8.7 C
București
marți, februarie 20, 2024

Vanilia. Ce beneficii are cea mai folosita si scumpa aroma din lume

Vanilia este cunoscuta inca din Antichitate, atunci cand aztecii o foloseau ca ingredient la prepararea unei bauturi regale. Vanilia nu este doar un condiment delicios care da o aroma deosebita prajiturilor, ci ofera si o serie de beneficii importante.

Ce trebuie sa stii despre vanilie

Vanilia este o liana lunga, verde, cu radacini crampon, care ii permit sa se fixeze; la axilele anumitor frunze apar inflorescente in ciorchine care vor da nastere la pastai de un verde-deschis, si care contin seminte mici, negre.

Florile de vanilie au o culoare galben-verzuie si doar o singura zi rezista inflorirea. Fructul este o capsula lunga de 15-30 cm, bete de vanilie carnoasa, ce se deschide prin doua valve si contine o rasina aromata. Semintele vaniliei sunt minuscule si negre, in numar de circa 25 000. Vezi si: Menta indiana, o planta frumoasa, aromata, dar si sanatoasa

Astazi este cultivata in zonele tropicale ale globului, dar trebuie polenizata artificial deoarece ii lipseste polenizatorul, insectele genului Melipora ce sunt specifice doar litoralului Mexican, de unde este originara si vanilia.

Vanilia este o mirodenie si un condiment, in acelasi timp. Putini stiu ca exista 3 tipuri de vanilie: Burbon-Madagascar, mexicana si Tahitiana. Vanilia este pe locul II cel mai scump condiment din lume, dupa sofran.

Pentru consum, fructele de vanilie sunt recoltate inaintea maturarii, dupa care sunt supuse unui tratament special de fermentare. Procesul de fermentatie se afla la originea aromei de vanilie; aceasta din urma este legat in principal de vanilina si de produsii de degradare ai vanilozidei; vanilia este utilizata sub diferite forme (pudra, pastaie intreaga fermentata, extract).

Proprietati vanilie:

Vanilia are proprietati antispasmodice, antiseptice si digestive, dar este si un bun afrodisiac. Acesata mirodenie aromata contine vitaminele din grul B (B1, B2, B3, B5, B6), calciu, magneziu, mangan, zinc, potasiu, fier etc. Vanilina este un antioxidant puternic, ajutand in cazul afectiunilor cardiace.

Beneficii vanilie:

Beneficiile vaniliei nu se limiteaza doar la aroma sa dulce. Studiile arata ca aceasta are multiple beneficii pentru sanatatea noastra.

Vanilia, cea mai folosita si scumpa aroma din lume este un foarte bun remediu pentru diverse afectiuni. Iata despre ce este vorba:

-Vanilia pastreaza inima sanatoasa. In urma unor cercetari mai amanuntite privind impactul asupra sistemului cardiovascular al vaniliei, s-a observat ca aceasta poate reduce in mod semnificativ nivelurile de colesterol din organism, un lucru extrem de important pentru cei cu risc crescut de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. Vezi si: Lemnul Domnului. Ce proprietati terapeutice are micul arbust aromat

-Vanilia contine eugenol si cumarina, doua substante cu efect analgezic asemanator aspirinei si care este benefic in cazul durerilor de stomac, cap, reumatism si muschi.

-Vanilia este eficienta in cazurile de anxietate. Mirosul de vanilie este cunoscut pentru efectul pe care il are asupra creierului si pentru inducerea starii de calm, fiind indicat ca remediu pentru anxietate, stres cronic si insomnie.

-Vanilia are uimitoare efecte afrodisiace. Administrarea uleiurilor esentiale de vanilie ajuta in caz de impotenta, disfunctii erectile, frigiditate, scaderea libidoului etc.

-Vanilia este recomandata in afectiunile respiratorii. Cand ai o tuse care nu-ti mai da pace, o raceala sau o infectie respiratorie, extractul de vanilie poate ajuta la calmarea durerilor atunci cand este amestecat cu apa calda. Totodata, datorita proprietatilor antibacteriene, extractul de vanile poate ajuta la eliminarea infectiei, in timp ce trateaza tusea si durerile de gat.

-Vanilia reduce inflamatia din corp, mai ales in cazul ficatului. Totul se datoreaza vanilinei care ajuta la ameliorarea simptomelor artritei, gutei si a altor afectiuni inflamatorii.

-Vanilia este un bun remediu impotriva ciupercilor. Vanilina, un antioxidant puternic, este eficienta impotriva ciupercii Candida Albicans, dar si celor care deterioaza alimentele.

-Calitatea antibacteriana a vaniliei ajuta la protejarea sistemului imunitar si reduce stresul asupra organismului, stimuland vindecarea si recuperarea rapida in cazul persoanelor care se afla in convalescenta dupa o boala.

-Datorita proprietatilor antibiotice, vanilia reprezinta un bun tratament impotriva acneei, deoarece poate elimina infectia care sta la baza acestei probleme de piele si poate accelera procesul de vindecare al pielii.

-Studiile spun ca vanilia ajuta la o digestie mai buna si este de ajutor celor care vor sa slabeasca. Aceasta are proprietatea de reduce apetitul. Totodata, extractul de vanilie ajuta la scaderea nivelului de colesterol, stimuland metabolismul si sprijinind in mod eficient obiectivele de scadere in greutate.

Tarhonul, medicamentul aromat din gradina ta

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole