5.7 C
București
luni, martie 25, 2024

Andivele. Proprietati si beneficii

Andiva (Cichorium endivia) este o leguma din familia Asteraceae, cu frunze mari, de culoare alb-galbuie, cu o forma usor sferica si o suprafata neteda. Andivele se folosesc adesea crude, in salate si au un gust usor amarui, dar sunt bogate in vitamine, minerale si fibre.

Andivele au numeroase beneficii pentru sanatate. Acestea sunt surse bogate de calciu, fier, magneziu, tiamina si potasiu. De asemenea, sunt bogate in vitamina A si vitamina C, folat, complexul de vitamina B si seleniu. Totodata, aceste legume sunt sarace in calorii si grasimi, in schimb au un contin ridicat de fibre care ajuta la digestie.

Andivele se pot folosi la urmatoarele afectiuni:

-aciditate gastrica, afectiuni digestive diverse, afectiuni hepatice, afectiuni respiratorii, afectiuni stomacale si intestinale, afectiuni ale splinei, alergie, anemie, anorexie, aritmii cardiace cu iritabilitate sau dureri, artritism, astenie, ateroscleroza, atonie gastrica si digestiva, boala canceroasa, boli de ficat, calculii biliari si renali, colesterol marit, colici hepatice, cancerul de colon, candidoza, candidoza digestiva, congestie hepatica si splenica, constipatie, curatirea sangelui, depresie, diabet (I, II), digestie dificila, dischinezie biliara hipotona, dispepsie, dureri de cap, dureri de stomac, dureri diverse, guta, hepatite cronice si acute, hidropizie, icter, imunitate scazuta, indigestie, infectii urinare, inflamatii externe, insuficienta biliara, intoxicatii alcoolice, ischemia cardiaca, lacrimarea ochilor, lipsa calciului si magneziului, litiaza, obezitate, oboseala cronica, obstructia viscerelor, paludism, parazitoze intestinale, raceli si alte infectii, reumatism cronic degenerativ, scrofule, stres, tahicardie, trigliceride marite, tulburari digestive, tulburari de metabolism, tulburari hepatice dupa otraviri, ulcer gastric.

Andivele – Actiuni terapeutice si beneficii

  • Au actiune de eupeptic-amar si colagog, datorita principiilor amare, inulinei si colinei;
  • Au actiune usor diuretica si laxativa, datorita uleiului volatil si rezinelor;
  • Taninul ajuta ca astringent, dezinfectan si cicatrizant;
  • Au si un usor efect antibiotic;
  • Au efect hidrocoleretic, marind cantitatea de bila si fluidificand-o;
  • Au un efect nutritiv si sunt un bun tonic general;
  • Detoxifica organismul de toxine si ajuta la remineralizarea sa;
  • Andivele sunt utile in tratarea infectiilor urinare;
  • Ajuta la stimularea activitatii cerebrale si a intregului sistem nervos;
    stimuleaza functiile hepatice;

  • Mentin sanatatea ficatului (stimuleaza functia ficatului si rinichilor si este un purificator al sangelui). Sucul de andive este un bun detoxifiant pentru organism, care ajuta la stimularea vezicii biliare pentru a secreta cantitatea corecta de bila, eliminand in acest fel toxinele acumulate in ficat.
  • Ajuta la digestie. Andiva are putine calorii (100 g contin 17 calorii si 6 g fibre). Totodata, andiva este o alegere buna pentru tratarea unor afectiuni gastrice. In plus, dacaeste consumata inainte de o masa principala, acestea va ajuta sa stimulati eficient pofta de mancare.
  • Previn aparitia cancerului. Vitamina E ajuta la combaterea cancerului de prostata, iar vitamina A ajuta la prevenirea cancerului oral si pulmonar. In plus, continutul de calciu din aceasta leguma ofera protectie impotriva declansarii cancerului ovarian, si de san. De asemenea, fibrele alimentare din compozitia andivelor ajuta la combaterea cancerului de colon.
  • Sunt indicate in anemie. Andivele sunt bogate in fier. Poti consuma leguma atat in stare cruda, cat si sub forma de suc de proaspat, amestecand cateva frunze de patrunjel si putina telina. Acest suc actioneaza ca un tonic pentru sange, ajutand la vindecarea anemiei. Vezi si: 12 remedii contra anemiei
  • Trateaza astmul. Datorita efectului de antiiflamator natural, consumul de andive poate preveni si chiar trata multe afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul. Sucul combinat din morcovi, telina si andive este de mare ajutor in astm si in guturai, iar in combinatie cu telina si patrunjelul este foarte folositoare in anemie si tulburari functionale cardiace.
  • Mentin sanatatea inimii, deoarece au un continut scazut de grasimi saturate. Totodata, leguma contine o cantitate buna de potasiu, care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sub control. Mai mult, andivele detin in compozitia lor insulina naturala polizaharidica, care ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) in organism. Toate acestea contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Vezi si: Cardamom – condimentul excelent pentru inima, circulatie si diabet
  • Asigura o mai buna vedere. Sucul de andive, morcov, telina, si patrunjel este hranitor pentru nervii vazului si sistemului muscular, dand rezultate uimitoare in corectarea defectelor vederii. Un asemenea amestec in cantitate de 500 ml sau chiar 1 litru pe zi, a corectat adesea defectele de vedere in cateva luni in asa masura ca vederea normala a fost restabilita.
  • Extern, andiva este indicata in multe afectiuni ale pielii. Previne aparitia acneei, mentine pielea hidratata si trateaza sclerodermia, oste o afectiune a pielii in care diferite parti din tesutul pielii devin mai dure si mai aspre. In toate aceste cazuri, se recomanda sucul de proaspat de andive.

Cum se prepara andivele:

-Salata de andive: 200 g de andive, 2-3 linguri suc de lamaie proaspat, o ju­matate de lingurita ulei de masline. Andivele se spala si se taie pe lung, apoi felii fine. Se adauga sucul de lamaie si uleiul. Se consuma imediat, inainte de mese, cate o portie, de 2 ori pe zi.

-Suc de andive: se obtine in cen­trifuga. Se bea cate o jumatate pahar suc din andive, de 2-3 ori pe zi, inainte de mese.

Vezi si: Uleiul de nuci trateaza stresul si boala ALzheimer, fiind excelent si impotriva alergiilor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole