22.7 C
București
sâmbătă, iulie 27, 2024

Beneficiile spirulinei: 10 motive pentru a folosi acest superaliment

Spirulina, o microalga albastru-verzuie, este recunoscuta drept unul dintre cele mai nutritive si benefice superalimente disponibile. Utilizata de secole pentru proprietatile sale medicinale si nutritionale, spirulina este bogata in proteine, vitamine, minerale si antioxidanti.

Aceasta alga este o planta de apa dulce, considerata astazi unul dintre cele mai cercetate si discutate superalimente, alaturi de chlorella. De exemplu, pana in prezent, exista peste 3.000 de articole stiintifice care evalueaza beneficiile sale pentru sanatate. In plus, datorita profilului sau impresionant de nutrienti, diverse programe de ajutor international au inceput sa promoveze productia de spirulina in regiunile afectate de malnutritie.

Asadar, spirulina este, fara indoiala, unul dintre cele mai bogate alimente de pe planeta.

Conform USDA, o portie de o lingura de spirulina uscata (aproximativ 7 grame) contine:

Calorii: 20,3
Carbohidrati total: 1,7 g
Fibre: 0,3 g
Zahar: 0,2 g
Grasimi total: 0,5 g
Grasimi saturate: 0,2 g
Grasimi polinesaturate: 0,1 g
Grasimi mononesaturate: 0,05 g
Grasimi trans: 0 g
Proteine: 4 g
Sodiu: 73,5 mg (3% Doza Zilnica Recomandata*)
Cupru: 0,4 mg (44%)
Riboflavina: 0,3 mg (23%)
Tiamina: 0,2 mg (17%)
Fier: 2 mg (11%)
Niacina: 0,9 mg (6%)
Mangan: 0,1 mg (4%)
Magneziu: 13,6 mg (3%)

De asemenea, spirulina contine cantitati mici de calciu, fosfor, potasiu, vitamina C, acid folic, vitamina A, vitamina B6, vitamina K, acizi grasi omega-3 si omega-6.

Iata zece motive pentru care ar trebui sa incluzi spirulina in dieta ta zilnica:

1. Detoxifica metalele grele

Spirulina este eficienta in detoxifierea organismului de metale grele, in special arsenic. Studiile arata ca suplimentele de spirulina pot reduce toxicitatea arsenicului din organism prin legarea si eliminarea acestuia. Aceasta capacitate de detoxifiere ajuta la protejarea organelor interne si la imbunatatirea sanatatii generale.

2. Combate HIV/SIDA

Spirulina contine compusi care au demonstrat activitate antivirala, inclusiv impotriva HIV. Studiile clinice au aratat ca spirulina poate imbunatati starea generala de sanatate a pacientilor cu HIV/SIDA, reducand incarcatura virala si imbunatatind functia sistemului imunitar.

3. Ajuta la prevenirea cancerului

Spirulina este bogata in antioxidanti, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la prevenirea deteriorarii celulare, arata studiile stiintifice. Anumiti compusi din spirulina, cum ar fi ficocianina, au aratat proprietati anticancerigene, inhiband cresterea celulelor canceroase si inducand apoptoza (moartea programata a celulelor canceroase).

In plus, un studiu din 2019 a aratat ca spirulina reduce mielosupresia si imbunatateste functia imunitara dupa chimioterapie la pacientii cu tumori maligne. Un alt studiu a demonstrat cum actioneaza spirulina impotriva cancerelor orale.

4. Ajuta la eliminarea Candidei

Candida este o ciuperca care poate provoca infectii si dezechilibre in flora intestinala. Spirulina are proprietati antimicrobiene care ajuta la reducerea cresterii Candidei si la restabilirea echilibrului sanatos al bacteriilor benefice in intestin, arata studiile. Acest lucru poate duce la o imbunatatire a digestiei si la intarirea sistemului imunitar.

5. Poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Studiile arata ca spirulina poate contribui la reducerea tensiunii arteriale prin cresterea productiei de oxid nitric, un compus care ajuta la relaxarea si dilatarea vaselor de sange. Aceasta poate duce la o circulatie sanguina imbunatatita si la o scadere a riscului de hipertensiune arteriala.

6. Poate reduce colesterolul

Spirulina poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol total, LDL (colesterolul „rau”) si trigliceride, in timp ce creste nivelul de HDL (colesterolul „bun”). Aceasta se datoreaza continutului sau bogat in antioxidanti si fitonutrienti care imbunatatesc metabolismul lipidic.

De exemplu, un studiu pe animale publicat in Journal of Nutritional Science and Vitaminology a luat iepuri, i-a hranit cu o dieta bogata in colesterol (HCD) care contine 0,5% colesterol timp de patru saptamani si apoi i-a hranit cu HCD cu 1% sau 5% spirulina pentru inca opt saptamani.

Dupa ce studiul de opt saptamani a fost incheiat, nivelurile de LDL au scazut cu 26% in grupul care consuma 1% spirulina si cu 41% in grupul care consuma 5% spirulina, ceea ce arata ca cu cat este mai consumat, cu atat pot rezulta mai multe beneficii. Trigliceridele serice si colesterolul total au fost, de asemenea, reduse semnificativ.

7. Scaderea sanselor de accident vascular cerebral

Prin reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, spirulina contribuie la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Antioxidantii din spirulina protejeaza vasele de sange de inflamatie si oxidare, mentinandu-le sanatoase si flexibile.

8. Poate oferi protectie pentru tulburarile cerebrale si cresterea memoriei

Spirulina este cunoscuta pentru proprietatile sale neuroprotectoare. Studiile sugereaza ca suplimentele de spirulina pot proteja creierul de stresul oxidativ si inflamatie, imbunatatind functiile cognitive si memoria. Spirulina poate, de asemenea, sa sprijine sanatatea mentala, reducand simptomele depresiei si anxietatii.

9. Amelioreaza problemele sinusurilor

Proprietatile antiinflamatorii ale spirulinei pot ajuta la ameliorarea inflamatiei sinusurilor si la reducerea simptomelor de rinita alergica. Spirulina poate diminua congestia nazala, mancarimea si stranutul, oferind un confort sporit persoanelor care sufera de alergii sezoniere. De asemenea, un studiu din 2020 a demonstrat ca spirulina a fost mai eficienta decat un antihistaminic numit cetirizina pentru a trata alergiile si rinita alergica, precum si pentru a reduce inflamatia.

10. Gestioneaza nivelul zaharului din sange

Studiile au aratat ca spirulina poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, ceea ce este benefic pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Consumul de spirulina poate imbunatati sensibilitatea la insulina si poate reduce nivelurile de glicemie, contribuind la mentinerea unei glicemii sanatoase.

Sfaturi utile:

Desi nu exista o doza standard de spirulina, majoritatea studiilor au aratat ca un consum zilnic de una pana la 8 grame poate fi benefic (o lingura).

Desi consumul unor cantitati mari nu provoaca de obicei vatamari grave, poate duce la probleme digestive, cum ar fi greata, diareea, balonarea si crampele. Prin urmare, este recomandat sa incepeti cu o doza mai mica si sa o cresteti treptat pentru a evalua toleranta organismului.

In ceea ce priveste modalitatile de administrare a spirulinei, optiunile sunt variate. Capsulele si tabletele de spirulina sunt disponibile in multe magazine de sanatate si farmacii, oferind o modalitate rapida si convenabila de a obtine doza zilnica.

Pudra de spirulina organica este, de asemenea, disponibila si poate fi usor combinata cu alte superalimente, cum ar fi pulberile super verzi, pentru a crea bauturi verzi hranitoare sau bauturi detoxifiante.

Vezi si: Algele din Lacul Ursu: O comoara verde cu potential revolutionar

Vezi si: 7 cele mai bune bauturi antiinflamatorii

Vezi si: Beneficiile Chlorellei pentru detoxifiere, imunitate, cancer si multe altele

Vezi si: Oamenii de stiinta au descoperit ca o substanta prezenta in algele de mare blocheaza coronavirusul

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole