20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Mugurii de brad, pin si molid. De ce merita sa te lasi pe ”mainile” familiei coniferelor

Brazii, pinii si molizii reusesc sa construiasca peisaje montane superbe sau sa decoreze frumos gradinile si parcurile. Dar, ce este cu adevarat important este ca mugurii lor ne ofera si beneficii pentru sanatate. Mai exact, mugurii de brad, pin si molid pot fi considerati medicamente naturale care ne ajuta sa ne vindecam mintea, corpul si sufletul.  

Mugurii sunt micile varfuri de un verde crud ce apar primavara in varful ramurilor si care se culeg in luna mai pentru a prepara din ei tot felul de siropuri si licori vindecatoare (infuzii, tincturi, uleiuri esentiale). Totusi, unul din cele mai versatile preparate este siropul, care are o aroma minunata.

Mugurii de brad, pin si molid – Proprietati

Mugurii de brad, pin si molid contin numeroase substante active, printre care: rasini (pinul este mai bogat), uleiuri esentiale (alfa-pinen, l-limonen, l-acetat de bornil, aldehida laurica, sesquiterpene), taninuri, enzime, flavonoide, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier etc.), vitamine (A, C) si multa clorofila (ajuta la cresterea si vindecarea tesuturilor si la transportul oxigenului catre celule). 

Datorita acestor substante, preparatele din mugurii acestor conifere au proprietati expectorante, antitusive, analgezice, antiseptice, dezinfectante, detoxifiante, antioxidante, tonice, revulsive, stimulente ale rinichilor si reintineritoare generale.

Preparate din muguri de brad, pin si molid

-Mugurii cruzi. Acestia pot fi consumati ca atare, cate 5-6 muguri pe stomacul gol, fiind eficienti pentru reglarea poftei de mancare, dezinfectarea gurii si improspatarea respiratiei.  

-Sirop:

  • Intr-un vas, se adauga 2 litri de apa si 1 kilogram de muguri (brad, pin sau molid). Se pune vasul pe foc, si se fierbe 15 minute, apoi se lasa la racit. Dupa ce se raceste, se adauga 2 kilograme de zahar, se fierbe pana da in clocot, apoi se filtreaza si se toarna in sticla.
  • O alta varianta este aceea de a pune alternativ intr-un borcan un strat de muguri si unul de miere (fiecare cu grosime de aproximativ doua degete), pana se ajunge la gura recipientului, unde se pune ultimul strat de miere. Se inchide ermetic si se lasa la macerat, intuneric si racoare timp de 1 luna. La final, se filtreaza, iar siropul obtinut se toarna in sticle inchise la culoare.

*Nediluat, siropul este eficient in tratarea tusei iritative si a tusei uscate, iar diluat cu apa are efect racoritor si antifebril.

-Tinctura. Intr-un borcan, se adauga 15 linguri de muguri tocati marunt, 2 linguri de rasina de brad/pin/molid si 250 ml alcool alimentar de 90 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat 10 zile, apoi se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate o lingurita de tinctura diluata intr-o ceasca cu apa, de 3-4 ori pe zi.

-Infuzie pentru inhalatii. La 1 litru de apa clocotita, se adauga o mana de muguri verzi. Se acopera capul cu un prosop si se apleaca deasupra vasului, timp de 5-10 minute. ACest remediu ajuta la desfundarea si curatarea cailor respiratorii.

Ce beneficii au mugurii de brad, pin si molid

-Afectiuni respiratorii (tuse, bronsita acuta sau cronica, astm bronsic, traheobronsita, pneumonie, tuberculoza )

Datorita proprietatilor antiinflamatoare, expectorante, bactericide, fluidizante a secretiilor bronhice si calmante, mugurii acestor conifere reprezinta un bun tratament pentru afectiunile respiratorii, decongestionand tractul respirator, normalizeaza secretiile bronsice,
curata caile respiratorii, elibereaza faringele, bronhiile, plamanii si traheele de mucozitatile cumulate. Se administreaza zilnic cate 6-10 lingurite de sirop de muguri (preparat la rece in miere). Suplimentar, se face gargara cu 2 lingurite de tinctura de muguri diluate intr-o ceasca cu apa. 

-Mugurii combat infectiile

Acestia te scapa de infectiile din organism datorita proprietatilor antibiotice, antiseptice si antimicrobiene. In plus, mugurii sunt un bun tratament si penetru inflamatii renale (cistita, pielita, nefrita, metrita sau hemoragie uterina). Se administreaza cate o lingurita de tinctura de muguri diluata intr-un pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, timp de 10 zile.  

-Anemie, oboseala, demineralizare, debilitate

Siropul de muguri are efect vitaminizant, tonic si reconfortant intens, regleaza activitatea nervoasa, stimuleaza si regleaza metabolismul, avand efecte regenerante miraculoase. Se administreaza cate 2-3 lingurite de sirop cu un sfert de ora inainte de fiecare masa, timp de 2 saptamani. Totodata, mugurii fixeaza calciul in oase, fiind utili si in tratarea rahitismului.

-Anorexie, lipsa poftei de mancare

Siropul de muguri are efecte excelente de stimulare a digestiei. Se bea cate o ceasca de sirop, diluat cu apa minerala, cu 15 minute inainte de fiecare masaLuat cu 10-15 minute inainte de masa.

-Bun remediu in afectiunile digestive (gastroenterita, balonare, litiaza biliara, infectii intestinale, colite de fermentatie, voma, diaree, parazitoza)

Tinctura din muguri de brad, pin sau molid are efecte antiinflamatoare, antiinfectioase si cicatrizante. Tot ce trebuie sa faci este sa inmoi o bucatica de paine intr-o lingurita de tinctura si sa il consumi pe stomacul gol. Se iau 4 doze zilnic, timp de 2 saptamani. 

-Migrena, stari de greata

Se consuma cate 5 muguri proaspeti, mestecandu-i indelung. In loc de muguri, se poate apela la sirop. Concomitent, se face si un masaj usor pe tample si frunte cu tinctura de muguri.

-Amelioreaza durerile articulare

Datorita proprietatilor antiinflamatoare si sedative, mugurii sunt benefici in tratarea reumatismului. Se fac cataplasme cu mugurii opariti cu apa fierbinte. Se infasoara cat sunt inca fierbinti in tifon si se aplica pe locul dureros, apoi se aplica deasupra o bucata de nailon si un material textil cald si se lasa sa actioneze timp de 30-40 de minute, dupa care se indeparteaza.

-Adjuvant in sterilitatea femeii

Se iau zilnic cate 10-15 lingurite de sirop de muguri in miere, in cure de minim 1 luna. Concomitent, in cazul in care aveti probleme cum ar fi anexita, infectiile renale, se fac bai de sezut cu fiertura de ramuri tinere de brad, pin sau molid. Studiile facute au demonstrat ca uleiul esential si fitohormonii continuti in aceste conifere au un puternic efect de stimulare a gonadelor, redand in multe cazuri fertilitatea.

-Cicatrizeaza mai rapid ranile

Se aplica pe locul afectat tinctura de muguri.  

Vezi si: Ya Bao. Ce trebuie sa stii despre ceaiul din muguri culesi de la arbusti salbatici

Precautii

Se recomanda ca preparatele din muguri de brad, pin si molid sa se foloseasca cu precautie de catre femeile insarcinate sau care alapteaza, copiii sub 3 ani, persoanele cu epilepsie, bolnavii cronici.

Vezi si: Cura de primavara. Detoxifierea cu lastari si muguri

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

4 COMENTARII

  1. I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole