Ceapa – 6 boli pe care le poate tine la distanta

Ceapa, leguma MINUNE Ce boli tineti la distanta

Se stie faptul ca ceapa este utilizata ca ingredient in diverse preparate culinare de mii de ani. In plus, daca s-ar cunoaste si efectele sale benefice pentru organism, atunci am fi mult mai mai sanatosi.

Aceasta leguma este considerata o adevarata „farmacie” concentrata intr-un bulb. Ceapa are proprietati antibiotice, antiinflamatoare, antiseptice, antimicrobiene si carminative.

Ceapa are un continut ridicat de minerale, potasiu, calciu, fier, sulf, dar si vitaminele A si E, motiv pentru care este considerata o adevarata „farmacie”. Aceasta are proprietati antibiotice, antiinflamatoare, antiseptice, antimicrobiene si carminative. Mai jos, va vom arata care sunt efectele cepei asupra sanatatii noastre si ce boli poate tine la distanta.

1.Ceapa – Boli pe care le poate tine la distanta: Previne eficient raceala si gripa

In urma cercetarilor, s-a descoperit ca ceapa, prin continutul sau mare de fitochimicale, asigura o absorbtie mare a vitaminei C in organism, crescand astfel imunitatea la infectii.

In cazul unei receli usoare, se recomanda suc cu miere, cate 10 linguri suc de ceapa/zi. In caz de gripa, se lasa la macerat 4 cepe, timp de 24 de ore, intr-un 1 litru apa calduta; se bea o ceasca intre mese si inca una inainte de culcare, timp de 1-2 saptamani. Totodata, acest preparat luat dimineata pe stomacul gol mai are proprietatea de a ameliorara diabetul.

2.Ceapa – Boli pe care le poate tine la distanta: Diabet

Ceapa este de un real ajutor in diabet sau in prevenirea lui, deoarece duce la scaderea nivelului de insulina din organism si creste toleranta la glucoza. Studiile efectuate in ultimii ani arata ca un consum zilnic semnificativ de ceapa cruda (140 g/zi) scade glicemia, prevenind si chiar tratand diabetul.

3.Ceapa – Boli pe care le poate tine la distanta: Boli de inima

Consumul a 100 g ceapa asigura o doza insemnata de fibre necesare bunei desfasurari a tranzitului intestinal, dar ajuta si la scaderea nivelului de colesterol si, astfel, la reducerea riscului de afectiuni ale inimii. Totodata, specialistii au demonstrat ca substantele sulfurice din ceapa au proprietati anticoagulante si previn agregarea plachetelor sangvine.

4.Ceapa – Boli pe care le poate tine la distanta: Cancer

In anul 2004, in urma unui studiu, s-a descoperit ca persoanele care consumau peste 10 g/zi de ceapa sau usturoi aveau un risc mai mic de cancer decat cei care consumau mai putin de 2,2 g.

Desi mecanismele prin care compusii inhiba cancerul sunt inca necunoscute, o posibila ipoteza include inhibarea cresterii tumorii si a mutagenezei. Ceapa este o sursa de vitamina C, care ajuta la combaterea formarii radicalilor liberi, care sunt inclusi pe lista cauzelor aparitiei cancerului.

5.Ceapa – Boli pe care le poate tine la distanta: Astm

Ceapa, in special cea rosie, este un excelent remediu natural pentru suferinzii de astm. Bogata in compusi de vitamina C si sulf, ceapa are proprietati antibacteriene si antivirale, iar cercetatorii au ajuns la concluzia ca acesti compusi sunt cei mai buni antiinflamatori. Se prepara o solutie din 500 g ceapa rosie, 300 g zahar brun, 6-8 linguri miere, sucul de la doua lamai si 5-6 pahare de apa. Se pun eintr-o oala, la foc mic, zaharul si se lasa pana se topeste, apoi se adauga peste el ceapa tocata si se amesteca, dupa care se pune apa. Se lasa la fiert pana apa scade la o treime. La final, se lasa la racit si se adauga sucul de lamaie si mierea. Se toarna solutia obtinuta intr-un borcan de sticla, se lasa peste noapte, dupa care se ia cate o lingura.

6.Ceapa – Boli pe care le poate tine la distanta: Osteoporoza

Consumul zilnic de ceapa ajuta la cresterea densitatii osoase si poate avea beneficii considerabile asupra femeilor aflate la menopauza, care se confrunta cu o scadere a densitatii osoase.

In urma unui studiu efectuat pe 24 de persoane a indicat faptul ca in doar 8 saptamani calitatile sucului de ceapa au dat rezultate pozitive in tratarea osteoporozei, prin cresterea densitatii minerale a osului. Acestia au consumat 100 ml suc de ceapa pe zi.

Ceapa – Contraindicatii si precautii

Persoanele suferinde de gastrita, sindrom de colon iritabil sau colita ar trebui sa consume cu prudenta ceapa. Pentru acestia este recomandat consumul treptat al cepei si in cantitati mici astfel incat organismul sa se obisnuiasca deoarece ingestia unei cantitati nepotrivite poate diminua peristaltismul gastric, ingreunand digestia.

Vezi si:

Ce este salota sau ceapa frantuzeasca? Iata 7 beneficii extraordinare ale acestei legume

5 remedii naturiste cu coji de ceapa

Lapte cu ceapa si miere. Reteta care te scapa de viermisori

Suc de ceapa cu miere. Remediul naturist contra varicelor

Ceai diuretic din ceapa si miere. Reteta

Sirop de ceapa cu miere. Cea mai buna reteta pentru tuse
Ceapa verde, de ce sa o cultivam in gradinile noastre?

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

You may also like...