20.6 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Ceapa verde. Ce efecte terapeutice aduce aceasta leguma la inceput de primavara

Ceapa verde, cunoscuta si sub numele de ceapa primaverii, se stie faptul ca cei care o consuma sunt printre cei mai sanatosi, dornici de munca si voiosi oameni. Despre efectele terapeutice ale acestei legume se stie de pe vremea romanilor, cand toti credeau in proprietatile ei reintineritoare, purificatoare si regenerante.  

Ceapa verde are un continut bogat in vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 si magneziu, fiind saraca in grasimi saturate, sodiu si colesterol. Aceasta mai are in compozitia sa si carbohidrati, dar si importante cantitati de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C si complexul de vitamina B. Totodata, ceapa primaverii are si cantitati mari de clorofila (o substanta ce are ca proprietate eliberarea organismului de substante nocive, precum poluantii si radicalii liberi), alicina (o substanta care da cepei mirosul si are efect de antibiotic si antiviral puternic, fiind un bun remediu pentru plamani si caile respiratorii) si cvercitina (un antioxidant puternic, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului).

V-am pregatit, in acest articol, care sunt cele mai importante efecte terapeutice ale consumului de ceapa verde.

Ceapa verde, un foarte bun antialergic

Una dintre beneficiile cele mai importante ale cepei verzi este faptul ca este un foarte bun antialergic si depurativ, dar reuseste sa regleze si activitatea hormonala. De la consumul zilnic de 5-6 fire de ceapa, la sucul de ceapa verde, aceasta este capabila sa diminueze manifestarile nedorite ale alergiilor. Asa ca, in afectiunile infecto-alergice, consumul de ceapa verde trebuie sa devina un obicei. Efectul antialergic al cepei se datoreaza proprietatilor depurative si diuretice, dar si faptului ca aceasta leguma regleaza activitatea glandelor responsabile de secretia naturala a cortizonului.

O leguma care ajuta la intarirea sistemului imunitar

Aceasta contine multi compusi cu rol antioxidant, care cresc rezistenta organismului in fata microbilor, dar si a radicalilor liberi, acei produsi toxici exogeni sau proveniti din metabolism. De asemenea, aceasta este un foarte bun adjuvant, atat in bronsitele infectioase, cat si in bronsitele alergice.

Ceapa verde ajuta la scaderea glicemiei

Aceasta este unul din cele mai puternice alimemte hipoglicemiante, fiind în mod special re­co­mandată diabeti­cilor. Sucul de ceapa verde are multiple beneficii, de la detoxifiere la scaderea glicemiei. Bolnavilor de diabet li se recomanda sa consume ceapa pe perioala nelimitata de timp, cate 2 fire la fiecare masa. Iar pentru scaderea rapida a glicemiei se tine o cura de suc de ceapa verde. Cu 1 kg de, se face un suc cu ajutorul unui blender, la care se tin vreme de 1 minut. Se pune 1 litru de apa plata sau de izvor si se patreaza in recipient de sticla (nu plastic) la frigider. Se beau 50 de ml de suc, de 3 ori pe zi, inainte de masa cu o jumatate de ora.

Este indicata pentru cure de lunga durata, avand efecte puternice chiar si in diabetul in faze avansate.

Ceapa primaverii ajuta la scaderea colesterolului rau din organism

Aceasta ajuta la cresterea colesterolului bun, cu efect antiaterosclerotic, iar compusii cu sulf se transforma in alicina, o substanta care inhiba enzima hepatica necesara pentru sinteza de colesterol rau.

Ceapa verde, un foarte bun remediu in cazul ciclului menstrual dureros

In acest caz, se recomanda cure de lunga durata. Se fac salate cu cruditati si se recomanda evitarea, pe cat posibil, a proteinelor si grasimilor. Totodata, aceasta este eficienta in caz de sterilitate/impotenta hormonala.

Ceapa verde este recomandata in bolile renale cronice

Se recoman­dă con­su­mul ei zilnic, mai ales dimineata si seara.

Ceapa verde, un bun remediu in afectiunile dermatologice

Daca suferi de acnee, ten patat sau eczeme, se recomanda o cura cu ceapa verde. Timp de 2 saptamani se consuma cruditati si se mananca 10 fire de ceapa pe zi, cel mai bine in com­bi­natie cu salata verde si telina. Aceasta cura are un efect puternic in curatarea pielii, de la interior spre exterior. Extern, se poate folosi sucul proaspat, cu care se lotioneaza tenul cateva minute, inainte de culcare.

Atentie, ceapa aceasta trebuie consumata cu prudenta de catre cei care sufera de gastrita, colita de fermentatie si colon iritabil. 

Cititi si:

Top 5 cele mai bune legume specifice primaverii

Ceapa – 6 boli pe care le poate tine la distanta

Ce beneficii are ceapa in functie de tipul si culoarea ei

Cand se planteaza salata si ceapa verde in gradina

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

  1. […] Leguma radacinoasa este de un real ajutor in diabet sau in prevenirea lui, deoarece duce la scaderea nivelului de insulina din organism si creste toleranta la glucoza. Studiile efectuate in ultimii ani arata ca un consum zilnic semnificativ de ceapa cruda (140 g/zi) scade glicemia, prevenind si chiar tratand diabetul. Vezi si: Ceapa verde. Ce efecte terapeutice aduce aceasta leguma la inceput de primavara […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole