17.3 C
București
vineri, septembrie 13, 2024

Patrunjelul, „medicul” corpului uman. In ce afectiuni este recomandat

Patrunjelul este o planta cu frunze verzi, cu un gust distinct si o aroma puternica, care este utilizata in intreaga lume ca si condiment pentru diverse feluri de mancare. Insa, patrunjelul nu este doar un condiment, ci si o sursa importanta de nutrienti esentiali si compusi bioactivi benefici pentru sanatate. Din acest motiv, patrunjelul, mai este denumit si „medicul” corpului uman.

Patrunjelul a fost utilizat in medicina traditionala din vechime pentru proprietatile sale terapeutice si nutritionale. In Antichitate, grecii si romanii foloseau patrunjelul pentru imbunatatirea sanatatii rinichilor si a sistemului urinar. In medicina traditionala chineza si indiana, patrunjelul a fost utilizat pentru tratarea multor afectiuni, cum ar fi infectiile, afectiunile gastro-intestinale si inflamatia.

Proprietati terapeutice 

Patrunjelul este o sursa bogata de vitamine si minerale esentiale pentru sanatate, precum vitamina K, vitamina C (mai multa ca portocala sau lamaia), vitamina A, complex B de vitamine (B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12), vitamina E, fier, calciu, magneziu, mangan, bor, calciu, crom, fosfor, iod, sulf, sodiu, si potasiu. De asemenea, patrunjelul contine compusi bioactivi cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii.

De exemplu, o legatura de patrunjel verde furnizeaza mai multe proteine decat 2 oua. Contine, de asemenea, compusi care produc vitamina B12 foarte necesari pentru producerea celulelor.

Toate aceste substane active ii ofera patrunjelului proprietati stimulente, regleaza glandele endocrine, antianemic, antirahitic, antiscorbutic, antitoxic, depurativ, stomahic, diuretic, regleaza menstrele, elimina ureea, elimina acidul uric si clorurile in exces, stimulent si regenerator al fibrelor musculare in special al celor ale musculaturii netede (intestinale, urinare, biliare, uterine), anticanceros, tonic, protector al inimii, vermifug, cicatrizant, antiviral si repara pielea.

Cele mai importante beneficii pentru sanatate ale patrunjelului

-Imbunatatirea sanatatii oaselor: Patrunjelul este bogat in vitamina K si calciu, doua nutrienti esentiali pentru sanatatea oaselor.

-Imbunatatirea sanatatii sistemului imunitar: Patrunjelul este o sursa bogata de vitamina C, care ajuta la imbunatatirea functiei sistemului imunitar si la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative. Totodata, datorita faptului ca are un continut mare de vitamina C, vitamina K (patrunjelul este printre cele mai bogate vegetale in aceasta vitamina, necesara coagularii sangelui si inchiderii ranilor, mentinerii starii de sanatate a inimii si a vaselor de sange, mentinerii densitatii osoase, etc.), beta caroten si antioxidanti, patrunjelul este indicat in afectiunile racelilor si gripelor.

-Protejarea sanatatii inimii: Patrunjelul contine antioxidanti si compusi antiinflamatorii care ajuta la protejarea inimii si la reducerea riscului de boli cardiovasculare. In plus, aceasta planta contine cumarine care inhiba coagularea sangelui si contribuie la prevenirea aparitiei maladiilor cardiace, impiedicand formarea cheagurilor, cu conditia sa se consume zilnic.

-Imbunatatirea sanatatii digestive: Patrunjelul este bogat in fibre si ajuta la imbunatatirea functiei digestive, precum si la reducerea inflamatiei in tractul digestiv. Totodata, acesta ajuta la functionarea mai bine a splinei, ficatului si intregului sistem endocrin si digestiv. In plus, potasiul din patrunjel contribuie la actiunea diuretica (800 mg/100 g), fiind socotit unul dintre cele mai eficiente diuretice naturale. 

-Reducerea riscului de cancer: Patrunjelul contine compusi bioactivi cu proprietati anticancerigene si poate ajuta la reducerea riscului de cancer. Sucul proaspat sau frunzele maruntite de patrunjel se pot consuma in timpul tratamentului cu citostatice ajutand la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor si, totodata, la distrugerea celulelor canceroase.

Studii – Proprietatea antitumorala a frunzelor de patrunjel a fost descoperita recent de cercetatorii din domeniul profilaxiei si combaterii cancerului. Consumat crud in salate, patrunjelul protejeaza plamanii si caile respiratorii, ficatul, intestinul si rinichii de aparitia cancerului. S-a observat o ameliorare considerabila la cei care aveau tumori cerebrale si
consumau regulat patrunjel verde. Un consum zilnic de 3 ori cate 20 ml de suc de patrunjel impreuna cu alte sucuri ajuta foarte mult la vindecarea cancerului.

-Ajuta la disparitia infectiilor distrugand o serie de germeni patogeni. Frunzele ajuta in toate afectiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite distrugand germenii patogeni si chiar diferite virusuri.  

Vezi si: Hasmutachi sau patrunjelul francez, un remediu natural pentru afectiunile oculare

In ce afectiuni este indicat patrunjelul si cum se administreaza:

-Afectiuni digestive

Patrunjelul poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive, inclusiv a balonarii, a flatulentei si a crampelelor stomacale. Acesta contine uleiuri volatile si flavonoide care ajuta la stimularea digestiei.

In caz de anorexie si atonia vezicii biliare si aparatului digestiv, se consuma frunze maruntite proaspete, cate 1-3 lingurite o data in afectiunile mai grave.  

In cazul balonarii sau indigestiei, se prepara un vin de patrunjel – 10 tulpini proaspete cu frunze cu tot se maruntesc si se pun la fiert cu 1 litru de vin. Se mai adauga 3 linguri de otet de mere cu miere. Se
fierb timp de 10 minute. Se ia de pe foc apoi se pune 300 g miere de albine. Se lasa acoperit 10 minute, apoi se filtreaza si se introduce inca fierbinte in sticle mai mici sterile si se inchid ermetic. Se administreaza cate o lingura, de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute inaintea meselor.

In cazul cancerului intestinal sau digestiv, se recomanda salatele cu patrunjel frunze si sucul din frunze si radacina.  

-Afectiuni renale

Patrunjelul este un diuretic natural si ajuta la eliminarea excesului de apa din corp. Acesta poate fi folosit pentru a trata afectiuni renale, cum ar fi infectiile urinare sau pietrele la rinichi.

In cazul calculilor renali, se tin de 2 ori pe an cure cu suc de patrunjel (radacina), din care se beau cate 50 ml (in combinatie cu 300 ml suc de morcov), zilnic, timp de minimum 2 saptamani. Radacina de patrunjel contine substante cu puternic efect diuretic, care stimuleaza producerea urinei si eliminarea sa. De asemenea, contine substante care dilata usor caile urinare, ajutand la eliminarea calculilor de mici dimensiuni, care prin acest tratament sunt „spalati“ si antrenati prin diureza.

In cazul durerilor renale, se prepara un vin din tulpini proaspete cu frunze cu tot (vezi mai sus reteta) si se administreaza de 2-3 ori pe zi, cate 1 lingura cu 30 minute inaintea meselor.  

In caz de litiaza renala, se bea de 3 ori inainte de mese cu 1-2 ore, cate un sfert de pahar de suc de patrunjel (radacina si frunze) diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi. De asemenea, este indicat si vinul de patrunjel, de 2-3 ori pe zi, cate 1 lingura cu 30 minute inaintea meselor.  

In cazul bolile vezicii urinare (ajuta in special in retinerea urinei), se recomanda frunze maruntite proaspete, care se consuma cate 1-3 lingurite o data in afectiunile mai
grave.  

In cazul incontinentei urinare, se poate lua si cu lamaie – frunze maruntite proaspete se consuma cate 1-3 lingurite o data in afectiunile mai grave. 

In cazul infectiei urinare – conform cercetatorilor germani, frunzele si radacina de patrunjel sunt adevarate medicamente pentru rinichi. Administrarea acestora sub forma de suc cate 50 ml pe zi din fiecare, previne si combate nefrita, pielo nefrita si cistita. De asemenea patrunjelul mareste diureza, previne formarea de calculi renali (in special a uratilor) si ajuta la eliminarea celor existenti.

In cazul retentiei urinare, se face o cura cu suc de radacina de patrunjel, minimum 3 saptamani in care se va consuma un pahar pe zi, repartizat in 3 reprize si luat cu alte sucuri pentru a se dilua. Extern cataplasme aplicate reci.

In cazul retentiei apei in organism, se face o cura cu suc de radacina de patrunjel, minimum 3 saptamani in care se va consuma un pahar pe zi, repartizat in 3 reprize si luat cu alte sucuri pentru a se dilua. Suc de radacina de patrunjel: se fierb 500 g de radacina curatita si taiata marunt in 500 ml apa, pana scade apa la jumatate. Se strecoara si se consuma dimineata la trezire si seara se mai face o portie. Se va continua pana la vindecarea complecta.  

-Probleme cu circulatia sangelui

Patrunjelul poate ajuta la cresterea fluxului de sange si la reducerea tensiunii arteriale, astfel incat poate fi benefic in prevenirea afectiunilor cardiovasculare.

In cazul problemelor sanguine, se recomanda vinul de patrunjel (vezi mai sus reteta).

-Ateroscleroza

Nu mai putin de 4 substante continute de catre frunzele de patrunjel previn oxidarea colesterolului negativ (LDL) si depunerea sa pe artere. Persoanele cu varsta de peste 35 ani, dar si cele care consuma frecvent carne, grasimi hidrogenate, prajeli ar trebui sa consume de macar 3 ori pe saptamana salata de patrunjel, pentru a beneficia de efectele sale benefice asupra vaselor de sange.

-Afectiuni ale inimii

In caz de edeme cardio-renale (inlatura apa in exces), se face o cura cu suc de radacina de patrunjel, minimum 3 saptamani in care se va consuma un pahar pe zi, repartizat in 3 reprize si luat cu alte sucuri pentru a se dilua. (vezi reteta mai sus)

In caz de hipertensiune arteriala, se recomanda patrunjel in combinatie cu linte. Linte este una din sursele importante de fier de origine vegetala (mai putin asimilata decat cea de origine animala), iar in combinatie cu patruncelul, care este bogat in vitamina C, va permite o mai buna asimilare a fierului. Se poate consuma in acest fel cat de mult. Are avantajul conservarii mineralelor si vitaminelor ajutand sistemul cardiovascular. Totodata, 30 de grame de frunze de patrunjel consumate zilnic ajuta la mentinerea elasticitatii si a rezistentei peretilor vaselor de sange, prevenind de asemenea si accidentele vasculare, dar si formarea echimozelor produse de fragilitatea vaselor capilare. Consumul frecvent de patrunjel radacina, mai ales sub forma de salata (minimum 35 g zilnic) este de un foarte mare ajutor in aceasta afectiune. Cercetatorii au observat ca la persoanele care consuma frecvent radacina de patrunjel se constata o scadere si o stabilizare a presiunii arteriale. Patrunjelul scade presiunea sangvina prin efectul sau puternic diuretic. In plus, patrunjelul este foarte bogat in potasiu, ajutand la normalizarea ritmului cardiac, fiind recomandat si ca adjuvant in aritmia cardiaca.

-Imunitate scazuta

Datorita continutului sau ridicat de vitamina C si antioxidanti, patrunjelul poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea infectiilor si a bolilor.

In caz de imunitate scazuta, se recomanda o salata din patrunjel verde taiat fin, amestecat cu suc de lamaie, ulei de masline si putin usturoi. Studii recente facute la Universitatea din Ankara (Turcia) au aratat ca acest remediu activeaza puternic sistemul imunitar si in plus combate foarte multe specii de bacterii si ciuperci parazite.

-Anemie

Patrunjelul este bogat in fier, un mineral esential pentru producerea de celule rosii din sange. Prin urmare, poate fi benefic pentru persoanele care sufera de anemie sau care au deficit de fier.

In caz de anemie, se recomanda sucul din frunze de patrunjel – se dau prin storcatorul si se bea in maximum 30 minute de la preparare cu de doua ori cantitatea de suc de morcov. Se poate lua cate 15 linguri de suc pe zi, inainte de mese, in cure de 30 zile la cei bolnavi de hepatite ajutand la distrugerea virusurilor (A, B, C, E, etc). Ajuta si la dismenoree sau afectiunile tiroidei.

In caz de anemie feripriva si a deficitului de fier din organism, se recomanda salata de frunze de patrunjel, cate 50 g pe zi, in cure de 4 saptamani urmate de alte 2 saptamani de pauza, dupa care se poate relua.  

-Astenie

Frunze maruntite proaspete se consuma cate 1-3 lingurite o data in afectiunile mai grave. Ajuta si la refacerea sistemului imunitar. 2 lingurite de planta (frunze) la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute si se consuma dupa strecurare.

-Gripa

Se iau de 4 ori pe zi, cate 4-6 linguri de suc de frunze diluate cu un sfert de pahar de suc de radacina de morcov.

-Raceli

Se recomanda vinul de patrunjel, de 2-3 ori pe zi, cate 1 lingura cu 30 minute inaintea meselor.  

-Boli canceroase

Salatele cu multe frunze de patrunjel si sucul de frunze de patrunjel sunt de ajutor in tratarea cancerului. Aceste frunze proaspete mentin pofta de mancare, activeaza sistemul imunitar, sustinand organismul sa lupte cu boala si ajuta la restabilirea echilibrului hormonal. In plus, patrunjelul verde combate multe dintre reactiile adverse ale citostaticelor si ale radioterapiei.

De asemenea, in cazul cancerului pulmonar, studiile au aratat ca o substanta
volatila din frunzele de patrunjel, miristicina, inhiba dezvoltarea tumorilor pulmonare. De asemenea, frunzele de patrunjel administrate intern previn actiunea cancerigena a fumului de tigara, a gudroanelor din produsele alimentare afumate, a diferitelor noxe din aer, cum ar fi fumul eliminat in atmosfera de langa marile orase de catre incineratoarele de gunoi. Se recomanda administrarea de salata de frunze de patrunjel, minimum
o portie pe zi, in cure de 6 saptamani, urmate de alte doua saptamani de pauza.

Totodata, falcarinolul si falcarindiolul, doua substante continute din belsug in radacina de patrunjel (in special in coaja sa), au efecte antitumorale rebutabile, a caror eficienta a putut fi demonstrata prin studii de medicina experimentala. Se recomanda cure cu o durata de 12 saptamani, timp in care se consuma cate 100 ml de suc de patrunjel (combinat cu 500 ml suc de morcov), pe zi. Intre doua cure se vor face pauze de minimum 4 saptamani. Acest tratament are efecte benefice si pentru atenuarea efectelor adverse ale chimioterapiei, recomandata in tratarea bolii canceroase.

-Afectiuni ale pielii

Abcese – radacina fiarta si pasata se pune calda pe un pansament si se aplica la abces pentru maturarea mai rapida. Dupa spargere si eliminarea puroiului se poate aplica tinctura in special din frunze.

Ten acneic si seboreic – se recomanda consumul de salata de frunze de patrunjel, cate 50-60 grame zilnic, in cure de 28 zile. 

Acnee, dermatoze, echimoze, pete ale pielii – se face o pasta din radacina de patrunjel si se pune pe un pansament si se aplica pe locul afectat 30-60 minute, dupa care se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer. De regula, se fac aplicatii timp de 7 zile, zilnic.

Imbatranire prematura – frunzele de patrunjel contin 8 vitamine si numeroase alte substante care previn degenerarea ADN-ului si imbatranirea celulelor. Mai multe studii au aratat capacitate extraordinara a frunzelor de patrunjel de a combate radicalii liberi, care duc la imbatranirea prematura. Pentru a obtine aceste efecte, se recomanda consumarea in timpul sezonului cald a minimum 20 g de frunze de patrunjel pe zi, adaugat in mancare sau sub forma de salata.

Intepaturi de insecte – se aplica cataplasma pe locul afectat pentru 20 de minute. Cataplasma se face cu radacina fiarta pentru 10 minute apoi maruntita si aplicata sub pansament.

Psoriazis – se fierb 500 g de radacina curatita si taiata marunt in 500 ml apa, pana scade apa la jumatate. Se strecoara si se consuma dimineata la trezire si seara se mai face o portie. Se va continua pana la vindecarea complecta. Extern, se poate face cataplasma din radacina fiarta si apoi pasata si pusa pe un pansament. Se tine timp de 30 minute in fiecare zi, apoi se unge local cu orice alifie din plante.

-Afectiuni oculare, inflamatii ale ochilor si pleoapelor

Se aplica o compresa cu suc de frunze de patrunjel, care se tine vreme de 20 de minute. Frunzele de patrunjel au efecte antiinfectioase, antiinflamatorii si regenerative. De asemenea, consumul intern de suc de patrunjel, combinat cu suc de morcov, este un bun tratament adjuvant contra ulceratiilor corneei, contra conjunctivitelor, pentru prevenirea cataractei.

-Afectiunile prostatei

Frunze maruntite proaspete se consuma cate 1-3 lingurite o data in afectiunile mai grave.  

-Afectiuni respiratorii cronice

Patrunjelul verde mestecat indelung da miros placut respiratiei, actionand ca un dezinfectant excelent asupra cailor respiratorii medii si superioare. Se recomanda celor care sufera de halena sau afectiuni respiratorii cronice. De asemenea, poti folosi si vin de patrunjel. 

-Tuse

Se consuma suc de patrunjel, cate 50-100 ml pe zi, pentru efectele sale antibacteriene si expectorante (saponinele din radacina acestei fructe ajuta la eliminarea secretiilor suplimentare de pe caile respiratorii medii si inferioare). Acest tratament este util mai ales in tratarea tusei productive, unde suplimentar se va face gargara, de 3-4 ori pe zi, cu decoct de patrunjel.

-Astm 

Se recomanda vinul de patrunjel, de 2-3 ori pe zi, cate 1 lingura cu 30 minute inaintea meselor. Util in: ameliorarea durerilor, afectiuni cardiace, renale, etc. Totodata, consumul de frunze proaspete, minim 30 g zilnic, sub forma de salate, ca adaos in ciorbe si in diferite alte mancaruri, reduce predispozitia spre crizele astmatice. Principiile active din
patrunjel au efecte antiinflamatoare asupra cailor respiratorii, favorizeaza fluidizarea si eliminarea secretiilor bronhice.

-Afectiuni tiroidiene 

Se recomanda sucul din frunze de patrunjel (vezi mai sus reteta), cate 15 linguri pe zi, inainte de mese, in cure de 30 zile – la cei bolnavi de hepatite ajuta la distrugerea virusurilor (A, B, C, E, etc). 

-Alcoolism, betie

Intr-un litru de apa se pun 4 radacini, coaja de la o lamaie si coaja de la un grepfruit. Se fierbe tot acest amestec pana scade la jumatate, apoi se ia de pe foc si se adauga 2 linguri de seminte de patrunjel. Se lasa acoperit sa se raceasca, apoi se filtreaza. Se pastreaza la frigider si se ia de 4 ori pe zi cate 1 lingura din acest preparat, pana la epuizarea intregii cantitati. Acest remediu reduce nevoia de alcool, inlatura unele sechele hepatice si nervoase ale alcoolismului, dand chiar o intoleranta la acest drog. Ca paliativ contra intoxicarii alcoolice acute (betie) si a urmarilor ei, se consuma mari cantitati de patrunjel frunze, care se mesteca bine, inainte de inghitire.

-Alergie

Radacina de patrunjel contine o substanta numita apigenina, care reduce intensitatea reactiilor alergice, avand un efect antihistaminic egal ca intensitate cu cel al unor medicamente folosite frecvent in aceasta afectiune.

Se recomanda cura cu combinatia de sucuri de patrunjel (50 ml zilnic) si morcov (400 ml zilnic) cu o durata de 2-4 saptamani, facuta mai ales la inceputul polenizarii sau atunci cand sensibilitatea alergica este in crestere. Ceaiul preparat din 1 lingurita de patrunjel uscat la 200 ml apa, din care se pot bea 3 cani pe zi, scade productia de histamina, substanta responsabila cu declansarea alergiei. Se poate folosi perioade foarte lungi de timp.

Vezi si: Remedii naturiste cu leustean. Leacul nestiut din gradina ta

-Afectiuni ginecologice

Amenoree, menopauza prematura – in doze mari de pana la 100 ml pe zi si in cure de 28 de zile, sucul de radacina de patrunjel este un foarte bun emanagog, adica stimuleaza ovulatia si aparitia ciclului menstrual. Totodata, este un remediu folosit inca din Antichitate pentru combaterea infertilitatii feminine, dar si pentru prevenirea menopauzei premature.

Ciclu menstrual neregulat si dureros – datorita Apiolului continut in frunzele de patrunjel, ajuta la regularizarea ciclului menstrual. Mai mult, frunzele de patrunjel au proprietati antispastice, eliminand in mare masura crampele si durerile menstruale. Pentru a obtine aceste efecte, se recomanda consumul inainte cu cateva zile si in timpul menstrelor a minimum 2 legaturi de patrunjel proaspat pe zi.

Cistite – se recomanda vinul de patrunjel, de 2-3 ori pe zi, cate 1 lingura cu 30 minute inaintea meselor. De asemenea mai multe studii sustin ca radacina de patrunjel ajuta la eliminarea infectiilor urinare. Se administreaza sucul proaspat, cate 50 ml (combinati cu alti 400 ml suc de morcov) de 2 ori pe zi, in cure de 10-14 zile. Acest tratament are efecte antibacteriene si antimicotice, stimuleaza diureza, reduce inflamatia si durerea la urinare.

Leucoree – Frunze maruntite proaspete se consuma cate 1-3 lingurite o data in afectiunile mai grave. Pentru spalaturi vaginale cu irigatorul se prepara un ceai din 2 lingurite de planta la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, apoi se strecoara.

Dismenoree – Se recomanda sucul din frunze de patrunjel. Se bea in maxim 30 minute de la preparare cu de doua ori cantitatea de suc de morcov. Se poate lua cate 15 linguri de suc pe zi, inainte de mese in cure de 30 zile.  

Menstre neregulate – dozele medii de suc de patrunjel radacina (30-50 ml zilnic) au efect de reglare a ciclului menstrual, dar si de eliminare a durerilor (dismenoree) din timpul menstrelor. 

Fertilitate la femei – consumat zilnic, patrunjelul verde este un factor de intinerire pentru femei si stimuleaza fertilitatea. In plus, apiolul, o substanta continuta in frunzele proaspete de patrunjel stimuleaza producerea de hormoni feminini si ajuta la o buna functionare a ovarelor. Se tin cure de cate o luna, timp in care se beau cate 50 ml suc de patrunjel pe zi si de asemenea se consuma cat mai mult din acest zarzavat, ca adaos in mancare.

Stimulent sexual – frigiditate, sterilitate masculina/impotenta – Se face un tratament de 40 de zile, timp in care se administreaza de 4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita de pulbere de seminte de patrunjel inainte de mese. Pentru efecte rapide, se ia o doza unica din urmatorul preparat: doua lingurite de pulbere de patrunjel si un varf de cutit de piper negru se amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Remediul se ia pe stomacul gol. 

Lipsa menstruatiei, menstruatii insuficiente sau intarziate  – Se va lua cate 1 lingurita de seminte macinate dimineata pe stomacul gol timp de 10 zile, pentru pornirea menstruatiei. De asemenea, un remediu eficient este si vinul de patrunjel.

Menstre dureroase – Se recomanda sucul din frunze de patrunjel. 

Sindrom post menopauza – Se recomanda curele cu salata de patrunjel, care se consuma zilnic, vreme de 2 luni. 

-Boli hepatice

In Turcia, mai multe studii efectuate pe animale cu probleme hepatice au fost tratate cu patrunjel verde, iar la sfarsitul experimentului s-a constatat o reducere a modificarilor degenerative de peste 60%, fiind astfel pus in evidenta un puternic efect hepatoprotector al frunzelor de patrunjel verde. Asadar, se recomanda bolnavilor de hepatita A,B si C sa faca vreme de 4 saptamani o cura cu suc proaspat de frunze de patrunjel, cate 15 linguri pe zi, luate de preferinta pe stomacul gol, inainte de mese impartit in cursul zilei. 

-Boli infectioase recidivante

In medicina araba, patrunjelul verde taiat fin, amestecat cu suc de lamaie, ulei de masline si putin usturoi (eventual cateva felii de rosii) este folosit ca salata ce se administreaza celor care au boli infectioase recidivante. Studii recente facute la Universitatea din Ankara (Turcia) au pus in evidenta ca acest remediu culinar facut din patrunjel activeaza puternic sistemul imunitar si in plus combate foarte multe specii de bacterii si ciuperci parazite.

-Calculi biliari

Administrarea de patrunjel radacina stimuleaza colecistul sa evacueze bila, prevenind astfel stazele si formarea calculilor (pietrelor ) la acest nivel. Se recomanda consumul de salate cu aceasta leguma cruda, care intre altele regleaza nivelul colesterolului si al bilirubinei din lichidul biliar.

-Ciroze

Se fierb 500 g de radacina curatita si taiata marunt in 500 ml apa, pana scade apa la jumatate. Se strecoara si se consuma dimineata la trezire si seara se mai face o portie. Se va continua pana la vindecarea complecta. De asemenea se poate folosi si sucul proaspat in special din frunze cate 1 lingurita, de 3 ori pe zi, in amestec cu alte sucuri.

-Colesterol in exces

Se fierb 500 g de radacina curatita si taiata marunt in 500 ml apa, pana scade apa la jumatate. Se strecoara si se consuma dimineata la trezire si seara se mai face o portie. Se va continua pana la vindecare.

-Colite de putrefactie

Se fierb 500 g de radacina curatata si taiata marunt in 500 ml apa, pana scade la jumatate. Se strecoara si se consuma dimineata la trezire si seara se mai face o portie. Se va continua pana la vindecare.

-Constipatie

Consumat crud (radacina), mai ales sub forma de salata, patrunjelul este un bun laxativ. Fibrele sale ne digerabile imping precum un piston materiile reziduale in colon, in timp ce anumite principii active stimuleaza peristaltismul intestinal, fiind recomandat in constipatia atona. Se recomanda o cura de 7-14 zile, timp in care se consuma zilnic salate cu radacina de patrunjel si de morcov, combinate cu ulei de masline presat la rece si otet de mere cu miere.

-Diaree cronica

Se iau de 4 ori pe zi, cate 4-6 linguri de suc de frunze diluate cu un sfert de pahar de suc de radacina de morcov.

-Detoxifiere

Pacientii carora le este recomandata o cura de detoxifiere a organismului pot utiliza cu incredere patrunjelul pentru ca el favorizeaza eliminarea toxinelor din corp prin transpiratie, neutralizeaza efectele daunatoare ale tutunului si consumului de alcool. 

Vezi si: Cum sa-ti cureti organismul de toxine cu suc de leustean

-Diabet

Un studiu efectuat in Turcia a avut drept subiect diabeticii care au consumat zilnic 50 g de patrunjel, verificandu-se evolutia glicemiei lor pe timp de un an de zile. La peste 80% dintre subiectii testati s-a constatat o reducere a zaharului din sange ca urmare a consumului de patrunjel, la 21% dintre ei fiind necesara reducerea sau chiar eliminarea medicamentatiei ca urmare a acestor rezultate.

-Hipoglicemia

Scaderea glicemiei pe fondul unor deficiente metabolice duce la incapacitatea de concentrare, la simptome cum ar fi durerile de cap, vertijul, creeaza nevoia imperioasa de alimente dulci super-concentrate, fiind una din principalele cauze ale aparitiei diabetului. Salatele de patrunjel si sucul de patrunjel consumate frecvent ajuta la stabilizarea nivelului zaharului din sange, prin reglarea secretiei de insulina, dar si a activitatii glandelor cortico-suprarenale.

-Dureri articulare

Frunzele proaspete de patrunjel, strivite pe o planseta de lemn cu ajutorul ciocanului de snitele, se pun pe articulatia dureroasa. Se invelesc bine cu o bucata de nailon si apoi cu un material de lana, pentru a mentine caldura. Se lasa 1,5-3 ore. Acest tratament are efecte calmante si antiinflamatoare articulare.

-Dureri de cap

Se recomanda vinul de patrunjel, de 2-3 ori pe zi, cate 1 lingura cu 30 minute inaintea meselor. 

-Febre intermitente

Frunze maruntite proaspete se consuma cate 1-3 lingurite o data in afectiunile mai grave. Ajuta si la refacerea sistemului imunitar. -2 lingurite de planta (frunze) la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute si se consuma dupa strecurare.

-Osteoporoza

Consumul de patrunjel radacina sub forma de salata are efecte de stimulare a productiei de hormoni estrogeni, responsabili pentru asimilarea calciului si pentru consolidarea oaselor. Ca atare se recomanda administrarea de macar cinci ori pe saptamana a minimum 50 de grame de patrunjel, sub forma de salata, consumata impreuna cu ulei de masline, varza, marar verde.

-Reumatism 

Se consuma frunze maruntite si proaspete de patrunjel. Acestea ajuta si la refacerea sistemului imunitar. Radacina de patrunjel se spala si se taie marunt, dupa care se marunteste bine, iar pasta rezultata se pune pe un pansament si se aplica pe locul afectat 30-60 minute, dupa care se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer. De regula se fac aplicatii timp de 7 zile, zilnic. Este antiinflamator articular si antioxidant.

-Artrita reumatoida

Se recomanda curele cu o durata de o luna, cu salata de patrunjel radacina, din care se consuma minimum, 40 g pe zi. Radacina de patrunjel consumata in doze suficiente are efecte antiinflamatoare articulare, prevenind si procesele degenerative la nivelul cartilajelor din articulatii. 

-Guta

Se iau de 4 ori pe zi, cate 4-6 linguri de suc de frunze diluate cu un sfert de pahar de suc de radacina de morcov. Frunzele de patrunjel au proprietati depurative si stimuleaza eliminarea toxinelor din organism (in special ureea si acidul uric). Este antiinflamator articular si antioxidant. 

-Paraziti intestinali (oxiuri/viermi)

Se fierb 500 g de radacina curatita si taiata marunt in 500 ml apa, pana scade apa la jumatate. Se strecoara si se consuma dimineata la trezire si seara se mai face o portie. Se va continua pana la vindecare.

Vezi si: Mararul, o planta aromata vindecatoare

Precautii si contraindicatii:

Sucul de patrunjel este total contraindicat in cazul sarcinii, deoarece poate duce la aparitia contractiilor premature. De asemenea, femeile gravide nu vor putea sa consume nici frunze de patrunjel, deoarece pot provoca contractii uterine si chiar avort. Totusi, contraindicatiile nu se aplica in cazul patrunjelului fiert, care in doze de maximum 30 g pe zi, nu are efectele adverse mentionate.

Consumul excesiv de patrunjel duce la eliminarea de potasiu.

Pentru a nu provoca probleme digestive, sucul de patrunjel se consuma intotdeauna diluat, de preferat cu suc de morcovi. 

In cazul aplicatiilor externe cu patrunjel, pielea tratata nu trebuie expusa la soare, deoarece pot aparea arsuri.

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca semintele si radacinile de patrunjel consumate in exces sunt toxice.  

Vezi si: 10 cele mai bune plante perene folosite frecvent in bucatarie

Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole