22.9 C
București
duminică, martie 31, 2024

Ce beneficii si contraindicatii au frunzele arborelui Maté

Maté (Ilex paraguariensis), cunoscut si ca ceaiul iezuitilor, yerba maté sau ceai brazilian este un arbore vesnic verde, cu o inaltime ce poate ajunge pana la 10 m, cu frunze carnoase, flori albicioase si fructe mici si rosii.

Planta este originara din America de Sud si creste in stare salbatica pe langa cursurile de apa. In prezent, este cultivat si in Brazilia, Paraguay si Argentina.

In scop terapeutic, se recolteaza frunzele de la copaci cu varsta de cel putin 4 ani (din decembrie pana in august). Dupa ce sunt culese, frunzele se usuca rapid la foc si sunt tocate marunt. Vezi si: Ceaiul YERBA MATE. Beneficii pentru minte si corp

Frunzele de maté contin mateina (o substanta specifica), cafeina (2-4%), teobromina, lactona, acizi fenolici, flavonoide, saponine, taninuri, microelemente, vitamine (A, B, C, E), minerale (seleniu, zinc, magneziu, fier, calciu, zinc, potasiu) antioxidanti, uleiuri esentiale si multe alte substante.

Ce beneficii au frunzele de Maté

Frunzele de Maté au efect energizant, antioxidant, depurativ, antialergic, stimulent digestiv si laxativ.

-In primul rand, trebuie sa stii ca preparatele din frunze de maté au o influenta benefica asupra starii generale de spirit, ajutand la eliminarea oboselii. Cofeina din planta creste nivelul de energie si scade letargia. In urma unor studii de specialitate, s-a observat ca cei care au consumat regulat aceasta planta si-au imbunatatit vigilenta si au avut un timp de reactie mult mai scurt in a-si reaminti anumite lucruri.

-Preparatele din frunze de maté sunt tonice si revitalizante pentru convalescenti, fiind cunoscute si pentru influenta lor pozitiva asupra activitatii stomacale si intestinale. De exemplu, un studiu pe eprubea a constatat ca o doza mare de extract de planta a dezactivat bacteria E. coli, cea care provoaca intoxicatie alimentara.

-Frunzele de maté sunt indicate si in curele de slabire, deoarece ajuta la arderea grasimilor.

-In plus, ajuta si la mentinerea colonului curat, deoarece elimina eficient toxinele din organism si reduce bateriile din stomac.

Iata cum se prepara si cum se administreaza fruntele de maté:

  • Infuzie – la o cana cu apa clocotita se adauga 2-3 g frunze uscate de planta si se lasa la infuzat 5 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 1-3 cani pe zi, dar nu seara, pentru a evita tulburarile de somn. Infuzia este indicata in tratamentul letargiei, epuizarii nervoase si al problemelor renale.
  • Capsule – se administreaza cate 1-2 g pe zi, conform indicatiilor din prospect.

Precautii si contraindicatii Maté :

Chiar daca nu are efectele nocive ale cafelei sau ale ceaiului chinezesc, aceasta planta devine toxica in doze mari, mai ales pentru ficat, si poate provoca insomnie, agitatie si palpitatii. Asadar, planta trebuie evitata de femeile insarcinate sau care alapteaza, de cei cu boli cardiovasculare, dar si celor care se confrunta cu tulburari de somn.

Consumul excesiv de maté poate stimula puternic sistemul nervos. In plus, planta se afla pe lista stimulentelor interzise sportivilor in competii.

Vezi si: Aromaterapia – Ce trebuie sa stiti despre aceasta terapie cu uleiuri esentiale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole