16.7 C
București
miercuri, aprilie 3, 2024

Oamenii de stiinta au descoperit ca o substanta prezenta in algele de mare blocheaza coronavirusul

Un grup international de oameni de stiinta a descoperit ca heparina, continuta in alge, poate bloca COVID-19 mai eficient decat medicamentul Remdesivir.

Obiectul lucrarii stiintifice au fost substantele organice extrase din alge marine: trei variante de heparina si doua tipuri de fucoidani. Testele de laborator au fost efectuate in vitro.

Heparina scade mortalitatea pacientilor intubati

S-a dovedit ca activitatea antivirala a heparinei este mai mare decat cea a multor medicamente antivirale, inclusiv Remdesivir, care este utilizat acum foarte pe larg in SUA pentru tratarea coronavirusului.

Oamenii de stiinta au atras atentia asupra datelor dintr-un studiu clinic retrospectiv, conform caruia, probabil, anticoagulantele, cum ar fi heparina, pot oferi rezultate mai bune pentru pacientii cu COVID-19. Consumul de heparina poate duce la o scadere accentuata a mortalitatii pacientilor intubati.

Nu se stie daca acesta este rezultatul terapiei anticoagulante cu heparina sau un rezultat al activitatii sale impotriva SARS-CoV-2, au subliniat specialistii, informeaza new.ru.

Oamenii de stiinta au observat ca inhalarea heparinei (de exemplu, intr-un spray) are beneficii suplimentare, cum ar fi reducerea coagulopatiei pulmonare si inflamatiei fara sangerare sistemica. In aceasta privinta, cercetatorii considera ca un spray nazal cu heparina sau fucoidani ar putea fi utilizat pentru a trata coronavirusul din timp si chiar pentru a-l preveni.

Rezultatele studiului sunt publicate in revista Cell Discovery.

Coronavirusul poate provoca probleme de sanatate pe termen lung, inclusiv probleme endocrinologice si neuropsihiatrice, a informat NEWS.ru, citand anterior seful departamentului de reabilitare medicala al Universitatii Medicale de Stat din Sechenov din Rusia, Konstantin Ternovoy.

Echipa, de la Institutul Politehnic Rensselaer din SUA, a descoperit ca heparina a ajutat la inhibarea infectiei cu SARS-CoV-2 la celulele mamifere la egalitate cu remdesivir .

Cercetatorii doresc sa blocheze infectia virala

Potrivit cercetatorilor, proteina Spike (S) de pe suprafata SARS-CoV-2 se blocheaza pe receptorul ACE-2, o molecula de pe suprafata celulelor umane. Odata securizat, virusul introduce propriul material genetic in celula, deturnand aparatul celular pentru a produce virusuri replica. Cu toate acestea, virusul ar putea fi pacalit sa se blocheze pe o molecula decorativa care ofera o potrivire similara. Virusul neutralizat ar fi apoi prins si in cele din urma sa se degradeze in mod natural.

Cercetarile anterioare au aratat ca aceasta tehnica functioneaza in capturarea altor virusi, inclusiv febra dengue, Zika si gripa tip A.

„Invatam cum sa blocam infectia virala si aceasta este o cunoastere de care vom avea nevoie daca dorim sa ne confruntam cu pandemiile”, a spus Jonathan Dordick, cercetatorul principal. „Realitatea este ca nu avem antivirale mari. Pentru a ne proteja impotriva viitoarelor pandemii, vom avea nevoie de un arsenal de abordari pe care sa le putem adapta rapid la virusi emergenti.”, informeaza drugtargetreview.com.

Cercetatorii au testat activitatea antivirala a trei variante de heparina (heparina, heparina trisulfata si o heparina non-anticoagulanta cu greutate moleculara mica) si doua fucoidane (RPI-27 si RPI-28) extrase din alge marine. Toti cei cinci compusi sunt lanturi lungi de molecule de zahar, cunoscute sub numele de polizaharide sulfatate, o conformatie structurala pe care rezultatele unui studiu anterior au sugerat-o ca un efect decorativ.

Echipa a efectuat un studiu de raspuns la doza, cunoscut sub numele de EC50 (concentratie eficienta a compusului care inhiba 50% din infectivitatea virala) cu fiecare dintre cei cinci compusi pe celulele de mamifer. Pentru rezultatele unui EC50, care sunt date intr-o concentratie molara, o valoare mai mica semnaleaza un compus mai puternic.

Ei au descoperit ca RPI-27 a dat o valoare EC50 de aproximativ 83 nanomolar, in timp ce un test similar in vitro publicat anterior si independent de remdesivir pe aceleasi celule de mamifer a produs un EC50 de 770 nanomolar. Heparina a produs un EC50 de 2,1 micromolari, sau aproximativ o treime la fel de activa ca remdesivir si un analog non-anticoagulant al heparinei a obtinut un EC50 de 5,0 micromolar, aproximativ o cincime la fel de activ ca remdesivir.

Un test separat nu a gasit toxicitate celulara in niciunul dintre compusi, chiar si la cele mai mari concentratii testate.

„Ceea ce ne intereseaza este o noua modalitate de a ajunge la infectie”, a spus profesorul cercetator Robert Linhardt. „Gandirea actuala este ca infectia cu COVID-19 incepe in nas si oricare dintre aceste substante ar putea fi baza pentru un spray nazal. Daca pur si simplu putem trata infectia mai devreme sau chiar putem trata inainte de a avea infectia, avem un mod de a o bloca virusul inainte de a intra in corp. ”

Dordick a adaugat ca compusii din alge marine ar putea servi drept baza pentru o preventie prin administrare orala pentru a aborda potentialele infectii gastro-intestinale.

„Un lucru care a devenit clar in acest studiu este ca, cu cat molecula este mai mare, cu atat mai bine se va potrivi. Compusii cu mai mult succes sunt polizaharidele sulfatate mai mari care ofera un numar mai mare de site-uri pe molecule pentru a prinde virusul ”, a concluzionat Dordick.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole