15.2 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Ulmul, unul dintre cei mai utili arbori din punct de vedere medical

Ulmul (Ulmus campestre) este un arbore foios, cu radacina ramuroasa, tulpina dreapta, scoarta cenusie si coroana larga. Totusi, trebuie sa stii ca ulmul nu este un simplu copac, ci o adevarata sursa de sanatate pentru organismul nostru, iar anumiti autori il descrie ca fiind unul dintre cei mai utili arbori din punct de vedere medical.

In scop terapeutic, se folosesc frunzele, dar mai ales scoarta copacului care contine tanin, mucilagii, rasini, substante amare, saruri minerale, etc. Toate acestea ii ofera efecte antihemoragice, antidiareice, hemostatice, emoliente, calmante, cicatrizante, depurative, sudorifice, ajuta la eliminarea toxinelor din corp si diminueaza secretiile extern.

Ce beneficii pentru sanatate are ulmul:

Ulmul si cancerul

In anul 1920, o infirmiera a folosit preparate din scoarta de ulm rosu pentru diferite forme de cancer cu rezultate deosebit de bune. Totusi, acest fapt nu a fost atestat stiintific chiar daca se recunoaste ca ulmul are un real impact asupra calitatii vietii bolnavilor cu diferite forme de cancer/leucemii.

Iata cum se prepara si cum se administreaza tinctura de ulm:

Se culeg ramuri tinere, se curata de coaja si apoi se maruntesc si se pun intr-un recipient. Se pune 50 g de coaja si 250 ml alcool de 70 de grade. Se lasa la macerat 2 saptamani, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara si se pune in recipiente de culoare inchisa, la frigider. Se administreaza cate 1 lingurita de tinctura, diluata cu 100 ml de apa/ceai, cu 15 minute inaintea meselor principale. Se poate folosi o perioada de 1 luna, cu o pauza de 1 saptamana, dupa care se poate relua. Tinctura este eficienta in foarte multe afectiuni.

Ulmul are proprietati tonice

Datorita proprietatilor tonice, ulmul este util in tratarea oboselii, stresului, deprimarilor, etc.

In depresie, se recomanda tinctura din scoarta de ulm. Aceasta se prepara ca mai sus.

In caz de oboseala sau stres, se recomanda a se consuma cate o cana de infuzie: 1 lingurita de coaja maruntita (de pe ramuri tinere) se pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara.

Ajuta la curatirea sangelui si a ficatului

Pentru curatirea sangelui, pentru intoxicatiile din sange, se foloseste cate 1 lingurita de tinctura de 4 ori pe zi din coaja de ramuri tinere. Se face un tratament de 1 luna, urmat de o pauza de 1 saptamana, dupa care se poate relua.

Ulmul, un „balsam” pentru rani, arsuri, iritatii afectiuni dermatologice

In cazul acestor afectiuni, se foloseste praf de coaja sau frunze care se aplica pe zona afectata pentru a se cicatriza sau a opri sangerarea.

In cazul arsurilor, aplica praf de coaja de ulm direct pe rana pentru cicatrizarea fara urme a arsurilor. Se poate pansa in cazurile in care nu exista secretii, dar daca exista secretii abundente se va lasa descoperit la aer, pana se reduc secretiile. Este unul din tratamentele foarte eficiente. Totodata, se poate prepara o alifie: se pune in parti egale praf din coaja uscata de ulm, macinata cu rasnita de cafea si transformata in praf, apoi cernuta cu sita fina. Se amesteca in parti egale cu o masa grasa (untura, unt, lanolina vaselina, etc). Se aplica in strat subtire zilnic dupa ce s-a spalat in prealabil locul cu un ceai din plante, dupa care se aplica aceasta alifie.

In cazul eczemelor uscate se foloseste urmatorul remediu: 30 g scoarta de fierbe in 100 ml ulei pe bain-marie timp de 2 ore, apoi se strecoara. Se unge zona afectata de mai multe ori pe zi.

In cazul iritatiile cutanate: 100 g scoarta se fierbe la 1 litru de apa pentru 15 minute. Se strecoara. Se spala partile afectate ale pielii de mai multe ori pe zi.

Adjuvant in afectiunile respiratorii

Ulmul ajuta la colectarea si eliminarea mucusului in exces localizat la nivelul gatului, ajutand astfel la tratarea laringitei, dar si a durerii de gat si tusei. In cazul laringitei se recomanda folosirea ulmului sub forma de decoct realizat prin amestecarea a 8 parti de apa fierbinte cu o parte scoarta de ulm sub forma de pulbere, care se fierbe 5 minute, apoi amestecul se lasa la macerat 15 minute si se strecoara. Se consuma cate o jumatate de cana de 3 ori pe zi.

In ceea ce priveste tusea, specialistii recomanda administrarea de sirop de ulm.

In cazul guturaiului rebel, se pune 1 lingurita de coaja de ulm la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi, indulcit cu miere poliflora daca nu exista contra indicatii si se mai pune la fiecare cana sucul de la o jumatate de lamaie.

Pleurezie: se administreaza tinctura de ulm, cate 1 lingurita diluata cu 100 ml de lichid, cu 15 minute inaintea meselor principale.

In cazul bolilor pulmonare, se recomanda tinctura de ulm (ca mai sus), care se poate lua concomitent si tinctura de propolis, caz in care aceste afectiuni raspund mult mai bine la tratament.

Adjuvant in afectiunile digestive, gastrice

O alta proprietate a ulmului este aceia de a stimula secretia de mucus din tractul digestiv, mucus ce are rol in prevenirea ulcerului si a refluxului de
acid gastric. 1 lingurita de coaja maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 1 cana dupa fiecare din cele 3 mese principale. Ajuta la protejarea invelisului stomacal, deoarece contine un agent antiulceros foarte puternic, declara Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu in lucrarea „Plante medicinale importante in tratamentele naturiste”.

In cazul colitei de fermentatie sau a constipatiei, se foloseste tinctura de ulm, cate o lingurita de tinctura, cu 15 minute inaintea meselor principale, in 100 ml de apa/ceai.

In caz de diaree sau enterocolite, se recomanda urmatorul remediu: 50 g de pulbere de scoarta se va pune la 1 litru de apa. Se fierbe timp de 20 minute, apoi se strecoara. Se consuma 2 cani pe zi, fiind foarte eficienta in reglarea tranzitului intestinal.

Boli reumatice

Intern, se poate consuma ceai de scoarta de ulm, cate 2 cani pe zi. Extern, se pot face bai. Se pune o mana de coaja de ulm si se fierbe in 5 litri de apa pentru 15 minute, apoi se strecoara in cada de baie, unde se va sta pentru 30 de minute la temperatura de 37 de grade.

Atentie, chiar daca nu s-au sesizate interactiuni cu alte medicamente, studiile au aratat ca ulmul ar putea incetini eficacitatea altor medicamente.

Vezi si: Artarul, un arbore cu efecte terapeutice

Vezi si: Castanul comestibil. Ce beneficii au fructele arborelui cu o longevitate de peste 1000 de ani

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole