4.2 C
București
marți, martie 19, 2024

Plopul alb. Ce beneficii are arborele care poate capta pana la 50 kg de praf urban pe an 

Plopul alb (Plopulus alba) este un arbore foios, intalnit frecvent in zavoaie si luncile din lungul raurilor mari. In fitoterapie, se folosesc foarte mult mu­gurii, din care se obtin diferite prepa­rate, reco­mandate in tratarea multor afectiuni. Totodata, datorita compo­zitiei asemana­toare cu a propolisului, mugurii de plop mai sunt cunos­cuti si sub numele de „propolis ve­getal„.

Plopul alb. Alergii versus beneficii

Multi oameni nu ii cunosc adevaratele calitati. Ei stiu doar ca primavara sunt „atacati” de puful lui, care provoaca disconfort persoanelor alergice. Totusi, ar trebui sa fim extrem de recunoscatori acestui arbore, deoarece exista studii care arata ca un singur arbore matur poate capta de la 20 pana la 50 kg de praf urban/an si absoarbe substantele cancerigene si metalele grele care intra in compozitia aerului de orase. Asadar, este un adevarat salvator pentru plamanii nostri.

Tot despre plop, trebuie sa mai stii ca poate sa absoarbe pana in jur de 40 kg de dioxid de carbon/ora, producand oxigen de trei ori mai mult decat teiul si de sapte ori mai mult decat molidul.

Asadar, noi spunem ca dincolo de micile neplaceri provocate de plop in zilele de inflorire, avantajele sunt incomensurabile. Totodata, trebuie sa stii ca efectele benefice ale principiilor active conti­nute in mugurii de plop sunt incredibile.

Vezi si: Aninul alb. In ce afectiuni este indicat si cum se administreaza

Iata beneficiile terapeutice ale mugurilor de plop:

Mugurii de plop (Populi gemma) contin glicozizi fenolici (salicina, populina), ulei volatil (betulen, humulen, cariofilen), ulei gras, taninuri, rezine, acid malic, acid galic, saponine, manitol, compusi de natura flavonica (crizina si tectocrizina), etc.  

Datorita acestor substante active, mugurii au efect astringent, usor antiinflamator si slab analgezic, balsamic, antiseptic, diuretic, antifebril, diaforetic, calmant (mai ales in inflamatiile cailor urinare),
cicatrizant si expectorant. In plus, substantele cu caracter fenolic au proprietatea de a distruge microorganismele, flavonele favorizeaza diureza cu eliminarea acidului uric, iar glicozidele ii asigura actiunea antipiretica.

Vezi si: Muguri si ace de pin. Cele mai bune remedii pentru afectiunile respiratorii

Muguri de plop – Indicatii si metode de administrare:

-Astm bronhic, bronsite acute si cronice. La 4 linguri cu miere se adauga 4 linguri de tinctura de muguri de plop. Se consuma acest preparat pe parcursul unei zile, cate o lingurita din ora in ora. Acest remediu este indicat si in cazul aftelor bucale.

-Tuberculoza. Se administreaza cate 100 de picaturi de tinctura de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, intr-o cura de minim 3 luni. 

-Tuse, faringite candidozice. La nevoie, se pun cate 50 de picaturi de tinctura pe o bucata de paine si se mesteca de 3-4 ori pe zi. Tot pentru tuse, se mai recomanda si ceaiul. La o cana cu apa, se pune 1 lingurita de muguri maruntiti si se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoara si se consuma pana la 3 cani pe zi. Acest ceai ajuta la distrugerea germenilor patogeni si la calmarea tusei.

-Candidoza vaginala, cistita, nefrite, pielo-cistite, uretrite. Tinctura din muguri de plop este eficienta in eliminarea infectiei, reduce senzatia de arsura sau usturime la urinare, favorizeaza cicatrizarea tesuturilor lezate si inflamate. Se administreaza cate 60 de picaturi dizolvate in miere, de 4-5 ori pe zi. Totodata, se poate bea si ceai ceaiuri diuretice (soc, tei, maghiran, mesteacan, etc) sau se ia cu tinctura de ienupar diluata in apa (1 lingurita la jumatate de pahar de apa) pentru stimularea diurezei. Rezultate apar in 48 de ore.

-Candidoze. Intern, se administreaza tinctura sau decoct din muguri de plop. Extern, se aplica extract moale de muguri de plop si se panseaza. Se fac aplicari zilnice. Iata cum se face extractul: pe o farfurioara, se pun 3 lingurite de tinctura de muguri de plop si se lasa sa se evapore la temperatura camerei pana cand volumul scade de 3 ori (rezulita o lingurita dintr-o pasta moale, lipicioasa si cu miros de propolis). Acest extract se aplica dupa dezinfectarea prealabila a zonei tratate, pe rani si arsuri, pe ulcere varicoase, pe hemoroizi, fisuri anale, eczeme infectioase, actinomicoze, degeraturi, pentru care este un adevarat elixir.

-Acnee, foliculita. Se tamponeaza cu tinctura, de 2-3 ori pe zi, locurile afectate.

-Reumatism, spondiloza. Se trateaza prin cure de lunga durata cu muguri de plop, care favorizeaza eliminarea toxinelor si a ureei din sange, reduc durerea si au efect antiinflamator. Se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, in cure de minim 3 luni.

-Cancer. Studiile sunt inca in curs de desfasurare in privinta tumorilor maligne. Cert este faptul ca  mugurii de plop ajuta la tratarea acestei afectiuni, mai ales atunci cand se urmeaza si o dieta vegetariana. Se administreazapulbere din muguri de plop, cate o lingurita rasa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, in cure de minim 3 luni.

Cum se prepara tinctura din muguri de plop:

La o cana cu alcool alimentar de 70°, se adauga 50 g de muguri maruntiti. Se toarna intr-un borcan si se inchide ermetic, lasand la macerat timp de 2 saptamani, agitand zilnic. La final, se strecoara si se pune lichidul intr-un recipient inchis la culoare si se administreaza cate 15 picaturi diluate cu 100 ml apa, de 3 ori pe zi.

Cum se prepara ceaiul din muguri de plop:

La o cana cu apa  clocotita, se adauga 1-2 lingurite muguri maruntiti. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi in bronsite, afectiuni renale, cistite, pielite, astma, etc, la fel si in cancer cand se face un tratament de mai lunga durata.

Cum se prepapa alifia/unguentul din muguri de plop:

se combina o parte tinctura cu doua parti de masa grasa sau muguri zdrobiti bine si pusi cu ulei la macerat timp de 1 luna, apoi se strecoara si se pune ceara de albine pentru a obtine o crema mai consistenta.

Vezi si: In ce afectiuni este recomandat pinul, arborele care traieste mai mult de 1000 de ani

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole