4.3 C
București
joi, martie 21, 2024

Plopul tremurator. Ce beneficii are arborele care acopera primul zonele afectate de incendii si defrisari

Plopul tremurator (Populus tremula) este un arbore foios, indigen, prezent in padurile si tufarisurile din regiunea dealurilor si etajul montan. Acesta este usor de recunoscut, dupa frunzele in forma de inima, pe care vantul le face sa vibreze. Totodata, plopul tremurator are o longevitate de 100 ani si o crestere rapida, fiind primul care acopera ranile produse de incendii si defrisari.

Gustoasele manatarci, cu palarie rosiatica, cresc sub ramurile acestui arbore, iar frunzele si scoarta lui salveaza de foame multe animale de padure. Totodata, oamenii de stiinta au tot facut studii pe plopul tremurator si au observat ca acesta este un adevarat medicament pentru multe afectiuni. In plus, acestia au observat ca rar se gaseste o planta cu o incredibila bogatie de elemente necesare pentru sanatatea omului. Radacinile copacului ajung la adancime mare, de unde extrag microelemente rare, precum: molibden, iod, cobalt, nichel, zinc, cupru si fier. Frunzele contin proteine si grasimi vegetale, caroten, vitamine si multe ingrediente cu actiune terapeutica. Vezi si: Plopul alb. Ce beneficii are arborele care poate capta pana la 50 kg de praf urban pe an 

Din lemnul si frunzele plopului tremurator se produc medicamente precum aspirina si ibuprofenul.

Atat plopul negru, cat si plopul tremurator sunt utilizate in principal ca plante medicinale. Ambele plante extracte fiind utilizate in principal in cazul bolilor infectioase.

Plopul tremurator – Indicatii terapeutice

Acest arbore se poate folosi in cazul urmatoarelor afectiuni: afectiuni respiratorii, bronsita, tuse, raceala, febra, infectii urinare, incontinenta urinara, dureri de cap, avitaminoza, cistita, cancer, hipertensiune, adenom de prostata, artroze, calculi biliari, coxartroza, depresie, dermatoze, distonie vasculara, dureri de articulatii, dureri reumatice, eczema, furunculoza, guta, hemoroizi, ipohondrie, micoze, negi, periostita dentara, prostatita, psoriazis, rani greu vindecabile, tromboflebita, tromboflebita cu ulceratii, ulceratii.

Modul de preparare in functie de afectiune:

Retete cu frunze de plop tremurator(frunzele se culeg vara):

  • Micoze: Frunzele verzi se spala bine, apoi se aplica, putin strivite intre palme, pe talpi, intre degete, inainte de culcare.
  • Negi, psoriazis, furunculoza, eczema: Se stoarce sucul din frunze proaspete (introduse in centrifuga), apoi se tamponeaza zonele afectate. In plus, se poate folosi si cenusa din tulpina arsa de plop, care se amesteca cu vaselina farmaceutica si se aplica pe locul bolnav.
  • Dureri reumatice, guta: Se iau frunze proaspete de plop tremurator si se toaca marunt. Separat, se ia un pumn de frunze uscate. Se fierb impreuna 5 minute, intr-o cantitate mica cu apa. Se aplica frunzele pe locurile bolnave, se acopera cu celofan si se leaga.
  • Dureri de articulatii: Frunzele proaspete se dau prin masina de tocat/robot de bucatarie. Pasta obtinuta se plica pe locul dureros, in strat gros de 1 cm, se panseaza si se lasa sa actioneze 6 ore. Pentru un efect mai bun, se recomanda si infuzia din muguri de plop: la o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de muguri si se lasa la infuzat 25 minute, apoi se strecoara si se consuma cate o ceasca, de 2 ori pe zi, intre mese.

Vezi si: Fagul, un arbore indicat in afectiuni dermatologice si nu numai

Retete din scoarta:

  • Se culege scoarta neteda, fara excrescente sau crapaturi, reomandat in perioada cand copacul nu are frunze (martie-aprilie, dar si ierna). Pe vremuri, dupa un tratament de lunga durata cu antibiotice, oamenii isi reveneau cu infuzie din 2-3 linguri de scoarta la 500 ml apa clocotita, preparata in termos, inainte de culcare. Dimineata, se bea o cescuta cu ceai, iar restul se impartea in 3-4 transe, care se beau intre mese. In 4-5 saptamani, organismul devenea tot mai puternic si rezistent. Acest remediu este folosit si in zilele nostre si are efect.
  • Rani greu vindecabile: La 500 ml apa, se adauga 3 linguri de scoarta de plop, se pun la foc si se aduce pana la punctul de fierbere, apoi se tine la foc mic 30 de minute. Dupa racire, se strecoara, se imbiba cu decoct un pansament steril si se aplica pe rana. Se schimba de 2-3 ori pe zi.
  • Tromboflebita cu ulceratii: La o cana cu apa clocotita, se adauga cate o lingura de pulbere scoarta uscata de plop tremurator, pulbere din coaja de salcie, flori de galbenele (rasnite) si o ceapa (data pe razatoare). Se lasa la infuzat de seara pana dimineata, apoi se strecoara si se amesteca cu 2 linguri de miere. Se imbiba un pansament steril in solutia obtinuta, se stoarce si se aplica pe rana
  • Ulei de plop. In aprilie, se taie un strat subtire de scoarta de plop tremurator, se usuca, apoi se faramiteaza sau se toaca marunt. Intr-un borcan, se adauga 400 ml ulei nerafinat si 100 g scoarta. Se pun pe foc, in alt vas, in care se asaza o scandurica sau un prosopel pe fund, ca sa nu plesneasca borcanul. Se aduce apa la punctul de fierbere si se tine pe un foc slab timp de 25 de minute. La fiecare 3-5 minute, se amesteca cu o lingura din lemn, apoi se strecoara fierbinte si se stoarce bine rumegusul ramas. In ulei, se mai pun odata 100 g scoarta si se repeta procedeul de fierbere. In  total se adauga scoarta de 3-4 ori, ca sa creasca concentratia de substante active. La final, se obtine un ulei aromat ce are un efect favorabil asupra organelor sistemului digestiv mai ales asupra functionarii ficatului, calculi biliari. Uleiul contine Omega 3 si 6, antioxidanti naturali, care stabilizeaza membranele si previn distrugerea celulelor si aparitia cancerului. Secretia biliara devine mai lichida, nu se formeaza pietre, iar daca exista, acestea se dizolva. Pentru eliminarea nisipului, se consuma cate 2 lingurite, de 3-4 ori pe zi, cu 15-20 minute inainte de masa. Se fac 3 cure de 3 saptamani, cu pauze de 1 saptamana intre cure. In functie de vechimea bolii, tratamentul poate sa dureze si 6 luni. Pentru un efect mai sigur, se administreaza si cate 10-15 picaturi de tinctura, cu 10 minute inainte de consumul uleiului. Extern, este indicat in dermatoze, hemoroizi.
  • Cistita: In 600 ml apa rece, se pun la foc doua bucati de scoarta, se aduc pana la punctul de fierbere si se lasa sa clocoteasca incet 15-20 de minute. Se bea cate 150 ml, de doua ori pe zi, inainte de masa. Scoarta ramasa nu se arunca, se mai foloseste de 2-3 ori, cu conditia ca de fiecare data sa se fiarba 7-10 minute mai mult. In plus, se poate consuma si infuzie din muguri de plop, cate o ceasca, de 2 ori pe zi, intre mese.

Vezi si: Ulmul, unul dintre cei mai utili arbori din punct de vedere medical

Retete din muguri de plop:

  • Ulceratii, tromboflebita: Primavara, se culeg mugurii de plop tremurator si plop negru, se usuca bine si se piseaza/rasnesc. Se amesteca 5 linguri de pulbere de plop tremurator, 5 linguri de plop negru, 16 linguri de unt natural, 2 linguri de faina de grau/secara. Se pastreaza in frigider. Din masa obtinuta se modeleaza o turta, ce se aplica pe rana, pentru 1-2 zile. In plus, se recomanda consumul ceaiurilor pentru imbunatatirea circulatiei din flori sau frunze de castan, scoarta de salcie, sulfina.
  • Adenom de prostata, prostatita: La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 linguri de muguri (rasniti sau pisati). Se tin la foc mic 10 minute, apoi se infuzeaza 1 ora. La final, se strecoara si se completeaza cu apa fiarta pana la 500 ml. Lichidul obtinut se bea in 3 reprize, cu jumatate de ora inainte de masa. Totodata, este indicata si tinctura, in proportie de 1:10, de exemplu: 50 g de muguri si 500 ml alcool, se macereaza 3 saptamani, intr-o sticla etans. Se administreaza cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi.
  • Afectiuni respiratorii, cancer, cistita, infectii urinare: La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de muguri si se lasa la infuzat 25 minute. La final, se strecoara si se consuma cate o ceasca, de 2 ori pe zi, intre mese.
  • Avitaminoza: Deficitul de vitamina C se complecteaza cu decoct din muguri de plop. La 500 ml apa clocotita, se adauga o lingura plina de muguri de plop. Se lasa sa fiarba la foc mic, apoi se infuzeaza timp de 3 ore. La final, se strecoara si se bea intre mese, cate o ceasca, de 3 ori pe zi, indulcita cu miere.
  • Febra – La o cana cu apa clocotita, se adauga un pahar cu muguri uscati de plop. Se infuzeaza 30 minute, apoi se strecoara si se bea cate o lingura de infuzie fierbinte, de 3 ori pe zi, inainte de masa.
  • Dureri de cap, distonie vasculara: O batista se imbiba cu tinctura de muguri de plop. Se aplica pe frunte si se leaga, ca sa nu cada. Puteti sa stati 30 de minute culcati sau sa trebaluiti prin casa.
  • Incontinenta urinara: La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingura de muguri si se infuzeaza 15 minute, apoi se strecoara. Dupa racire, se administreaza cate o lingura, de 3 ori pe zi, inainte de masa.
  • Guta, febra, tuse, prostata, hemoroizi si ulceratii. Se prepara o tinctura din muguri de plop tremurator. La 300 ml alcool/tuica, se adauga 2 linguri de muguri de la plopul tremurator si se lasa la macerat 10 zile, agitand zilnic. La final, se strecoara si se toarna in sticle mai mici, de culoare inchisa. Se administreaza cate o lingurita, de 2 ori pe zi, timp de 10 zile, cu o pauza de 10 zile, dupa care se repeta curele de 2 ori.

Vezi si: In ce afectiuni este recomandat pinul, arborele care traieste mai mult de 1000 de ani

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole