Patrunjelul este o planta aromatica des folosita in bucatarie, dar putini cunosc beneficiile sale uimitoare pentru sanatate, in special pentru detoxifierea organismului. Datorita continutului bogat de vitamine, minerale si antioxidanti, patrunjelul sprijina functiile organismului si contribuie la eliminarea toxinelor.
Potrivit unui raport din 2013 din Journal of Traditional Chinese Medicine, patrunjelul a fost folosit ca „un tratament al tulburarilor gastrointestinale, hipertensiunii, bolilor cardiace, bolilor urinare, diabetului si, de asemenea, diferite boli dermice in medicamentele traditionale si populare”.
1. Proprietatile nutritive ale patrunjelului
Conform USDA, patrunjelul este o sursa excelenta de nutrienti esentiali, printre care:
- Vitamina C – un antioxidant puternic care ajuta la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ.
- Vitamina K – esentiala pentru coagularea sangelui si sanatatea oaselor.
- Vitamina A – benefica pentru sanatatea ochilor si a pielii.
- Minerale precum fier, zinc, calciu, magneziu, potasiu, fosfor si sodiu care sustin echilibrul electrolitic si metabolismul celular.
- Clorofila – compus cu puternice efecte detoxifiante.
Trebuie sa mai amintim ca patrunjelul este si o sursa buna de vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6 si acid folic. De asemenea, poate fi o sursa foarte buna de compusi volatili, cum ar fi miristicina, limonen, eugenol si alfa-thujene. Frunzele sale contin energie, carbohidrati, grasimi si proteine.
Nu trebuie sa uitam nici de radacina de patrunjel care este si ea cunoscuta pentru continutul ridicat de vitamina C si fier si care poate fi gatita in moduri similare cu alte legume radacinoase, cum ar fi morcovii si napii.
2. Cum ajuta patrunjelul la detoxifierea organismului?
a) Sustine functia ficatului
Patrunjelul stimuleaza activitatea hepatica, facilitand eliminarea substantelor toxice din organism. Clorofila ajuta la neutralizarea metalelor grele si a toxinelor acumulate in ficat.
b) Detoxifierea rinichilor
Datorita efectului sau diuretic, patrunjelul ajuta la eliminarea excesului de lichide si a toxinelor prin urina, prevenind astfel formarea pietrelor la rinichi si reducand riscul infectiilor urinare. De exemplu, un studiu din 2017 a concluzionat ca „patrunjelul acționeaza ca medicament antiurolitiat prin scaderea excretiei urinare de calciu, cresterea pH-ului urinar, diereza, scaderea excretiei urinare de proteine si prin activitatea sa nefroprotectiva”.
De asemenea, studiile arata ca patrunjelul poate ajuta si la ameliorarea balonarii, edemului sau retentiei de apa.
c) Efect antioxidant
Antioxidantii din patrunjel neutralizeaza radicalii liberi si reduc inflamatiile din organism, prevenind deteriorarea celulelor si imbatranirea prematura. De asemenea, un studiu a mai aratat ca apigenina, un antioxidant gasit in patrunjel și telina, poate avea un efect terapeutic asupra bolilor autoimune.
d) Sprijin pentru sistemul digestiv
Patrunjelul ajuta la reglarea tranzitului intestinal, stimuleaza digestia si reduce balonarea, contribuind astfel la eliminarea toxinelor din sistemul digestiv, conform unei analize din 2002 facute la Universitatea Americana din Beirut.
3. Cum putem consuma patrunjelul pentru detoxifiere?
Pentru a beneficia de efectele detoxifiante ale patrunjelului, acesta poate fi consumat in diverse moduri:
- Suc de patrunjel – preparat cu apa, lamaie si ghimbir pentru un efect detoxifiant puternic.
- Ceai de patrunjel – benefic pentru eliminarea toxinelor prin urina.
- Salate si smoothie-uri – adaugat in preparate crude pentru un aport maxim de nutrienti.
- Infuzii si supe detoxifiante – combinat cu alte ingrediente sanatoase pentru sustinerea functiei hepatice si renale.
Vezi si: Radacina de patrunjel. Beneficii si remedii pentru sanatatea ta
Vezi si: Sucul din cicoare, morcov, patrunjel si telina. Remediu pentru o vedere mai buna
Vezi si: Patrunjelul, „medicul” corpului uman. In ce afectiuni este recomandat
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: