamari.

-Cultura tarzie

Acest tip de cultura se realizeaza alegand in mod corespunzator soiul si perioada de infiintare a culturii in camp.

Alegerea si pregatirea terenului se pot realiza ca in cazul culturilor de
vara sau de toamna de varza sau a culturilor tarzii de conopida.

Alegerea terenului pentru cultura de toamna se face tinand seama ca acesta sa fie corespunzator cerintelor acestei varietati. Solul trebuie sa aiba o textura mijlocie, o fertilitate ridicat si reactie neutra sau usor alcalina, in niciun caz acida.

Solurile cu textura mijlocie au avantajul ca retin mai bine apa provenit din ploi si udari, in perioadele secetoase din timpul verii. In cazul in care solul este usor acid, acesta se trateaza cu var nestins.

Pregtirea solului incepe inca din toamna, facandu-se in functie de cultura
secundara anterioara. La pregatirea din toamna se vor administra in mod obligatoriu gunoi de grajd. Vara, dupa desfiintarea culturilor anterioare timpurii se face fertilizarea cu ingrasaminte chimice. La 1 hectar se
administreaza: 250 kg azotat de amoniu, 500 kg superfosfat si 200 kg sulfat de potasiu. In cazul in care toamna nu s-au administrat ingrasaminte organice pentru cultura timpurie anterioara, se administreaza 20 t/ha gunoi de grajd bine descompus. Ingrasamintele se aplica cu 10–14 zile inainte de infiintarea culturii.

Artura de vara se executa cu aceleasi agregate ca in cazul arturii de toamna la varza timpurie, la adancimea de 20–22 cm.

Tratare solului contra daunatorilor si erbicidarea se fac cu aceleasi substante si se aplica dupa aceleasi reguli ca la varza timpurie.

Producerea rasadurilor. In vederea infiintarii culturii de toamna se folosesc rasaduri produse pe straturi amenajate in camp, in varsta de 45-55 zile. Se seamana in prima decada a lunii mai. Celelalte lucrari aplicate, in vederea producerii rasadurilor de conopida de toamn, sunt asemntoare cu cele ale verzei de toamna.

Infiintarea culturilor se face prin plantarea rasadurilor in perioada 20–30
iunie. Pe fiecare strat inaltat, cu latimea la coronament de 104 cm, se planteaz doua randuri de broccoli distantate la 80 cm si cu 26-30 cm intre
plante pe rand.

Lucrarile de ingrijire. Completarea golurilor se face la 3–5 zile de la plantare, cu rasad de aceeasi varsta si din acelasi soi, cu udarea individuala a plantelor. Irigarea se executa astfel ca sa fie asigurate conditiile optime de umiditate in sol (70-75 % din IUA) si in aer. Udarea cea mai eficienta se realizeaz pe timp noros, seara, noaptea sau dimineata.

In timpul perioadei de vegetatie, cultura de toamna se fertilizeaz cu ingrasaminte chimice ce contin azot si potasiu. Prima fertilizare se executa cand plantele au 10-12 frunze. Dac este nevoie, in perioada de formare a capatanilor, se efectueaz a doua fertilizare faziala. Celelalte lucrari de ingrijire sunt asemntoare cu cele care se efectueaza la cultura timpurie.

Recoltarea se realizeaz incepand cu 10–15 septembrie si se incheie inainte de aparitia primelor ingheturi. In caz ca plantele au fost surprinse de ingheturi, recoltarea se va efectua imediat dupa trecerea acestui moment, cand plantele si-au revenit.

Vezi si: 2 uleiuri vindecatoare mai putin cunoscute: ulei din seminte de patrunjel si ulei din seminte de broccoli

Vezi si: Cum se fierbe la aburi broccoli proaspat. Cea mai sanatoasa metoda de preparare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole