Ceapa verde, cunoscuta si sub numele de ceapa primaverii, se stie faptul ca cei care o consuma sunt printre cei mai sanatosi, dornici de munca si voiosi oameni. Despre efectele terapeutice ale acestei legume se stie de pe vremea romanilor, cand toti credeau in proprietatile ei reintineritoare, purificatoare si regenerante.
Ceapa verde are un continut bogat in vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 si magneziu, fiind saraca in grasimi saturate, sodiu si colesterol. Aceasta mai are in compozitia sa si carbohidrati, dar si importante cantitati de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C si complexul de vitamina B. Totodata, ceapa primaverii are si cantitati mari de clorofila (o substanta ce are ca proprietate eliberarea organismului de substante nocive, precum poluantii si radicalii liberi), alicina (o substanta care da cepei mirosul si are efect de antibiotic si antiviral puternic, fiind un bun remediu pentru plamani si caile respiratorii) si cvercitina (un antioxidant puternic, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului).
V-am pregatit, in acest articol, care sunt cele mai importante efecte terapeutice ale consumului de ceapa verde.
Ceapa verde, un foarte bun antialergic
Una dintre beneficiile cele mai importante ale cepei verzi este faptul ca este un foarte bun antialergic si depurativ, dar reuseste sa regleze si activitatea hormonala. De la consumul zilnic de 5-6 fire de ceapa, la sucul de ceapa verde, aceasta este capabila sa diminueze manifestarile nedorite ale alergiilor. Asa ca, in afectiunile infecto-alergice, consumul de ceapa verde trebuie sa devina un obicei. Efectul antialergic al cepei se datoreaza proprietatilor depurative si diuretice, dar si faptului ca aceasta leguma regleaza activitatea glandelor responsabile de secretia naturala a cortizonului.
O leguma care ajuta la intarirea sistemului imunitar
Aceasta contine multi compusi cu rol antioxidant, care cresc rezistenta organismului in fata microbilor, dar si a radicalilor liberi, acei produsi toxici exogeni sau proveniti din metabolism. De asemenea, aceasta este un foarte bun adjuvant, atat in bronsitele infectioase, cat si in bronsitele alergice.
Ceapa verde ajuta la scaderea glicemiei
Aceasta este unul din cele mai puternice alimemte hipoglicemiante, fiind în mod special recomandată diabeticilor. Sucul de ceapa verde are multiple beneficii, de la detoxifiere la scaderea glicemiei. Bolnavilor de diabet li se recomanda sa consume ceapa pe perioala nelimitata de timp, cate 2 fire la fiecare masa. Iar pentru scaderea rapida a glicemiei se tine o cura de suc de ceapa verde. Cu 1 kg de, se face un suc cu ajutorul unui blender, la care se tin vreme de 1 minut. Se pune 1 litru de apa plata sau de izvor si se patreaza in recipient de sticla (nu plastic) la frigider. Se beau 50 de ml de suc, de 3 ori pe zi, inainte de masa cu o jumatate de ora.
Este indicata pentru cure de lunga durata, avand efecte puternice chiar si in diabetul in faze avansate.
Ceapa primaverii ajuta la scaderea colesterolului rau din organism
Aceasta ajuta la cresterea colesterolului bun, cu efect antiaterosclerotic, iar compusii cu sulf se transforma in alicina, o substanta care inhiba enzima hepatica necesara pentru sinteza de colesterol rau.
Ceapa verde, un foarte bun remediu in cazul ciclului menstrual dureros
In acest caz, se recomanda cure de lunga durata. Se fac salate cu cruditati si se recomanda evitarea, pe cat posibil, a proteinelor si grasimilor. Totodata, aceasta este eficienta in caz de sterilitate/impotenta hormonala.
Ceapa verde este recomandata in bolile renale cronice
Se recomandă consumul ei zilnic, mai ales dimineata si seara.
Ceapa verde, un bun remediu in afectiunile dermatologice
Daca suferi de acnee, ten patat sau eczeme, se recomanda o cura cu ceapa verde. Timp de 2 saptamani se consuma cruditati si se mananca 10 fire de ceapa pe zi, cel mai bine in combinatie cu salata verde si telina. Aceasta cura are un efect puternic in curatarea pielii, de la interior spre exterior. Extern, se poate folosi sucul proaspat, cu care se lotioneaza tenul cateva minute, inainte de culcare.
Atentie, ceapa aceasta trebuie consumata cu prudenta de catre cei care sufera de gastrita, colita de fermentatie si colon iritabil.
Cititi si:
Top 5 cele mai bune legume specifice primaverii
Ceapa – 6 boli pe care le poate tine la distanta
Ce beneficii are ceapa in functie de tipul si culoarea ei
Cand se planteaza salata si ceapa verde in gradina
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Ceapa verde de iarna, ca si salata se pot planta si intre 20 si 28 februarie, insa momentul cel mai bun este inceputul lui martie, intre 1 si 10 martie. […]
[…] Leguma radacinoasa este de un real ajutor in diabet sau in prevenirea lui, deoarece duce la scaderea nivelului de insulina din organism si creste toleranta la glucoza. Studiile efectuate in ultimii ani arata ca un consum zilnic semnificativ de ceapa cruda (140 g/zi) scade glicemia, prevenind si chiar tratand diabetul. Vezi si: Ceapa verde. Ce efecte terapeutice aduce aceasta leguma la inceput de primavara […]