3.6 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii faci zilnic pentru a-ti mentine creierul sanatos. Recomandari de la specialisti

Creierul nostru este organul central al sistemului nervos, responsabil de controlul si coordonarea tuturor functiilor noastre cognitive, emotionale si fizice. Ca si restul corpului nostru, creierul necesita ingrijire si exercitii regulate pentru a se mentine sanatos si functional. In acest articol, vom explora cativa pasi esentiali pe care ii poti urma in fiecare zi pentru a-ti mentine creierul in forma optima si pentru a promova sanatatea mentala.
Un creier sanatos te ajuta sa ramai mereu atent, alert si concentrat, protejandu-te impotriva declinului cognitiv si prevenind sau incetinind aparitia dementei sau a bolii Alzheimer.
Dr. Mark Hyman, unrenumit expert in longevitate si autor al noului Young Forever: The Secrets to Living Your Longest, Healthiest Life, a impartasit care sunt pasii pe care el ii face zilnic pentru sanatatea creierului sau.

Iata care sunt pasii zilnici pentru o sanatate optima a creierului:

-Alimentatie echilibrata:

Alegerea unei alimentatii sanatoase si echilibrate este primul pas crucial in mentinerea sanatatii creierului.
  • Grasimi sanatoase: Include in dieta ta grasimi sanatoase, alimente bogate in nutrienti care sustin functionarea creierului, cum ar fi acizii grasi Omega-3 (prezenti in peste, nuci si seminte), antioxidantii (fructe si legume proaspete) si vitaminele din complexul B (oua, carne slaba si legume cu frunze verzi). Acestea pot ajuta la consolidarea memoriei si a capacitatilor de invatare ale oamenilor, potrivit Centrului Medical Wexner din Ohio.
„Creierul meu a functionat destul de bine inainte, dar imbratisarea grasimii mi-a impins claritatea mentala cu mult peste”, scrie Hyman in postarea sa. El incorporeaza avocado, masline, ulei de masline, nuci si seminte, printre altele, in rotatia sa sanatoasa a grasimilor.
  • Proteine: Consumul unei diete bogate in proteine ​​a fost asociat cu un risc redus de declin cognitiv mai tarziu in viata, potrivit unui studiu din 2022, iar proteinele ajuta neuronii creierului sa comunice intre ei. Recomandarea generala pentru adulti este de 0,8 g/Kg de greutate corporala. Pentru cei care au peste 40 de ani, atunci cand muschii incepe sa se atrofieze, recomandarea de proteine ​​creste la aproximativ 1 pana la 1,2 g/kg de greutate corporala, potrivit expertilor. De asemenea, Hyman, in varsta de 60 de ani, isi propune sa manance 30 g de proteine ​​la fiecare masa pentru a-si dezvolta muschii.
„Cand pierzi muschi, imbatranesti mai repede, iar creierul tau este afectat!” Hyman scrie in postarea sa.
Incepeti prin a incorpora shake-uri de proteine, unt de nuci si peste gras in micul dejun , potrivit Hyman.
  • Alimente vegetale colorate: Acestea ar trebui sa ocupe cea mai mare parte a farfurii tale, spun specialistii. Consumul unei game variate de alimente vegetale ofera creierului si corpului multi nutrienti. De exemplu, alimentele integrale pe baza de plante (leguminoasele si fructele de padure), au proprietati antioxidante pentru a oferi creierului energie sustinuta pentru a se concentra.
„Aceste super-alimente colorate sunt pline de lucruri care stimuleaza creierul, cum ar fi fitonutrientii”, spune Hyman.
  • Evita zaharul si alimentele procesate: Acest tip de alimente contin arome artificiale si indulcitori care pot provoca „aburirea” creierului si pot afecta memoria. Este adevarat ca ele iti ofera un boost de energie rapid, dar apoi apare cresterea glicemiei care poate duce la o criza energetica la scurt timp dupa.

-Hidratarea adecvata:

O hidratare adecvata este esentiala pentru creierul sanatos. Apa joaca un rol vital in mentinerea hidratarii celulare si in functionarea optima a creierului. Asigura-te ca bei suficienta apa in fiecare zi si evita consumul excesiv de alcool si cafeina, care pot afecta negativ hidratarea.

-Exercitiul fizic regulat:

Exercitiul fizic nu este doar benefic pentru sanatatea fizica, ci si pentru creier. Activitatile fizice regulate stimuleaza circulatia sangelui catre creier, cresc nivelurile de oxigen si substante nutritive, si stimuleaza eliberarea de substante chimice benefice numite endorfine, care sporesc starea de spirit si reduc stresul.

-Odihna si somnul de calitate:

Un somn adecvat si odihna corespunzatoare sunt vitale pentru sanatatea creierului. Incearca sa dormi intre 7 si 9 ore pe noapte, intr-un mediu linistit si intunecat. Somnul de calitate consolideaza memoria, sprijina functiile cognitive si permite creierului sa se regenereze.

-Relaxare si calmare mintala

Creierul are nevoie de provocari constante pentru a se mentine activ si agil. Exercitiile cognitive, cum ar fi cititul, rezolvarea de puzzle-uri, jocurile de strategie si invatarea unor abilitati noi, ajuta la mentinerea si imbunatatirea functiilor cognitive.

„Invata cum sa te relaxezi activ”, spune Hyman. „Pentru a angaja fortele puternice ale mintii asupra corpului, trebuie sa faci ceva.”
El sugereaza yoga, meditatie, respiratie profunda sau tai chi.
Practicarea tehnicii 4-7-8, in care inspiri timp de patru secunde, o tii timp de sapte secunde si expiri timp de opt secunde este o modalitate accesibila de a calma mintea si corpul.

Vezi si: Murele, fructe de padure excelente pentru creier

Vezi si: Alimente bune pentru creier atunci cand vrei sa inveti

Vezi si: Colesterolul este crucial pentru creier, pentru repararea celulelor interioare si pentru producerea hormonilor sexuali

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole