22.9 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Patrunjelul – Verdele vindecarii. 10 beneficii remarcabile pentru sanatate

Patrunjelul (Petroselinum crispum) este mai mult decat un simplu condiment folosit pentru a da aroma si gust mancarurilor. Acesta planta verde, bogata in nutrienti, aduce numeroase beneficii pentru sanatatea noastra. De la sustinerea sistemului imunitar pana la reducerea riscului de boli cronice, patrunjelul este considerat un superaliment versatil si accesibil. In acest articol, vom explora beneficiile patrunjelului pentru sanatate si modurile in care il poti consuma pentru a profita la maxim de proprietatile sale terapeutice.

Patrunjelul are in compozitia sa numerosi nutrienti, printre care: potasiu, calciu, magneziu, fosfor si sodiu. Totodata, este si o sursa buna de vitamina A, K si E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, acid folic, fier si zinc, conform USDA. Dar hai sa aruncam o privire la cele mai importante beneficii pentru sanatate ale patrunjelului.

Beneficiile patrunjelului pentru sanatate

1.Sursa bogata de antioxidanti:

Patrunjelul este bogat in antioxidanti, cum ar fi vitamina C si flavonoidele, care ajuta la combaterea radicalilor liberi si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, reducand riscul de boli cronice si imbatranire prematura. In plus, un studiu a mai aratat ca apigenina, gasita in plante precum patrunjelul si telina, poate avea un efect terapeutic asupra bolilor autoimune.

2. Proprietati anti-diabetice:

Consumul regulat de patrunjel poate ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, datorita continutului sau de compusi bioactivi care ajuta la reglarea glucozei.

Un studiu de cercetare a aratat ca sobolanii diabetici carora li s-a administrat patrunjel au aratat o scadere a nivelului de zahar din sange pe o perioada de o luna. In mod traditional, a fost folosit ca medicament pentru diabet in Turcia. De asemenea, cercetarile subliniaza ca extractele de patrunjel pot chiar ajuta la atenuarea diabetului zaharat de tip 1.

3.Sprijin pentru sistemul imunitar:

Vitamina C din patrunjel ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea organismului impotriva infectiilor si bolilor.

4.Detoxifiant:

Patrunjelul are proprietati diuretice si detoxifiante, ajutand la eliminarea toxinelor din organism si la promovarea sanatatii rinichilor si a tractului urinar.

5.Beneficiile patrunjelului pentru prevenirea cancerului:

Unele studii sugereaza ca patrunjelul ar putea avea efecte anticancerigene, ajutand la prevenirea si combaterea cresterii tumorilor canceroase.

Aceasta planta contine uleiuri volatile (miristicina, limonen, eugenol si alfa-thujene) care ajuta la combaterea formarii cancerului, in special prin incetinirea cresterii tumorii, neutralizarea stresului oxidativ si combaterea agentilor cancerigeni, potrivit studiilor de cercetare. Totodata, aceasta planta este uneori numita si planta „chimioprotectoare”, deoarece ajuta la protejarea ADN-ului de deteriorare, opreste mutatia celulara si ajuta la inducerea apoptozei sau la moartea celulelor daunatoare.

In plus, s-a descoperit ca apigenina, unul dintre compusii benefici ai plantei „inhiba sinteza dependenta de progestin a celulelor canceroase de san umane, intarzie semnificativ dezvoltarea si scadea incidenta si multiplicitatea tumorilor mamare”, conform cercetarilor efectuate in 2013 de catre Asociatia Americana a Cancerului.

6.Prevenirea pietrelor la rinichi:

Consumul regulat de patrunjel poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi, datorita proprietatilor sale diuretice si antioxidante, arata cercetarile. Totodata, un alt studiu publicat in American Journal of Clinical and Experimental Urology sugereaza ca patrunjelul poate ajuta in urolitiaza – reducerea excretiei urinare de calciu.

Afectiuni respiratorii: Patrunjelul are proprietati expectorante si antiinflamatoare, fiind util in tratamentul afectiunilor respiratorii, cum ar fi tusea si bronsita.

7.Promovarea sanatatii inimii:

Consumul de patrunjel poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii, reducand nivelul colesterolului rau si tensiunea arteriala si promovand circulatia sanatoasa a sangelui.

Un studiu comparativ a aratat ca patrunjelul poate fi mult mai eficient decat roscovele in scaderea nivelului ridicat de colesterol. De asemenea, studiile arata ca patrunjelul poate ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiace.

8.Reducerea inflamatiilor si durerilor articulare:

Patrunjelul are proprietati antiinflamatoare si analgezice, putand ajuta la reducerea inflamatiilor si a durerilor asociate cu afectiuni articulare, cum ar fi artrita.

9.Sanatatea oaselor si a ochilor:

Patrunjelul este bogat in vitamina K, care este esentiala pentru sanatatea oaselor, si in beta-caroten, care este important pentru sanatatea ochilor.

Menstruatie regulata: Consumul de patrunjel poate ajuta la reglarea ciclului menstrual si la reducerea disconfortului asociat cu menstruatia.

10.Beneficiile patrunjelului pentru combaterea anemiei:

Patrunjelul este o sursa bogata de fier, esential pentru productia de globule rosii si prevenirea si tratarea anemiei.

Un studiu publicat in revista Oxidative Medicine and Cellular Longevity mentioneaza ca patrunjelul poate fi o modalitate potentiala de a lupta impotriva anemiei.

Cum se consuma patrunjelul

Patrunjelul poate fi consumat proaspat sau uscat, adaugat la diverse feluri de mancare sau bauturi. Iata cateva modalitati de a-l integra in dieta ta:

  • Adaugat la salate si supe: Tocat fin, patrunjelul proaspat poate fi adaugat la salate, supe, ciorbe si alte feluri de mancare pentru a le da un gust si o aroma proaspata.
  • Utilizat ca garnitura: Frunzele de patrunjel proaspat pot fi folosite ca garnitura pentru diferite feluri de mancare, cum ar fi paste, peste, carne si legume.
  • Adaugat la smoothie-uri: Adauga o mana de frunze de patrunjel proaspat la smoothie-urile tale pentru a-ti imbunatati aportul de nutrienti.
  • Preparat ca ceai: Frunzele si tulpinile de patrunjel pot fi uscate si folosite pentru a prepara un ceai sanatos si revitalizant.
  • Folosit in sucuri verzi: Adauga frunze de patrunjel proaspat in sucurile verzi pentru a le imbunatati aportul de nutrienti si a le da o aroma proaspata.

Vezi si: Leusteanul, remediul magic din gradina ta

Vezi si: Puterea minunata a mararului, „medicamentul linistitor”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole