Menta indiana (Monarda didyma Bergamot) este o planta perena, cu un parfum minunat, asemanator cu cel de portocale. Florile plantei se pot folosi in salate sau prajituri, iar din frunze se fac ceaiuri si se aromatizeaza mancarea.
Menta indiana creste in zonele umede din estul Statelor Unite, dar a inceput sa fie importata ca planta ornamentala si in Europa.
In scop terapeutic, se foloseste planta inflorita, din iunie si pana in septembrie, avand un continut bogat de uleiuri esentiale, timol, carvacrol, cymen, geraniol, linalol, camfen, acid tanic, taninuri, substante amare, beta-sitosterol si acid valeric.
Aplicatii: tuse, bronsita, febra, raceala, stomac slabit, balonare, greata, viermi, dureri de cap, migrena, insomnie, reglarea menstruatiei, simptomele menopauzei, rani, rani care se vindeca greu, iritarea pielii.
Menta indiana – Beneficii pentru sanatate
-Ceaiul din aceasta planta este eficient impotriva tusei si a racelii, dizolva mucusul si elibereaza respiratia. In cazul afectiunilor respiratorii (tuse, bronsita), se recomanda cate 2-3 cesti de ceai pe zi. Totodata, ceaiul din aceasta planta te scapa de greturi.
-Tinctura de menta indiana este recomandata in depresii usoare, datorita efectului linistitor pe care il are.
–Extractul de ulei de menta indiana are un efect revigorant, curatitor si vitalizant pentru ingrijirea pielii.
-Menta aceasta are efect transpirant, fiind eficienta si impotriva febrei.
-Ceaiul de menta indiana intareste digestia si amelioreaza flatulenta.
-Ceaiul de menta indiana ajuta impotriva durerilor de cap, a migrenelor si a insomniei.
-Menta indiana are in compozitia sa o substanta asemanatoare estrogenului, fiind indicata in reglarea ciclului menstrual si a simptomelor de menopauza. Se recomanda atat ceaiul, cat si tinctura din din aceasta planta.
-Aplicata extern, planta poate fi folosita pentru tratarea ranilor care se vindeca greu. Ceaiul se foloseste la spalare, comprese sau pentru bai.
Vezi si: Sirop de menta. Reteta racoroasa si sanatoasa; Menta muntilor, planta aromata care face minuni pentru organismul nostru
Menta indiana – Metode de preparare
- Ceai. Se prepara din 1-2 lingurite de planta proaspata sau uscata (flori sau frunze), la o ceasca cu apa fiarta; se lasa 5-10 minute la infuzat, apoi se poate consuma cate 3 cesti pe zi.
- Tinctura. Se prepara dintr-o mana cu capete de flori si 250 ml alcool 40%. Se amesteca bine si se lasa la macerat pentru 1 luna, la soare, agitandu-se zilnic. In functie de gust, tinctura poate fi diluata cu apa fiarta la 20-30%. Se administreaza cate 15-20 de picaturi pe zi. De asemenea, tinctura poate fi utilizata si extern.
- Extractul de ulei. Se prepara ca si tinctura, doar ca alcoolul este inlocuit cu ulei de masline, insa trebuie avut grija sa nu fie folosit in concentratie prea mare, deoarece poate avea un efect iritant pentru piele.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Macerat la rece de vinarita – intr-o cana cu 250 ml de apa rece se pun 2 lingurite de planta si se lasa la macerat o zi, de dimineata pana seara, cand se strecoara si se bea inainte de culcare. Vezi si: Menta indiana, o planta frumoasa, aromata, dar si sanatoasa […]
[…] Florile de vanilie au o culoare galben-verzuie si doar o singura zi rezista inflorirea. Fructul este o capsula lunga de 15-30 cm, bete de vanilie carnoasa, ce se deschide prin doua valve si contine o rasina aromata. Semintele vaniliei sunt minuscule si negre, in numar de circa 25 000. Vezi si: Menta indiana, o planta frumoasa, aromata, dar si sanatoasa […]