Iubesti excursiile la munte si mirosul de conifere, de pin proaspat intr-o zi de vara? Ei bine, trebuie sa stii ca poti si gusta aceasta senzatie. Ceaiul de ace de pin este un adevarat rasfat pentru papilele noastre gustative si ofera multe beneficii pentru sanatate.
Pinii sunt nativi din emisfera nordica, dar acum se gasesc in intreaga lume, de la regiuni reci pana la subtropicale.
Ceaiul preparat din ace de pin a fost considerat un remediu important pentru culturile indigene de mii de ani. In timp ce cercetarile sunt oarecum limitata pe acest subiect, dovezile anecdotice ale beneficiilor sale sunt de neimaginat.
De exemplu, pe vremuri, preotii taoisti consumau acest ceai, deoarece credeau ca ii face sa traiasca mai mult. In plus, exista dovezi cercetate ca ceaiul de ace de pin poate ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.
Ceaiul de ace de pin are un gust si un miros placut, dar este si o sursa bogata in antioxidanti, vitamina A si C (de 5 ori mai mult in comparatie cu lamaia).
Ce beneficii are ceaiul de ace de pin
-Intareste sistemul imunitar si poate ajuta la vindecarea/gestionarea afectiunilor respiratorii. Ceaiul de ace de pin a fost adesea folosit de culturile indigene pentru tratarea problemelor respiratorii. Encyclopedia of American Indian Contributions to the World arata modul in care nativii americani foloseau pinul pentru calitatile sale expectorante si decongestionante.
-Datorita continutului mare in vitamina C, ceaiul de ace de pin este un bun remediu pentru scorbut, care este cauzat de deficienta de vitamina C. Encyclopedia of Folk Medicine descrie modul in care nativii americani foloseau ceaiul de ace de pin pentru a trata scorbutul in randul colonistilor, iar un studiu coreeanchiar a constatat ca activitatea antioxidanta a ceaiului poate fi intr-adevar similara cu cea a vitaminei C.
-Previne aparitia bolilor cronice. Ceaiul de ace de pin este o sursa foarte bogata de antioxidanti, esential pentru combaterea radicalilor liberi, a afectiunilor cronice si pentru prevenirea bolilor. Potrivit cercetarilor publicate in revista Food and Chemical Toxicology , un extract de apa din ace de pin a aratat un nivel ridicat de antioxidanti si proprietati de protectie a ADN-ului.
-Imbunatateste vederea. Continutul mare de vitamina C si A poate ajuta la imbunatatirea vederii noastre. Vitamina C este buna pentru ochi imbatraniti, oferindu-i protectie antioxidanta impotriva poluantilor normali, iar vitamina A este esentiala pentru corneea noastra si pentru imbunatatirea vederii.
-Imbunatateste functia cognitica. Studiile mai vechi privind efectul acestui ceai puternic asupra bolilor neurodegenerative au aratat rezultate promitatoare. De exemplu, un studiu pe animale a aratat ca poate fi foarte eficient impotriva tulburarilor de memorie sau a amneziei. Antioxidantii din acest ceai pot ajuta la repararea conexiunilor neuronale si la imbunatatirea memoriei.
-Intareste sanatatea inimii. Ceaiul de ace de pin poate fi bun pentru inima ta. Cercetarile au aratat ca poate proteja impotriva oxidarii LDL, o afectiune care va poate ameninta sanatatea cardiovasculara.Totodata, ar putea avea proprietati antiinflamatorii puternice, care ajuta la minimizarea oricaror daune asupra inimii din cauza poluantilor sau a altor factori.
Vezi si: Mugurii de brad, pin si molid. De ce merita sa te lasi pe ”mainile” familiei coniferelor
Ceai de ace de pin – Reteta
Se face de obicei cu frunzele proaspete ale pinului. De asemenea, puteti cumpara ace de pin preambalate pentru o preparare rapida. Ceaiul are un parfum lemnos cu o aroma placuta de citrice.
Intr-o cana cu apa clocotita, adauga ace de pin proaspete si taiate (o mana mica ar trebui sa fie suficienta) Lasa la infuzat 3-4 minute. Odata ce acele s-au dus la fund si ceaiul s-a racit, strecoara si bea.
Dupa cum vezi, pregatirea acestui ceai este usoara. Totusi, asa cum am săus si mai sus, este important sa alegi acele de pin potrivite. Exista aproximativ 20 de soiuri toxice cunoscute de pini, asa ca fa cercetari amanuntite sau cumpara dintr-un loc sigur. Unele dintre cele mai cunoscute soiuri toxice includ pinul ponderosa, bradul balsam, lodgepole si pinii Monterey.
!!!Atentionari
Exista in jur de 100 de soiuri de pini numai in America de Nord, asa ca trebuie sa stii sa folosesti acele de pin corecte, deoarece unele soiuri pot contine toxine sau pot provoca efecte secundare negative. Fereste-te de tisa si chiparos, care uneori pot fi confundate cu pin, dar si de pinul ponderosa, bradul balsam, lodgepole si pinii Monterey. O regula buna este evitarea acelor plate.
Avand in vedere toxicitatea unor specii de pin, este indicat ca femeile insarcinate sa evite acest ceai! Potrivit Serviciului de Cercetare Agricola USDA, acele de pin ponderosa pot provoca avort.
La persoanele alergice, uleiul de pin care este eliberat la prepararea ceaiului poate avea efecte inflamatorii asupra pielii si stomacului, ducand la tulburari de stomac. In acest caz, este recomandat sa se bea pentru inceput doar o jumatate de cana cu ceai.
Vezi si: Scoarta de pin maritim. Cercetarile o recomanda in peste 80 de boli
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Ceaiul de ace de pin. Beneficii, preparare si atentionari […]