14.6 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Colesterolul este crucial pentru creier, pentru repararea celulelor interioare si pentru producerea hormonilor sexuali

Colesterolul este cel mai abundent sterol, o a doua clasa de lipide. Colesterolul pur este o substanta inodora, alba, ceroasa, sub forma de pulbere. Colesterolul se gaseste numai in alimentele de origine animala care includ galbenusuri de ou, carne, pasari de curte, lapte si produse lactate si peste.

Colesterolul este important pentru producerea hormonilor si a vitaminei D

Corpul nostru are nevoie de colesterol pentru a functiona normal. Face parte din fiecare membrana celulara si este prezent in fiecare celula din corp, inclusiv creier si sistem nervos, muschi, piele, ficat si schelet. Organismul foloseste colesterolul pentru a produce acizi biliari permitand digerarea grasimilor, mentinerea membranelor celulare, producerea hormonilor si producerea vitaminei D.

Absorbtia colesterolului din alimente variaza de la aproximativ 40% la 65%. Majoritatea oamenilor absorb intre 40 si 60% din colesterolul ingerat. O astfel de variabilitate, care se datoreaza probabil partial genelor, poate contribui la diferentele individuale care apar in raspunsul colesterolului plasmatic la colesterolul din dieta.

Aproximativ doua treimi din colesterolul care circula prin corp este produs de celulele corpului; restul de o treime se consuma in dieta. In fiecare zi, celulele noastre produc aproximativ 875 miligrame de colesterol. Dintre cei 875 de miligrame de colesterol produse de organism, aproximativ 400 de miligrame sunt folosite pentru a produce noi acizi biliari pentru a umple cele pierdute in fecale, iar aproximativ 50 de miligrame sunt utilizate pentru a produce hormoni. In plus fata de intreaga cantitate de celule de colesterol, consumam aproximativ 180 pana la 325 miligrame de colesterol pe zi din produse alimentare derivate de la animale, barbatii consumand o cantitate mai mare in comparatie cu femeile. Vezi si: Alimentul care scade colesterolul, intareste imunitatea si regleaza digestia

Toate tesuturile sunt capabile sa sintetizeze suficient colesterol pentru a-si satisface nevoile metabolice si structurale. In consecinta, nu exista dovezi pentru o cerinta biologica pentru colesterolul din dieta. Multe dovezi indica o tendinta liniara pozitiva intre aportul de colesterol si concentratia de colesterol a lipoproteinelor cu densitate mica (LDL) si, prin urmare, un risc crescut de boala coronariana (CHD).

Un nivel de admisie superior tolerabil (UL) nu a fost stabilit pentru colesterol, deoarece orice crestere incrementala a aportului de colesterol creste riscul de CHD. Se recomanda ca oamenii sa isi mentina cat mai scazut aportul alimentar de colesterol si sa consume o dieta adecvata din punct de vedere nutritional in toti nutrientii necesari.

Cele mai bune surse de colesterol sunt: creier, oua de gaina, de gasca si de curca, homar, creveti, somon, pui.

Beneficiile colesterolului in dieta

  • Colesterolul este crucial pentru hormoni echilibrati si pentru a face fata stresului regulat. Acesti hormoni previn, de asemenea, sansele de boli de inima si cancer.
  • Colesterolul este necesar pentru a produce hormoni sexuali, inclusiv androgen, estrogen, testosteron, DHEA si progesteron.
  • Este necesara utilizarea corecta a vitaminei D, care este esentiala pentru toate sistemele corpului, inclusiv oasele, cresterea adecvata, nervii, metabolismul mineral, productia de insulina, tonusul muscular, fertilitatea si imunitatea puternica.
  • Colesterolul este cerut de ficat pentru a produce saruri biliare. Bila este necesara pentru procesul digestiv si absorbtia grasimilor dietetice.
  • Colesterolul actioneaza ca un antioxidant in organism si previne deteriorarea radicalilor liberi a tesuturilor.
  • Este esential si necesar pentru buna functionare a creierului.
  • Colesterolul este necesar pentru bebelusi si copii pentru o dezvoltare si o crestere corespunzatoare a sistemului nervos, a creierului si a functiei imune.
  • Este necesar pentru buna functionare a intestinelor si pentru mentinerea integritatii peretelui intestinal. Dieta cu nivel scazut de colesterol are ca rezultat sindromul intestinului scurgator, precum si alte probleme digestive.
  • Colesterolul este cerut pentru repararea celulelor deteriorate
  • Nivelurile de colesterol cresc natural si sunt benefice pentru persoanele in varsta.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole