13.9 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Cand se recolteaza si cum se usuca lavanda pentru a profita la maxim de proprietatile ei

Lavanda este o planta aromatica care se culege in general in timpul verii, cand florile sunt in plina inflorire. Perioada exacta de recoltare a lavandei poate varia in functie de climatul si zona geografica in care creste planta. De obicei, recoltarea are loc in lunile iunie si iulie, cand plantele sunt in floare si florile au atins o culoare vibranta. Iata, asadar, cateva sfaturi utile despre cand se recolteaza si cum se usuca lavanda pentru a profita la maxim de proprietatile ei.

Cand se recolteaza lavanda:

Cea mai buna perioada pentru recoltarea lavandei este atunci cand florile sunt pe punctul de a se deschide complet, dar nu inca in totalitate. De regula, acest moment se intampla in timpul verii, in functie de climatul si regiunea in care creste lavanda. Cand observi ca aproximativ jumatate dintre flori sunt deschise, este momentul potrivit pentru a recolta.

Cum se recolteaza lavanda:

Pentru a recolta lavanda, ai nevoie de o foarfeca de gradina. Taie tulpina lavandei la baza ei, lasand aproximativ 5-10 cm din tulpina. Este important sa nu tai prea scurt, deoarece lavanda are nevoie de o anumita lungime pentru a fi legata si uscata corect. Recolteaza lavanda dimineata devreme sau seara tarziu, atunci cand temperatura este mai scazuta, pentru a mentine uleiurile esentiale in plante cat mai mult timp.

Cum se usuca lavanda:

Dupa recoltare, cel mai bun mod de a usca lavanda este prin legarea buchetelelor si agatarea lor intr-un loc cald si bine ventilat, ferit de lumina directa a soarelui. O optiune populara este sa le agati cu capul in jos intr-o incapere uscata, precum un sopron sau o bucatarie. Asigura-te ca ai un spatiu suficient pentru ca aerul sa circule in jurul buchetelor de lavanda, astfel incat acestia sa se usuce uniform.

Lasa buchetele de lavanda sa se usuce timp de aproximativ 1-2 saptamani sau pana cand florile se simt crocante la atingere. Daca ai o cantitate mai mare de lavanda, poti folosi si o uscatoare de plante sau un cuptor cuptor electric la temperatura scazuta, pentru a accelera procesul de uscare.

Dupa ce lavanda este complet uscata, poti indeparta florile de pe ciorchine si sa le pastrezi in recipiente de sticla sau saculeti de panza. Foloseste-le pentru a parfuma dulapurile, a face saculeti de plante sau uleiuri esentiale, sau pur si simplu pentru a te bucura de aroma lor minunata.

Recoltarea si uscarea lavandei in momentul potrivit sunt cheia pentru a beneficia la maximum de proprietatile ei terapeutice si relaxante. Fie ca doresti sa te bucuri de mirosul sau placut in casa, sa prepari infuzii sau sa folosesti uleiul de lavanda in produsele de ingrijire personala, urmand aceste sfaturi vei avea parte de o experienta minunata si de toate beneficiile pe care lavanda le ofera.

Vezi si: Limonada cu lavanda. Reteta unei bauturi racoritoare si sanatoase

Vezi si: Tratamente ayurvedice cu lavanda. Afla cum sa tratezi mai multe afectiuni cu ajutorul plantei

Vezi si: Ulei esential de lavanda. Actiuni si indicatii terapeutice

Vezi si: Fursecuri cu lavanda. Reteta

Vezi si: Dulceata de lavanda. Reteta

Vezi si: Lavanda si frumusetea, o „relatie” care a rezistat timpului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole