26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Branca ursului. Ce trebuie sa stii despre „patroana tuturor plantelor verzi”

Branca ursului (Heracleum sphondylium) este o planta ierboasa si medicinala, ce poate ajunge la inaltimea de 1-3 metri, cu frunze mari si flori albe cu un miros patrunzator, picant. Aceasta creste pe langa garduri prin paduri uscate, paduri, tufisuri, poieni, preferand locurile luminoase si umede. Planta este cunoscuta inca din Antichitate, datorita beneficiilor pe care le aduce organelor genitale si nu numai, iar botanistii o mai numesc si „patroana tuturor plantelor verzi„.

Atentie! Planta se confunda adesea cu o alta foarte toxica din aceiasi familie, cucuta (Cicuta maculata). Consumul a doar 2 g din radacina de cucuta te pot omori.

Un lucru pe care putini oameni il stiu este acela ca in anul 1918 infuzia de branca ursului a fost folosita cu succes pentru combaterea gripei spaniole.

In scop terapeutic, se foloseste intraga planta (flori, seminte, radacina), sub forma de capsule, tinctura sau ceai. Planta contine poline, colina, urocumarine, acizi organici, bioflavonoide, taninuri si uleiuri volatile.

  • Radacinile se culeg primavara, in general din aprilie pana in iunie. Acestea se spala intr-un jet rapid de apa si se lasa sa se usuce intr-o incapere calduroasa, expusa la lumina soarelui. Dupa uscare, radacinile devin foarte casante si se rup cu un pocnet sec. Se depoziteaza in saculeti de panza, in locuri racoroase si uscate.
  • Semintele si florile se culeg prin taiere, de la sfarsitul lunii iulie si pana la inceputul lunii noiembrie. Acestea se pun la uscat, in strat de maxim 4 cm, in locurile umbroase si bine aerisite. Odata uscate, cozile inflorescentelor devin casante si se rup usor.

Vezi si: Ce beneficii miraculoase are radacina de brusture

Branca ursului – Efecte terapeutice

Semintele si florile se folosesc cel mai des, deoarece au proprietati afrodiziace, stimulente hormonale si hipotensoare foarte puternice. Totodata, si radacina are proprietati afrodisiace, insa nu tot atat de intense ca semintele, iar de curand i-a fost descoperita si o actiune de stimulare a imunitatii.

Asadar, atat semintele, cat si radacina plantei au urmatoarele efecte terapeutice:

  • revigoreaza si reintineresc organismul
  • maresc capacitatea de efort si tonusul fizic si psihic
  • elimina sterilitatea, impotenta si fragilitatea
  • au efect antispastic digestiv si uterin
  • efect calmant
  • efect hipotensor puternic
  • afrodiziac puternic
  • stimulent al activitatii gonadelor
  • stimulent bun al imunitatii la nivelul renal si genital
  • tonic general puternic
  • tonic digestiv bun
  • vasodilatator genital puternic
  • vasodilatator periferic puternic
  • vermifug mediuslab
  • antihisteric bun (semintele)
  • antiblenoragic (semintele)

In ce afectiuni se recomanda branca ursului:

-Cancer si AVC. Planta contribuie la refacerea celulara, fiind foarte utila in tratarea tuturor formelor de cancer, dar si celor care au suferit de accidente vasculare cerebrale (AVC) si paralizie. Tratamentul este de lunga durata, intre 6 si 12 luni si se foloseste infuzie, decoct, sau tinctura in combinatie cu tratamentul celulelor tumorale (naprasnic, brusture, vasc, tataneasa, etc). In cazul accidentului vascular cerebral, se recomanda tinctura si combinatie cu castan extract.

-Hipertensiune arteriala. Se recomanda administrarea a 4-6 comprimate de Branca ursului zilnic (la orele 6, 12, 18, 22,), in cure de 6 saptamani, urmate de 2 saptamani de pauza.

Vezi si: Remedii naturiste care sunt de ajutor in caz de hipertensiune arteriala moderata

-Sterilitate si infertilitate feminina. Sterilitatea reprezinta imposibilitatea obtinerii unei sarcini in decursul unui an de incercari. Obtinerea sarcinii, dar imposibilitatea mentinerii ei (pierderea spontana) defineste infertilitatea. Asadar, in caz de sterilitate, se recomanda infuzie, decoct si tinctura (cate 1 lingurita de 4 ori pe zi) combinata cu marar, lemn dulce si consum de soia. Tratamentul dureaza 6 luni sau pana ramai insarcinata. In caz de infertilitate, se pare ca sute de femei au folosit cu succes aceasta planta, ca ajutor pentru a ramane insarcinate. S-a constatat ca administrarea plantei are mai ales in timp, efect stimulant asupra ovarelor (stimuleaza ovulatia), iar ca actiune imediata, produce vasodilatatie genitala. Se administreaza comprimate, cate 4-6 pe zi,
incepand din ultima zi de ciclu si continuand pana la ovulatie, cand administrarea se intrerupe. Este
important sa nu se continue tratamentul si dupa ovulatie, pentru a nu pune in nici un fel de pericol
eventualul embrion format. Daca dupa 4-5 cicluri de administrare nu se obtin rezultate, atunci se poate folosi si tinctura, cate 2 lingurite diluate in apa de 3 ori pe zi, incepand cu ultima zi de menstruatie si pana la ovulatie.

-Sterilitate si infertilitate masculina. In caz de sterilitate, se recomanda tinctura sau decoct combinat cu telina, seminte de morcov. In caz de infertilitate, tratamentul dureaza 6-24 luni si consta din cure succesive, in care se administreaza cate 4-8 comprimate de Branca ursului, zilnic, timp de 3 luni, dupa care se face o pauza de 6 saptamani, apoi administrarea se reia.

-Deficit de testosteron. In cazul acestor tulburari hormonal, se recomanda administrarea de comprimate de Branca ursului, cate 4 pe zi si de pulbere de radacina de urzica, cate 3-4 lingurite pe zi. Tratamentul dureaza 3 luni si se face de 2 ori pe an. Branca ursului stimuleaza secretia de testosteron a gonadelor, in timp ce radacina de urzica are in compozitia sa un precursor al testosteronului, care va fi transformat in organism in acest hormon.

-Frigiditate. Se recomanda infuzie, decoct sau tinctura, care se administreaza cu jumatate de ora inainte de actul sexual, contribuind la o mai intensa traire a senzatiilor. Totodata, se poate apela si la comprimate, care se iau cate 2-4, cu jumatate de ora inaintea actului sexual.

-Impotenta hormonala si vasculara. Se recomanda infuzie, decoct, tinctura plus tratament cu obligeana cate 7 zile si 7 zile pauza, in care se face tot pentru 7 zile tratament cu arnica. De cele mai multe ori, 1 lingurita de tinctura, de 3 ori pe zi, ajuta in 10 zile cele mai multe cazuri. Se pot face si cure de 4 ori pe an cu comprimate, cate 4-6 pe zi. O cura complecta dureaza 2 luni, dupa care se face o pauza de alte 20-30 de zile, apoi se poate relua.

Vezi si: Tinctura de ceapa, „medicament” util in numeroase afectiuni

-Amenoree. Se recomanda 3-4 lingurite pe zi de pulbere de branca ursului, timp de 3-6 luni. Pentru un efect mai sporit, se poate combina cu naprasnic si salvie. Se poate folosi si tinctura sau comprimate, cate 4, in cure de o luna.

-Anexita. Se recomanda pulberea de branca ursului, cate 3-4 lingurite/zi sau infuzie, cate 3-4 cani pe zi, in special in perioada ciclului. Se poate asocia si cu ceaiuri de coada soricelului si galbenele. Tratamentul trebuie urmat cel putin 2 luni de zile.

-Metroanexita. Se recomanda infuzie, tinctura si ceaiuri combinate cu cimbru, cerentel, coada soricelului sau galbenele, impreuna cu spalaturi vaginale si comprese calde pe partea de jos a abdomenului.

-Ciclu menstrual neregulat. Se administreaza cate 3 comprimate pe zi, pe stomacul gol, in cure de 2 saptamani, urmate de alte 2 saptamani de pauza. Tratamentul se incepe in ultima zi a ciclului menstrual. Planta are rolul de a stimula si regla activitatea ovarelor, fiind de mare ajutor in cazurile in care ciclul menstrual vine cu mari intarzieri, precum si in cazul menstrelor neinsotite de ovulatie.

-Cistita, nefrita. Se recomanda tinctura din radacina de Branca ursului, cate 6 lingurite pe zi, fiecare lingurita diluata in 200 ml apa. Tratamentul trebuie urmat 10-14 zile si are un efect puternic antibiotic la nivelul reno-urinar, iar substantele volatile continute de semintele plantei avand o actiune bacteriana contra Escherichia coli, Staphylococcus aureus, etc.

-Candida genitala. Se administreaza cate 4 comprimate pe zi. Studiile de laborator au aratat ca principiile active din branca ursului are efecte anticandidozice, distrugand mai ales Candida albicons si Candida krusei.

-Chlamidya. Se recomanda infuzie, decoct sau tinctura de branca ursului asociata cu spalaturi de iasomie in amestec cu galbenele. Tratamentul se face 3 luni de zile fara pauza.

-Menopauza prematura. Se recomanda decoct sau tinctura, cate 1 lingurita de 3 ori pe zi. Se fac de 3 ori pe an cure cu Branca ursului, fiecare cu o durata de 3-4 saptamani. Pe timpul curei, se administreaza planta sub forma de comprimate, cate 4 pe zi.

-Infectii bacteriene. Se administreaza cate 4-6 comprimate pe zi de Branca ursului. Studiile efectuate la mai multe universitati din Turcia, coordonate de prof Dr. A. Ergene, au aratat eficienta acestei plante, atat contra bacteriilor grampozitive, cat si asupra celor gram negative. Astfel aceasta planta s-a dovedit un bun antibiotic contra: Shigella sonnei, Pseudomonas aeruginosa, Esterechia coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Streptococcus pyogenes, Corynobacterium diphteria, Enterococus fecalis.

-Infectiile reno-urinare. Se administreaza cate 3 lingurite pe zi de tinctura de branca ursului, timp de 2 saptamani, fiecare doza fiind diluata in minim 100 ml apa. Planta are afecte antibiotice, eliminand microorganismele parazite care s-ar putea instala la nivelul aparatului reno-urinar si are si efecte imunostimulatoare, ajutand organismul sa se apere singur de eventualele infectii.

-Boli venerice (gonoree, blenoragie, sifilis). Se recomanda infuzie, decoct sau tinctura. Se poate combina si cu spalaturi locale de coada soricelului si lichen de piatra. Ca adjuvant, se poate administra ca cate 8 comprimate de Branca ursului, cu un sfert de ora inaintea medicatiei prescrise de medic. Acest tratamentul cu Branca ursului ajuta la intensificarea circulatiei sanguine de la nivelul genital, favorizand astfel o actiune mult mai intensa a substantelor cu efect antimicotic sau antiviral, la acest nivel.

-Gripa, laringita, bronsita. Se iau cate 3-4 lingurite de tinctura de Branca ursului pe zi, pe stomacul gol. Planta are efect expectorant, ajutand la eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii, si are efect antibiotic, luptand direct cu infectiile bacteriene. In laringita se fac si gargara, cu un preparat obtinut prin diluarea a doua lingurite de tinctura in 100 ml apa.

-Digestie dificila. Se administreaza cate o lingurita de tinctura, cu 15 minute inainte de masa. In plis, semintele acestei plante au efecte de stimulare a secretiei de sucuri gastrice, cresc usor motilitatea tubului digestiv si dau pofta de mancare.

-Diaree, balonare, colici. Se administreaza cate 3-6 comprimate de Branca ursului pe zi, in doza unica, pana la vindecare. Planta are efect antibiotic la nivelul tubului digestiv, distrugand multe dintre bacteriile care produc diareea. Pe de alta parte uleiurile volatile din Branca ursului au efect antispastic si carminativ, eliminand colicile abdominale si balonarea.

-Afectiuni dermatologice (edeme, furuncule, ulcere atone, abcese). Radacina se macina fin cu rasnita electrica si se amesteca cu putina apa calda pana se formeaza o pasta. Aceasta se intinde pe un pansament, apoi se aplica pe locul afectiunii.

-Rani purulente. Se recomanda cataplasme locale si intern cu tinctura.

-Epilepsie. Se face un tratament cu Branca ursului, din care se iau cate un comprimat (copiii intre 4-12 ani vor lua cate un sfert), de 4 ori pe zi, in cure de 3 luni, urmate de alte 3 luni de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Acest tratament ajuta la reducerea intensitatii si a frecventei crizelor de epilepsie.

-Imbatranire prematura. Se recomanda infuzie, decoct sau tinctura intr-o cura de lunga durata, combinat cu ginko-biloba si Ginseng, sub diferite forme.

-Osteoporoza. Se administreaza cate 4 comprimate/zi de Branca ursului, timp de 3 luni.

-Parkinson. Se recomanda tinctura, decoct si combinat cu arnica si sunatoare.

-Scleroza multipla. Se recomanda tinctura, combinat cu ginseng, angelica si vasc, intr-o cura de 6-12 luni.

-Paraziti intestinali. Se administreaxa cate 3-4 comprimate/zi, timp de o luna.

-Tulburari depresive anxioase. Se administreaza cate 2 comprimate/zi, in cure de o luna, urmate de 2 saptamani de pauza. Uleiurile volatile din planta stimuleaza nivelul sistemului nervos central, inducand o stare de usoara euforie.

Precautii si contraindicatii:

Planta este contraindicata in sarcina, deoarece poate produce avort, si nici in timpul alaptarii. Totodata, cei care se confrunta cu afectiuni ale prostatei ar rebui sa o evite, deoarece pot constata agravarea starii. In plus, supradozarea poate provoca reactii de tip alergic, vasodilatatie periferica si hipotensiune.

Bolnavilor cu hipotensiune li se recomanda planta in combinatie cu maghiran.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole