9.5 C
București
miercuri, aprilie 3, 2024

Algele din Lacul Ursu: O comoara verde cu potential revolutionar

Lacul Ursu din Sovata, cunoscut pentru proprietatile sale curative, gazduieste o specie de alge cu un potential extraordinar: Ulva. Cercetatori din Romania si din lume studiaza intens aceste alge, considerand ca ar putea fi „mancarea viitorului„.

Ce le face atat de speciale?

Algele marine contin o varietate masiva de componente care promoveaza sanatatea in comparatie cu majoritatea altor alimente pe baza de plante si animale disponibile pe uscat.

  • Valoare nutritiva exceptionala: bogate in proteine, vitamine si minerale (magneziu, calciu, cupru, potasiu, seleniu, zinc, iod si fier), avand un continut mai mare de proteine ​​decat carnea de vita si mai mult fier decat spanacul. In plus, sunt o comoara de antioxidanti, fitonutrienti si continut bogat de fibre care este necesar organismului. De asemenea, contine acizi grasi omega-3 si toti aminoacizii vitali necesari organismului.
  • Crestere rapida: se pot multiplica de 5 ori pe zi, oferind o sursa alimentara sustenabila.
  • Versatilitate: pot fi consumate proaspete, uscate sau transformate in diverse produse alimentare, precum paste, burgeri vegetali sau chiar biocombustibili.

Beneficiile potentiale:

  • Combaterea malnutritiei: pot contribui la combaterea foametei si a malnutritiei la nivel global, datorita usurintei de cultivare si a valorii nutritive.
  • Sursa sustenabila de proteine: pot inlocui partial carnea in alimentatie, reducand impactul negativ al cresterii animalelor asupra mediului.
  • Promovarea sanatatii: pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului si a altor afectiuni.
  • Protejeaza sanatatea inimii: Algele marine au fost utile in mentinerea nivelului scazut de trigliceride si colesterol din organism, arata cercetarile. Acest lucru ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase, la cresterea circulatiei in vasele de sange si la prevenirea afectiunilor fatale precum insuficienta cardiaca, ateroscleroza si afectiunile arterelor periferice.
  • Ingrijire a pielii: Bogatia de vitamine esentiale, minerale, aminoacizi si antioxidanti din alge ajuta la mentinerea pielii revitalizata, hidratata si tanara. Aceste elemente protejeaza pielea de efectele nocive ale poluantilor mediului si ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a pielii. De-a lungul timpului, cercetarile stiintifice au aratat ca extractele de alge marine contin proprietati anti-imbatranire si sunt un ingredient util in fabricarea produselor cosmetice pentru ingrijirea pielii.
  •  

    Algele ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic al organismului. Efectul antiinflamator s-a dovedit eficient si in tratamentul osteoporozei si al artritei reumatoide. Au proprietati vindecatoare care ajuta la imbogatirea circulatiei sangelui si la un sistem imunitar robust.

Cercetari in curs de desfasurare:

Echipe de cercetatori din Romania, Ungaria, Germania si SUA analizeaza algele din Lacul Ursu pentru a determina:

  • Conditiile optimale de crestere: pentru a le cultiva in medii artificiale.
  • Impactul asupra mediului: pentru a se asigura ca cultivarea lor nu va avea consecinte negative.
  • Dezvoltarea de produse alimentare: pentru a le integra in alimentatia umana in moduri diverse si atractive.

*Pe langa lacul Ursu, aceste alge mai cresc si intr-un lac sarat din Transilvania, in Lacul fara fund sau in Lacul Tarzan de langa Turda.

*Lacul Ursu a intrat în 2019 in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare helioterm lac din lume. Apele sale au capacitatea de a pastra multa vreme caldura soarelui.

Posibile efectele secundare

  • Iod in exces: consumul de alge in exces poate creste cantitatea de iod peste nivelurile acceptabile, crescand astfel nivelul hormonului de stimulare a tiroidei;
  • Algele pot interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi antitiroidiene si anticoagulante, ceea ce poate duce la diferite complicatii medicale. Aportul de iod in timpul tratamentului pentru o tiroida hiperactiva poate duce la functionarea anormala a glandei tiroide.

Vezi si: 7 beneficii ale super algei Chlorella

Vezi si: Oamenii de stiinta au descoperit ca o substanta prezenta in algele de mare blocheaza coronavirusul

Vezi si: Iarba de mare. Ce beneficii au algele marine pentru sanatatea noastra

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole