14.1 C
București
sâmbătă, mai 4, 2024

Cardamom – condimentul excelent pentru inima, circulatie si diabet

Cardamomul (Elettaria cardamomum) numit candva Cardamon sau Cardamum, este un condiment obtinut din semintele mai multor plante din genurile Elettaria si Amomum din familia Zingiberaceae. Planta este originara din India si Sri Lanka originare din padurile Ghatilor de Vest din sudul Indiei. Cardamomul este al treilea cel mai scump condiment din lume, depasit ca pret pe greutate doar de vanilie si sofran. Cunoscut sub numele de „Regina condimentelor”, cardamomul este un favorit indian atat pentru valoarea sa culinara, cat si pentru cea medicinala.

Cardamomul este bine cunoscut ca un condiment de gatit cu aroma bogata. Este o sursa buna de minerale precum potasiu, calciu, sulf si magneziu, impreuna cu fierul si manganul. Mai mult, este bogat in multe vitamine vitale; incluzand riboflavina, niacina si vitamina C.

Bun pentru sanatatea cardiovasculara si scaderea tensiunii arteriale

Studiile de cercetare efectuate la Departamentul de Farmacologie si Farmacie de la Colegiul de Farmacie al Universitatii King Saud, Arabia Saudita, au aratat ca administrarea cardamomului pentru afectiuni cardiovasculare a dus la batai inferioare ale inimii sau ritm controlat si la controlul hipertensiunii.

Cardamomul este destul de benefic pentru scaderea tensiunii arteriale, care este cheia pentru mentinerea sanatatii inimii si a rinichilor. Cercetarile efectuate de Centrul de Cercetare a Medicamentelor Indigene din cadrul Departamentului de Medicina al RNT Medical College din India si publicat in Jurnalul Indian de Biochimie si Biofizica au evaluat 20 de indivizi nou diagnosticati cu hipertensiune arteriala primara in stadiul 1 si efectul administrarii acestora a trei grame de pulbere de cardamom zilnic in doua doze divizate timp de 12 saptamani. Rezultatele au fost minunate. Cardamomul nu numai ca a ajutat la scaderea tensiunii arteriale sistolice, diastolice si medii, dar a crescut si starea antioxidanta totala cu 90% la sfarsitul celor trei luni.

Micronutrientii prezenti in cardamom ajuta la contracararea cresterii lipidelor din organism. In experimentele efectuate la Divizia de Farmacologie si Toxicologie de la Hindustan Antibiotics Limited din Pune, India de catre Dhuley, enzimele hepatice si cardiace antioxidante din cardamom au fost administrate la soareci, carora li s-a administrat o dieta bogata in grasimi. Enzimele antioxidante au avut o influenta asupra nivelului de colesterol si au ajutat la controlul considerabil al acestora.

Cardamomul are proprietati antimicrobiene

Vreme indelungata cardamomul a fost considerat ca avand proprietati de combatere a infectiilor. Au fost efectuate experimente pe extracte volatile de cardamom. S-a observat ca uleiurile din cardamom au fost capabile sa previna cresterea si raspandirea unora dintre microbii foarte periculosi care cauzeaza frecvent intoxicatii alimentare.

Spasmele musculare sunt raportate frecvent de persoanele in varsta. O contractie brusca a muschilor provoaca aceste spasme. Cand muschii se contracta, pot duce la aparitia brusca a durerii. Cercetatorii Al-Zuhair si colab. la Universitatea King Saud din Arabia Saudita au efectuat cercetari pe animale si au ajuns la concluzia ca acest condiment poate fi folosit ca masura de control pentru spasmele musculare. Vezi si: Laptele de aur cu turmeric, sofran si cardamom. Reteta celui mai bun elixir natural

Cardamomul a fost utilizat in Ayurveda, precum si in medicina traditionala chineza pentru tratarea problemelor dentare timp de mai multe secole. Dupa inventarea antibioticelor, s-a constatat ca aceste antibiotice au produs rezultate mixte, precum si efecte secundare. Unele reactii adverse au inclus inhibarea bacteriilor probiotice prietenoase care prospera in intestine. Cu toate acestea, utilizarea condimentelor, pe de alta parte, este cea mai buna, deoarece acestea inhiba doar microbii infectiosi, nu bacteriile probiotice. Cercetarile efectuate de Isao Kubo, Masaki Himejima si Hisae Muroi la Divizia de Entomologie si Parazitologie de la Universitatea din California au verificat prezenta proprietatilor antimicrobiene in cardamom.

In terapiile traditionale precum aromoterapia, cardamomul a fost utilizat pentru a vindeca simptomele astmului bronsic si a bronsitei prin imbunatatirea circulatiei sangelui la plamani. Uleiul esential extras din cardamom a fost testat la grupuri de persoane cu stres si s-a constatat ca acesta este eficient in promovarea circulatiei sangelui in organism. Cercetarile au fost intreprinse la Universitatea Nitte din Mangalore, India.

Continutul ridicat de mangan din acest condiment il face o alegere excelenta pentru diabetici si pentru oricine se lupta cu probleme de zahar din sange. Cercetarile au aratat ca persoanele diagnosticate cu diabet au niveluri scazute in sange de urme de mangan mineral. Nu este clar daca diabetul provoaca scaderea nivelului sau daca nivelurile scazute de mangan contribuie la dezvoltarea diabetului. Oricum ar fi, adaugarea suplimentara de mangan in dieta este o idee inteligenta pentru diabetici, motiv pentru care ar trebui sa utilizati acest condiment ca parte a planului de dieta daca sunteti diabetici.

O cercetare clinica a constatat ca persoanele cu diabet zaharat care aveau niveluri mai ridicate de mangan in sange erau mai protejate de LDL sau colesterolul „rau” decat cei cu un nivel mai scazut de mangan. Acest condiment este minunat pentru combaterea debutului diabetului.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

  1. […] In China, radacina Astragalus este considerata ca un bun tonic eficient, imbunatateste energia vitala si cu un efect de armonizare asupra sistemului hormonal uman si de intarire a ficatului si rinichilor, sustine sistemul imunitar si este utilizata in mod traditional in medicina traditionala chineza ca un remediu pentru diabet. Vezi si: Cardamom – condimentul excelent pentru inima, circulatie si diabet […]

  2. […] Mentin sanatatea inimii, deoarece au un continut scazut de grasimi saturate. Totodata, leguma contine o cantitate buna de potasiu, care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sub control. Mai mult, andivele detin in compozitia lor insulina naturala polizaharidica, care ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) in organism. Toate acestea contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Vezi si: Cardamom – condimentul excelent pentru inima, circulatie si diabet […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole