17 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

Crușățea. Ce trebuie sa stii despre planta cu flori stralucitoare

Crușățea (Barbarea vulgaris) este o planta ierboasa anuala/bianuala, ce face parte din familia mustarului. Numele genului Barbarea este derivat de la Sfanta Barbara, ocrotitoarea artileristilor si minerilor, deoarece aceasta planta era folosita in trecut pentru a calma ranile provocate de explozii, iar numele latin al speciei vulgaris inseamna „comun”.

Crușățea este o planta de dimensiuni mici, nu ating niciodata mai mult de 60 cm inaltime, frunzele sunt de un verde intens si lobate, iar cand infloreste primavara pana la mijlocul verii, are o colectie izbitoare de ciorchini de flori galbene la capatul tulpinilor.

Planta o putem vedea mai ales in locuri mai umede (fara exces de umiditate) sau umbroase pe langa ape, zavoaie, fanete, raristi de paduri, vai si coaste, culturi si semanaturi, de la campie la munte.

De la planta, se recolteaza doar partile aeriene, din aprilie pana in iunie. Frunzele si florile sunt comestibile crude sau gatite si pot fi folosite intr-o gama larga de retete (frunzele tinere se gatesc ca spanacul, sau se consuma sub forma de salata, iar inflorescentele foarte tinere se prepara si se consuma ca si broccoli). Totusi, despre compozitia chimica nu se stie mare lucru, deoarece planta nu a fost suficient studiata.

Pe vremuri, planta era adunata din salbaticie pentru hrana, dar si medicament. Totodata, putinele cercetari care au fost au aratat ca, datorita rezistentei sale la iarna si a randamentelor mari de seminte, aceasta are potentialul de a deveni o noua cultura de seminte oleaginoase.

*Din flori se obtine un pigment galben folosit la vopsitul matasii.


Crușățea – Efecte terapeutice

  • Ajuta la regenerarea ficatului, ajutandu-l sa functioneze mai bine
  • Are efect diuretic
  • Este antiscorbutic
  • Este un bun stimulator al poftei de mancare
  • Ajuta la eliminarea pietrelor renale si de la vezica biliara
  • Este indicat in caz de guta
  • Este un bun curatitor si vindecator al ranilor.

Crușățea – Indicatii terapeutice

  • Afectiuni hepatice
  • Anorexie
  • Rani
  • Scorbut

Vezi si: Spumarita. Ce indicatii terapeutice are planta care melifera

Metode de preparare si administrare:

-Frunzele crude au efect  diuretic si antiscorbutic, continand o cantitate insemnata de vitamina C. sadar, pentru tratarea scorbutului, se bea cate o jumatate de pahar cu suc proaspat din frunze, pe parcursul unei zile;

-Infuzie in vin. La 1 litru de vin fierbinte se adauga o lingurita de seminte de planta, apoi se lasa la infuzat 15-20 minute, dupa care se strecoara. Se beau cate 100 ml inainte de mesele principale. Este buna pentru stimularea poftei de mancare;

-Pentru vindecarea ranilor. Se zdrobeste planta proaspata, apoi se acopera cu ulei si se lasa 15 zile la macerat. La final, se strecoara si se pune in sticlute mici. Este un foarte bun medicament balsamic.

Vezi si: Ceaiul de ace de pin. Beneficii, preparare si atentionari

Vezi si: Limba mării. O planta medicinala insuficient cercetata este pe cale de disparitie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole