Cruciulita (Senecio vulgaris, Senecio rupestris) este o planta mica, cu tulpina dreapta, frunze zimtate si flori galbene ce apar in din februarie si pana in septembrie si pe care o vedem adesea la margini de drumuri. Aceasta este o planta mai putin cunoscuta, dar foarte utila pentru femeile care sufere de dismenoree (durerea din timpul menstruatiei) sau amenoree (intarzierea inexplicabila sau incetarea brusca a menstruatiei).
In limba latina, Senecio vulgaris, vine de la „ senex ” care inseamna „batran” si vulgaris , care inseamna „comun”. Se crede ca a primit acest nume de la aparitia parului/pufului gri de pe seminte.
In scop terapeutic, se foloseste partea aeriana a plantei, care contin alcaloizii senecionina si senecina.
Cruciulita – Efecte terapeutice
- Are proprietati emenagoge
- Provoaca si regleaza ciclul menstrual
- Calmeaza durerile care preced sau insotesc menstrele
- Stimuleaza contractia peretilor vasculari ai uterului, provocand aparitia menstruatiei
Cruciulita – Indicatii terapeutice
- Amenoree
- Dereglari menstruale
- Dismenoree
- Dureri abdominale sau premenstruale
- Hemoroizi
- Inflamatii
- Mastita
- Raguseli
- Rani
Vezi si: Branca ursului. Ce trebuie sa stii despre „patroana tuturor plantelor verzi”
Metode de preparare si administrare:
-Tinctura de cruciulita: intr-un borcan, se adauga 100 ml alcool de 70° si 20 g de planta uscata si maruntita. Se inchide ermetic si se lasa la macerat 15 zile, agitanz zilnic, apoi Se agita apoi se strecoara. Se pune in sticlute mici, de culoare inchisa, depozitate la rece. Se administreaza intre 2-8 g pe zi.
-Infuzie: La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de planta maruntita si se lasa la infuzat 15 minute. Intern, se beau 2-3 cani pe zi, iar extern se pot folosi sub forma de cataplasme calde, pentru afectiunile enumerate mai sus.
Vezi si: Crușățea. Ce trebuie sa stii despre planta cu flori stralucitoare
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: