Grasimi bune versus grasimi rele. Alege sanatos!

Organismul nostru are nevoie de o anumita cantitate de grasimi pentru a putea functiona corespunzator. Grasimile reprezinta o sursa buna de energie si furnizeaza elemente esentiale pentru celulele corpului, dar trebuie sa stii ca exista atat grasimi bune, cat si grasmi rele. Iata, mai jos, o lista cu grasimi bune versus grasimi rele.

GRASIMI BUNE versus GRASIMI RELE

GRASIMI BUNE

Grasimile bune sunte acele grasimi nesaturate, care ne mentin inima sanatoasa. Acestea se impart in grasimi mononesaturate si polinesaturate.

Cele mononesaturate au proprietatea de a reduce colesterolul din sange, prevenind aparitia aterosclerozei si se gasesc in:

  • ulei de masline extravirgin
  • masline
  • avocado
  • oleaginoase (arahide, nuci, caju, alune, fistic, nuci de macadamia)
  • galbenus de ou
  • uleiuri nerafinale din seminte (floarea soarelui, canola, porumb, susan etc.)

Cele polinesaturate sunt acizi grasi esentiali (omega-3 si omega-6), pe care organismul nu ii poate sintetiza si din acest motiv trebui sa provina din alimente. Se gasesc in:

  • peste gras (somon, ton, sardine, scrumbie, pesti oceanici)
  • alge marine
  • ulei de masline
  • ulei de canola
  • germenii de grau
  • oleaginoase (nuci, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de pin, seminte de susan, seminte de chia, seminte de in, alune crude)
  • lapte de soia
  • branza tofu

Surse se OMEGA 3: ulei de peste oceanic gras, alge, ulei nerafinat de canepa, rapita, alune de padure, nuci.

Surse de OMEGA 6: marea majoritare a uleiurilor vegetale nerafinate.

GRASIMI RELE

Pe de alta parte, grasimile rele sunt acele grasimi saturate si trans, care pot duce la cresterea colesterolului, crescand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Grasimile saturate provin din surse animale si sunt solide la temperatura camerei. Iata care sunt:

  • untul
  • smantana
  • branza
  • cascaval
  • lapte integral
  • inghetata
  • ciocolata
  • uleiuri rafinate (floarea soarelui, palmier, cocos)
  • carne (porc, miel, puiul cu piele)
  • prajeli
  • fast-food

Grasimile trans apar prin adaugarea de hidrogen in uleiurile vegetale. Acestea sunt:

  • margarina
  • produse de panificatie
  • cookies si biscuiti
  • gogosi
  • chipsuri
  • popcorn
  • alimente prajite

Vezi si: Ce inseamna de fapt sloganul: ”Pentru sanatatea dvs. evitati excesul de sare, zahar si grasimi”

Vezi si: Apa cu ghimbir, bautura puternica ce arde grasimile

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...