0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Ce sunt grasimile trans si in ce alimente se gasesc

Grasimile trans sunt un tip de grasimi care se gasesc in multe alimente procesate si fast-food-uri. Aceste grasimi sunt produse prin hidrogenarea uleiurilor vegetale, care isi schimba astfel structura chimica si le face sa fie mai solide la temperatura camerei (uleiuri partial hidrogenate). Totusi, in ciuda faptului ca aceste grasimi ofera o durata mai lunga de valabilitate si un gust mai bun, consumul lor poate fi extrem de daunator pentru sanatate.

Iata mai exact ce sunt grasimile trans:

Grasimile trans sunt grasimi nesaturate pe care corpul nostru nu le poate descompune in timpul digestiei. Acestea se gasesc in mod natural in produsele de origine animala si nu sunt considerate daunatoare, dar atunci cand sunt adaugate alimentelor procesate, pot cauza probleme de sanatate.

Grasimile trans pot creste nivelurile de colesterol „rau” (LDL) si pot reduce nivelurile de colesterol „bun” (HDL), crescand astfel riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral si diabet.

Unele studii au sugerat ca atat grasimile trans naturale, cat si cele artificiale pot creste riscul bolilor de inima, dar, cu toate acestea, Asociatia Americana a Inimii spune ca nu exista suficiente studii pentru a determina daca aceste grasimi trans naturale au aceleasi efecte negative asupra nivelului de colesterol ca si grasimile trans care au fost produse industrial.

De asemenea, exista unele dovezi care arata ca aceste grasimi trans artificiale pot induce inflamatie, care poate contribui, de asemenea, la boli cardiovasculare. Prin urmare, specialistii din domeniul sanatatii recomanda limitarea aportului de alimente cu grasimi trans.

Vezi si: Ce inseamna de fapt sloganul: ”Pentru sanatatea dvs. evitati excesul de sare, zahar si grasimi”

In ce alimente se gasesc grasimi trans

Grasimile trans din alimentele procesate care pot creste colesterolul si riscul de boli de inima sunt:

  • Fast-food
  • Margarina sau untul de arahide
  • Gustari precum: chipsuri, biscuiti si prajituri
  • Alimente prajite
  • Smantana fara lapte
  • Glazura de prajitura pregatita in prealabil
  • Produse pre-preparate: aluat de placinta, pizza si prajituri
  • Produse de patiserie, gogosi si placinte

*Chiar daca unele restaurante si brutarii au redus sau eliminat utilizarea ingredientelor cu grasimi trans, acestea se pot dezvolta in continuare in timpul procesului de prajire. 

Vezi si: Grasimi bune versus grasimi rele. Alege sanatos!

Iata cum poti reduce cantitatea de grasimi trans din dieta ta

-Verifica eticheta nutritionala pentru grasimi trans. Inca din anul 2006, FDA a inceput sa solicite producatorilor de alimente sa enumere cantitatea de grasimi trans per portie pe etichetele pachetelor alimentare.

-Evita alimentele care pot contine grasimi trans in urma gatitului. De asemenea, aceste alimente sunt bogate in calorii si grasimi saturate care pot avea un impact negativ asupra nivelului de colesterol si trigliceride.

Acestea fiind spuse, trebuie sa incerci sa limitezi sau chiar sa elimini din dieta ta pe cat posibil consumul de grasimi trans. Acest lucru poate fi realizat prin evitarea alimentelor procesate, fast-food-urilor si produselor de patiserie, care contin adesea grasimi trans. In schimb, ar trebui sa se consume alimente bogate in grasimi sanatoase, cum ar fi ulei de masline, nuci, seminte si avocado.

Vezi si: Acizi grasi saturati vs. acizi grasi nesaturati. Care sunt cele mai sanatoase grasimi 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole