1.2 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Plopul negru, arborele cu cea mai mare valoare medicinala din soiul sau

Copacii sunt considerati plamanii planetei, dar si vindecatori vestiti. In aceasta categorie intra si plopul negru (Populus nigra si P. hybrida), un arbore inalt de 20-30 m, ce creste in luncile apelor sau in locurile umede. Acesta este adesea folosit in amenajari exterioare, fiind plantat in parcuri, de-a lungul drumurilor si pe bulevarde. Totusi, trebuie acordata o mare atentie identificarii acestei specii, deoarece are cea mai mare valoare me­dici­nala din soiul sau.

Cum identifici plopul negru?

Plopul negru se diferentiaza de celelalte varietati prin forma si lungimea lui. In timp ce la celelalte specii de plop mugurii sunt sunt ovoizi si mult mai mici, sub 1 cm, la plopul negru muguri sunt alungiti si as­cutiti, cu lungimea de 2-3 cm. In plus, scoarta plopului negru este negricioasa, brazdata sub forma de crapaturi, iar celelalte specii au scoarta neteda, de culoare alb-cenusie. Totodata, coroana plopului negru e mai rasfirata in comparatie cu celelalte specii.

Vezi si: Plopul tremurator. Ce beneficii are arborele care acopera primul zonele afectate de incendii si defrisari

Plopul negru. Ce beneficii are arborele cu cea mai mare valoare medicinala din soiul sau

Beneficiile plopului negru constau in numeroasele proprietati medicinale ale lemnului, scoartei si mugurilor.

Recoltarea se face primavara devreme, inainte de dezvoltarea frunzelor (in martie). Se culeg atat mugurii foliari (din care se vor dezvolta frunze si lastari), cat si cei florali, din mugurii florali urmand a se dezvolta amentii (matisorii). Acestia se pot recolta se­pa­rat, dupa desfacerea lor, si se pot prelucra la fel ca mugurii foliari (infu­zie, decoct, tinctura sau vin). Mugurii de plop se usuca mai repede, pen­tru a evita desfacerea lor, prin metoda naturala, pe rame/rogo­jini/hartie, in strat subtire, pentru a nu se lipi si in spatii bine aerisite.

-Mugurii de plop negru

Mugurii plopului mai sunt cunoscuti si sub denumirea de „propolis vegetal”, fiind atat materia prima din care albinele extrag acest produs al stupului, dar avand ei insisi proprietati similare cu ale propolisului, cel mai puternic antibiotic natural.

Mugurii de plop negru contin licozizi fenolici, salicina si populina, 0,5% ulei volatil format din betulenol, d-humulen, alfa-cariofilen, glucozizi, salicina (salicozida), populina, compusi de natura flavonica: heterozide- crizol si tectocrizol, taninuri, rezine (rasini), ulei gras, acid malic si galic, saponine, manitol, ceara, gudron de lemn amar, flavone etc.

Toate aceste substante, ofera mugurilor de plop efecte astringente, antiseptice, usor antiinflamatoare si slab analgezice, balsamice, calmante al cailor urinare, expectorante, diuretice, antiinflamatoare renale si cicatrizante.

Remedii cu muguri:

Preparate:

-Ceai: La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita cu muguri zdrobiti. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se pot consuma cate 2 cani pe zi.

-Tinctura: Aceasta este cea mai eficienta forma de administrare a mugurilor de plop. La o cana cu alcool de 70° se adauga 50 g muguri zdrobiti. Se lasa la macerat 3 saptamani, agitand zilnic, iar la final se strecoara. Se administreaza cate 30 de picaturi de tinctura, puse pe un miez de paine, de 3 ori pe zi. Nu se recomanda diluarea cu apa, deoarece se vor lipi de marginea paharului si nu se va putea verifica ce cantitate se ia. Tinctura se mai poate face si cu pulbere de muguri uscati (15 linguri pulbere la 200 ml alcool). Tinctura este indicata in urmatoarele afectiuni: acnee, actinomicoze, adenofibroame, adenom de prostata, afectiuni renale, afectiuni tumorale benigne, alopecie, amigdalita, arsuri, artrita, astm bronhic, balonari, boala canceroasa, boli reumatice, bronsite acute si cronice, caderea parului, cancer, candidoze, chisturi, cistite, colite de fermentatie si de putrefactie, degeraturi, dermatomicoze, diaree, dureri de cap, dureri de gat, dureri reumatice, eczeme infectioase, febra, fibroame, fisuri diverse, foliculite, gripa, guturai, guta, hemoroizi, imunitate scazuta, infectii cutanate, infectii renale, inflamatiile cailor urinare, intoxicatii, irascibilitate, leucoree, litiaze urinare, nervozitate ridicata, nevralgii, piodermite, prostatita, prurit cutanat, rani greu vindecabile, rani provenite din arsuri, reumatism, spondiloza, tuberculoza, tuse, ulcer gastric, ulceratii inclusiv cele atone sau vechi, ulcer varicos.

-Alifie/Unguent: Mugurii au fost intrebuintati si la prepararea unui unguent antihemoroidal (unguentum populi). Reteta alifie: 20 g de muguri zdrobiti se amesteca cu 5 ml de alcool de 90°. Se lasa la macerat 24 ore, apoi se adauga 100 g de untura nesarata sau vaselina din farmacie. Se vor fierbe pe baia de apa timp de 2-3 ore, in functie de cat de tare fierb si apoi se strecoara calda si se pune in cutiute. Se poate folosi extern fiind foarte eficienta. Reteta unguent: la 300 ml apa, se adauga 100 g de muguri zdrobiti. Se pune totul la fiert timp de 3 ore, dupa care se strecoara. Se mai adauga apoi 150 ml de ulei vegetal si 50 g de ceara de albine. Se pun pe baia de apa si se fierb pana se topeste ceara. Se ia si se amesteca pana la racire, apoi se pune compozitia obtinuta in cutiute mici.

Vezi si: Ce beneficii si contraindicatii au frunzele arborelui Maté

-Afectiuni:

  • Ulcer varicos, rani greu vindecabile, rani provenite din arsuri, hemoroizi, eczeme infectioase, candidoze, actinomicoze – Pe o farfurie curata, se pun 3 lingurite de tinctura de muguri de plop si se lasa sa se evapore la temperatura camerei pana cand volumul scade de 3 ori. Va rezulta o lingurita dintr-o pasta moale, lipicioasa si cu miros de propolis – extractul moale din muguri de plop. Acesta se aplica, dupa dezinfectarea prealabila a zonei tratate, pe zonele cu probleme.
  • Artrita, reumatism, guta, spondiloza – Aceste afectiuni se trateaza cu mugurii de la plopul negru prin cure de lunga durata, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor si a ureei din sange, reduc durerea si au efect antiinflamator. Se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de 3 luni.
  • Balonari – Se recomanda decoctul din muguri de plop. Se consuma, la nevoie, 1-2 cani. La o cana cu apa clocotota, se adauga o lingurita de muguri, se infuzeaza 15 minute, apoi se strecoara si se bea indulcit cu miere daca nu exista contraindicatii.
  • Cancer – Inca nu exista suficiente studii despre efectele mugurilor de la plopul negru asupra tumorilor maligne, dar cele efectuate pana in prezent arata ca acestia ajuta la tratarea acestei afectiuni, mai ales atunci cand se urmeaza si o dieta vegetariana. Se administreaza pulbere de muguri de plop, o lingurita rasa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, se tine sub limba pentru 5-10 minute, apoi se inghite. Cura trebuie urmata minim 3 luni si poate si asociata si cu alte tratamente.
  • Dureri de cap, febra – Aceste simptome sunt rapid ameliorate cu ajutorul tincturii de muguri de plop, care contine intre altele substante din familia aspirinei care combate durerea si reduce febra. Se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Vezi si: In ce afectiuni este recomandat pinul, arborele care traieste mai mult de 1000 de ani

  • Dureri de gat, amigdalita, bronsite – 4 linguri de miere se combina cu 4 linguri de tinctura de muguri de plop si se consumat pe parcursul unei zile, cate 1 lingurita din ora in ora.
  • Imunitate scazuta, gripa, guturai – se administreaza cate 50-100 picaturi de tinctura de muguri de plop pe o felie de paine, de 4 ori pe zi. Acest remediu are efect antiviral si stimulent imunitar, oprind in faza incipienta boala sau scurtand-o daca aceasta deja s-a declansat.
  • Afectiuni tumorale benigne, fibroame, adeno-fibroame, chisturi, piodermite – Intern, se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura, 4 ori pe zi, iar extern se fac comprese cu tinctura care se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze 2 ore. Compresele se aplica o data la 2-3 zile, iar dupa ce se ia compresa, pielea se lasa la aer timp de 15 minute, apoi se unge cu o crema pentru refacerea tegumentului.
  • Adenom de prostata, prostatita – La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 linguri de muguri rasniti. Se tin la foc mic 10 minute, apoi se infuzeaza pentru o ora. La final, se strecoara si se completeaza cu apa fiarta pana la 500 ml. Lichidul astfel obtinut se bea in 3 reprize, cu jumatate de ora inainte de masa. Foarte eficienta este si tinctura in proportie de 1:10, de exemplu: 50 g de muguri si 500 ml alcool, se lasa la macerat 3 saptamani, agitand zilnic. La final, se strecoara si se administreaza cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi.
  • Prurit cutanat, dureri reumatice – Mugurii proaspeti se piseaza pana se obtine o pasta. Apoi, se iau 2 linguri de pasta si se amesteca cu 5-6 linguri de unt/vaselina farmaceutica, pana se obtine o masa omogena, care se pastreaza la rece. Se foloseste pentru masaje in zonele cu probleme. Acest remediu este eficient si in cazul caderii parului si, pe langa acesta, se mai poate folosi si urmatorul tratament: mugurii de plop, bine uscati, se rasnesc bine si se amesteca cu ulei de ricin in proportie de 1:4; apoi se face zilnic masaj cu el, lasand sa actioneze jumatate de ora, dupa care se spala cu apa calda.

Vezi si: Ulmul, unul dintre cei mai utili arbori din punct de vedere medical

  • Alopecie – Se fac spalaturi cu decoct, o data pe zi si se maseaza bine pielea capului cu decoct.
  • Degeraturi, dermatomicoze, fisuri diverse – Se aplica extract moale si se panseaza. Se face zilnic.
  • Leucoree – 2 lingurite de muguri de la plopul negru se pun la 500 ml apa si se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se fac spalaturi vaginale zilnice pana la vindecarea afectiunii si inca 3-5 zile.
  • Nervozitate ridicata, irascibilitate – Se recomanda tinctura, se administreaza cate 1-2 linguri „lungite“ cu 50 ml apa, de 3-4 ori pe saptamana. Rezultatele pozitive apar mai repede daca administrarea se asociaza cu bai calde, de 2 ori pe saptamana.
  • Ulcer gastric (ulceratii inclusiv cele atone sau vechi) – Primavara, se fac cure de 3 saptamani, timp in care se ia cate o lingurita de pulbere de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
  • Nevralgii – Se aplica tinctura pe locul durerii.

Vezi si: Fagul, un arbore indicat in afectiuni dermatologice si nu numai

  • Tuberculoza – Se fac cure de lunga durata cu tinctura din care se administreaza cate 100 de picaturi de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de minim 3 luni.
  • Tuse – Se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura puse pe o bucata de paine si se mesteca de 3-4 ori pe zi. Se mai poate pune 1 lingurita de muguri maruntiti la 250 ml apa si se fierbe pentru 5 minute apoi se strecoara consumandu-se pana la 3 cani pe zi. Ajuta la distrugerea germenilor patogeni si la calmarea tusei.
  • Intoxicatii – Se iau 50 de picaturi de tinctura pusa pe un miez de paine, mestecat bine si apoi inghitit. Se face de 3-4 ori pe zi.
  • Diaree, colite de fermentatie si de putrefactie – Se face o cura de o saptamana, timp in care se administreaza de 3 ori pe zi cate 50-100 de picaturi de tinctura, cu care se imbiba o bucata de paine alba uscata sau prajita.
  • Infectii cutanate, foliculite – Se aplica tinctura in diferite dilutii in functie de toleranta locala de 2-3 ori pe zi.
  • Afectiuni renale, infectii renale, inflamatiile cailor urinare, litiaze urinare, cistite – Aceste afectiuni sunt foarte eficient combatute de tinctura de muguri de plop, care elimina infectia, reduce senzatia de arsura sau usturime la urinare, favorizeaza cicatrizarea tesuturilor lezate si inflamate. Se iau 60 de picaturi dizolvate in miere, de 4-5 ori pe zi. In plus, se beau ceaiuri diuretice (soc, tei, maghiran, mesteacan, osul iepurelui, etc) sau se ia cu tinctura de ienupar diluata in apa (1 lingurita la jumatate de pahar de apa) pentru stimularea diurezei. Rezultate se vor vedea in 48 de ore.
  • Acnee – Se tamponeaza cu tinctura de 2-3 ori pe zi locurile afectate.

Carbunele de lemn de plop negru:

Carbunele obtinut din plopul negru se foloseste pentru absorbtia gazelor si substantelor
toxice produse de flora microbiana din intestinul gros. Totodata, acesta poate fi utilizat si ca absorbant si cicatrizant in ulceratiile pielii sau in rani cangrenate. In plus, scoarta arborelui are proprietati tonice, astringente, antiscorbutice si febrifuge.

Carbune de plop – acesta se macina cu rasnita de cafea si se administreaza intern, cate o lingurita in balonari sau alte dereglari ale aparatului digestiv. Se poate folosi si la spalaturi vaginale mai ales in leucoree.

Vezi si: Plopul alb. Ce beneficii are arborele care poate capta pana la 50 kg de praf urban pe an 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole