In ziua de azi, nivelul de stres al oamenilor este tot mai crescut, expunerea la lumina naturala a scazut si ea, tehnologia a dus la solicitari constante pentru atentia tuturor si, de aceea, nu este surprinzator ca tot mai multi oameni se confrunta insomnii. Desi exista multe medicamente pentru somn, plantele raman adesea preferate, deoarece au mult mai putine efecte secundare si sunt mai putin costisitoare. Daca si tu te intrebi care este cel mai bun somnifer din plante, iti vom arata in acest articol raspunsul.
Somnul este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a te mentine sanatos. Un somn insuficient (mai putin de sapte ore pe noapte) poate duce la o scadere a atentiei, sentimente depresive si dificultati in procesarea ideilor. Problemele de somn pot fi, de asemenea, legate de cresterea in greutate si de cresterea sanselor de a te imbolnavi.
Studiile arata ca pana la 30-50% din populatia generala este afectata de insomnie acuta (de scurta durata) in orice moment si pana la 10% au insomnie cronica (care dureaza mai mult de cateva luni).
Conform specialistilor, se pare ca insomnia afecteaza mai des femeile decat barbatii si este mai probabil sa ii afecteze pe adultii in varsta, pe cei cu statut socio-economic mai scazut, pe alcoolicii cronici si pe cei cu depresie.
Vezi si: 9 ierburi care imbunatatesc memoria, atentia si sanatatea creierului
Iata cate ore pe zi ar trebui sa dormi conform specialistilor din domeniul sanatatii:
- Bebelusii: 12-15 ore pe zi
- Copiii mici: 9-12 ore
- Adolescentii: peste 9 ore
- Adultii: intre 7 si 9 ore
- Femeile insarcinate: cel putin 8 ore, impreuna cu 1 sau 2 pui de somn in timpul zilei
Care este cel mai bun somnifer din plante
Exista multe plante care pot fi utilizate pentru a ajuta la inducerea somnului si la ameliorarea insomniei, dar cand vine vorba de cel mai bun somnifer din plante, valeriana este adesea considerata una dintre cele mai eficiente optiuni.
Valeriana este o planta perena care creste in Europa si Asia si este folosita ca tratament pentru insomnie si anxietate inca din Antichitate. Radacina plantei contine mai multe substante active, cum ar fi acidul valerenic si valepotriatele, care au proprietati calmante si sedative. Aceste substante ajuta la reducerea anxietatii si la inducerea somnului.
Studiile au aratat ca valeriana poate fi eficienta in tratarea insomniei usoare pana la moderata si poate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului. De asemenea, nu pare sa fie atat de sedativa precum medicamentele obisnuite pentru somn, cum ar fi benzodiazepinele, ceea ce face ca valeriana sa fie o optiune mai sigura pentru multi oameni.
Exista mai multe moduri de a lua valeriana, inclusiv sub forma de capsule, tablete, ceaiuri sau tincturi. Cel mai important este sa urmezi instructiunile produsului si sa respecti dozele recomandate. De asemenea, radacina de valeriana este adesea combinata cu alte plante sedative, precum hamei si melisa, pentru a trata tulburarile de somn. Un studiu pe copii cu probleme minore de somn publicat in Phytomedicine a constatat ca 81% dintre cei care au luat o combinatie de plante de valeriana si melisa au raportat ca au dormit mult mai bine decat cei care au luat un placebo.
Cum te ajuta mai exact radacina de valeriana sa dormi atat de bine?
Valeriana contine linarina, o substanta chimica care s-a dovedit a avea efecte sedative.
Extractul de valeriana poate provoca sedare prin cresterea nivelului de acid gamma-aminobutiric (GABA) din creier. GABA este un neurotransmitator inhibitor in sistemul nervos central, iar in cantitati suficient de mari poate avea un efect sedativ, calmand activitatea nervoasa.
De asemenea, rezultatele unui studiu in vitro sugereaza ca extractul de valeriana poate determina eliberarea GABA din terminatiile nervoase ale creierului si apoi blocheaza reluarea GABA in celulele nervoase. In plus, acidul valerenic al valerianei inhiba o enzima care distruge GABA, un alt mod prin care valeriana va poate imbunatati nivelul GABA si va poate promova o odihna excelenta.
!!! NU uita ca este important sa discuti cu medicul inainte de a incepe sa iei valeriana, mai ales daca urmezi si alte tratamente.
Vezi si: 7 cele mai bune plante medicinale pentru anxietate
Vezi si: 6 plante medicinale cu efect energizant
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: