Vitamina B12 este o vitamina hidrosolubila importanta pentru functionarea adecvata a sistemului nervos, producerea de celule rosii din sange si sinteza ADN-ului. Cunoscuta si ca „vitamina energetica”, vitamina B12 este una dintre cele opt vitamine B esentiale, dar si una dintre cele mai importante pentru sanatatea generala. Totusi, se estimeaza ca in jur de 25% din populatia adulta sufera de un deficit marginal de vitamina B12 (numita si cobalamina).
De regula, cei care se confrunta cu un deficit de vitamina B12 sunt batranii si persoanele care evita sa manance produse de origine animala (vegani si vegetarieni).
Printre cele mai importante roluri pe care le joaca vitamina B12 in organismul uman sunt:
- Formarea globulelor rosii
- Implicarea in productia ADN-ului si a materialului genetic – ARN
- Energia celulara – contribuie la producerea de energie din alimentele consumate cu un continut bogat de Vitamina B12
- Absorbtia nutrientilor – este implicata in sinteza proteinelor, metabolismul grasimilor si carbohidratilor, promovand o mai buna digestie a alimentelor
- Contribuirea la absorbtia zaharurilor din alimente
- Prevenirea anemiei
- Imbunatatirea actiunii acidului folic in organism
- Suportul glandelor suprarenale
- Regenerarea nervilor si a creierului – amelioreaza simptomele episoadelor depresive si de anxietate
- Functionarea sistemului nervos, iar pe termen lung – prevenirea bolii Alzheimer
- Actioneaza ca un scut protector impotriva deteriorarii sistemului cardiovascular
- Rol catalitic in crearea de neurotransmitatori in toate etapele din viata, de la sugari la batranete
- Sanatatea reproductiva feminina si masculina
- Mentinerea sanatatii pielii si parului
Simptome de deficit de vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 poate avea efecte negative semnificative asupra sanatatii noastre. Simptomele deficitului de vitamina B12 pot fi variate, dar pot include:
- Oboseala
- Slabiciune
- Lipsa de energie, lipsa de motivatie
- Lipsa de concentrare si alte dificultati cognitive
- Confuzie mentala
- Pierderea memoriei
- Dureri de cap
- Depresie
- Schimbari de dispozitie emotionala
- Infertilitate feminina\Testosteron scazut la barbati
- Probleme digestive (cum ar fi intestinul permeabil sau colon iritabil)
- Hipotiroidismul
- Anemie megaloblastica, o afectiune caracterizata prin cresterea dimensiunii celulelor rosii din sange
- Anemie pernicioasa (sau „anemie cu vitamina B12”), care este termenul oficial care descrie malabsorbtia vitaminei B12, in care o persoana nu poate absorbi in mod corespunzator vitamina B12
Cauze/Factori de risc
Cauzele deficitului de vitamina B12 pot fi variate, dar cel mai adesea sunt legate de o dieta deficitara sau de o absorbtie scazuta a vitaminei B12 din alimente. De asemenea, deficitul poate fi cauzat de tulburari digestive, precum boala celiaca sau boala lui Crohn, care pot impiedica absorbtia adecvata a nutrientilor.
De asemenea. este probabil sa dezvolti o deficienta de vitamina B12 daca: ai avut infectie bacteriana cu H. pylori sau ulcer gastric, ai peste 50 de ani, esti vegan sau vegetarian, ai suferit o interventie chirurgicala de slabire/bariatrie, ai boala inflamatorie intestinala, intestin permeabil sau alta boala digestiva grava, ai reflux acid, esti insarcinata (care are nevoie crescuta de multi nutrienti) sau iei unul dintre urmatoarele tipuri de medicamente: antibiotice, anti-guta, tensiune arteriala, pilule contraceptive, medicamente pentru scaderea colesterolului, medicamente pentru diabet si medicamente antipsihotice.
Din fericire, deficitul de vitamina B12 poate fi prevenit sau tratat prin cresterea aportului de alimente bogate in vitamina B12, cum ar fi carnea rosie, peste, lapte si produse lactate, oua si cereale fortificate cu vitamina B12. Suplimentele de vitamina B12 sunt, de asemenea, disponibile si sunt o optiune populara pentru a preveni sau trata deficitul de vitamina B12.
Cum este diagnosticat deficitul de vitamina B12, cat dureaza recuperarea si care este doza zilnica recomandata
Pentru diagnosticare, se efectueaza mai multe teste, in special un test de sange (plasma/ser), iar rezultatele pot indica daca nivelurile sunt mai mici decat cele normale. De exemplu, nivelurile mai mici de < 148 pmol/L indica o deficienta adevarata, iar nivelurile cuprinse intre 148 si 221 pmol/L au un „stare marginal”.
De regula, recuperarea dureaza cel putin cateva saptamani sau cateva luni, depinde de gravitatea pacientului.
Pentru tratament, cei de la National Institutes of Health spun ca doza zilnica recomandata de vitamina B12 pentru adulti este de 2,4 micrograme. Totusi, potrivit multor experti in sanatate, aceasta dozare poate fi prea mica pentru unele persoane, in special pentru cei care au probleme digestive si/sau au peste 50 de ani.
Cele mai bune surse de vitamina B12:
- Ficat de vita: 20 micrograme
- Sardine: 6,6 micrograme
- Macrou:7,4 micrograme
- Miel: 2,7 micrograme
- Somon: 2,6 micrograme
- Drojdie nutritiva: 1 lingura – 2,4 micrograme
- Branza feta: 1,25 micrograme
- Carne de vita: 1,2 micrograme
- Branza de vaci: 0,97 micrograme
- Oua: 0,6 micrograme
Pentru vegani si vegetarieni, vitamina B12 mai poate fi gasita si in:
- cereale fortificate
- drojdie inactiva
- spirulina, chlorella si alte alge de acelasi tip
- iarba de orz
- vlastari
- algele nori si alte tipuri de alge marine
- tempeh
- lapte vegetal
- ciuperci
- miso
- alimente fermentate
Totusi, multe dintre acestea sunt controversate din cauza ca vitamina B12 pe care o contin nu este o vitamina B12 veritabila, ci una analoga, despre care se crede ca nu este absorbita de corp.
De asemenea, poti recurge la suplimente cu vitamina B12. Incearca sa alegi forma de metilcobalamina sau hidroxicobalamina, mai degraba decat cianocobalamina, deoarece aceste forme sunt mai naturale si, de obicei, sunt mai bine absorbite de organism. Ia capsule de vitamina B12 naturala — 200 micrograme de doua ori pe zi, sublinguala sau spray cu vitamina B12. In aceasta forma, vitamina B12 nu trebuie sa treaca prin tractul digestiv si poate fi absorbita prin piele.
Vezi si:
Vitamina K si complexul de vitamine B se gasesc din plin in curmale
Alimente bogate in folat. Vitamina esentiala in producerea de ADN
Vitamina D – De ce este atat de importanta in acest sezon
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: