Iata care sunt pasii zilnici pentru o sanatate optima a creierului:
-Alimentatie echilibrata:
- Grasimi sanatoase: Include in dieta ta grasimi sanatoase, alimente bogate in nutrienti care sustin functionarea creierului, cum ar fi acizii grasi Omega-3 (prezenti in peste, nuci si seminte), antioxidantii (fructe si legume proaspete) si vitaminele din complexul B (oua, carne slaba si legume cu frunze verzi). Acestea pot ajuta la consolidarea memoriei si a capacitatilor de invatare ale oamenilor, potrivit Centrului Medical Wexner din Ohio.
- Proteine: Consumul unei diete bogate in proteine a fost asociat cu un risc redus de declin cognitiv mai tarziu in viata, potrivit unui studiu din 2022, iar proteinele ajuta neuronii creierului sa comunice intre ei. Recomandarea generala pentru adulti este de 0,8 g/Kg de greutate corporala. Pentru cei care au peste 40 de ani, atunci cand muschii incepe sa se atrofieze, recomandarea de proteine creste la aproximativ 1 pana la 1,2 g/kg de greutate corporala, potrivit expertilor. De asemenea, Hyman, in varsta de 60 de ani, isi propune sa manance 30 g de proteine la fiecare masa pentru a-si dezvolta muschii.
- Alimente vegetale colorate: Acestea ar trebui sa ocupe cea mai mare parte a farfurii tale, spun specialistii. Consumul unei game variate de alimente vegetale ofera creierului si corpului multi nutrienti. De exemplu, alimentele integrale pe baza de plante (leguminoasele si fructele de padure), au proprietati antioxidante pentru a oferi creierului energie sustinuta pentru a se concentra.
- Evita zaharul si alimentele procesate: Acest tip de alimente contin arome artificiale si indulcitori care pot provoca „aburirea” creierului si pot afecta memoria. Este adevarat ca ele iti ofera un boost de energie rapid, dar apoi apare cresterea glicemiei care poate duce la o criza energetica la scurt timp dupa.
-Hidratarea adecvata:
O hidratare adecvata este esentiala pentru creierul sanatos. Apa joaca un rol vital in mentinerea hidratarii celulare si in functionarea optima a creierului. Asigura-te ca bei suficienta apa in fiecare zi si evita consumul excesiv de alcool si cafeina, care pot afecta negativ hidratarea.
-Exercitiul fizic regulat:
-Odihna si somnul de calitate:
Un somn adecvat si odihna corespunzatoare sunt vitale pentru sanatatea creierului. Incearca sa dormi intre 7 si 9 ore pe noapte, intr-un mediu linistit si intunecat. Somnul de calitate consolideaza memoria, sprijina functiile cognitive si permite creierului sa se regenereze.
-Relaxare si calmare mintala
Creierul are nevoie de provocari constante pentru a se mentine activ si agil. Exercitiile cognitive, cum ar fi cititul, rezolvarea de puzzle-uri, jocurile de strategie si invatarea unor abilitati noi, ajuta la mentinerea si imbunatatirea functiilor cognitive.
Vezi si: Murele, fructe de padure excelente pentru creier
Vezi si: Alimente bune pentru creier atunci cand vrei sa inveti
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: