22.4 C
București
duminică, martie 31, 2024

Vinarita, planta aromata cu efecte necunoscute pentru sanatate

Vinarita sau tamaioasa, cum mai este cunoscuta, este o planta care raspandeste in jurul ei o aroma dulce, fiind cunoscuta din Antichitate ca tonic pentru rani, tratarea afectiunilor digestive si ale ficatului.

Aceasta planta creste in regiunile temperate ale Europei, Americii si Asiei, in zonele umbroase si zonele umede la liziera padurilor, mai ales de fagi. Aceasta planta mica, vivace, are o inaltime intre 10-40 cm, un frunzis lanceolat, dispus in stea; la capatul tijei subtiri si patrate infloresc umbele de flori albe si parfumate; fructele sunt acoperite de o membrana, ceea ce la da un aspect pufos.

Vinarita – Parti utilizate si proprietati

De la vinarita se utilizeaza varfurile care sunt recoltate inca de la inceputul infloririi si puse la uscat, incercand sa se evite pe cat posibil pigmentarea lor in maro-inchis.

Tamaioasa contine acid l-ascorbic, cumarine si flavonoide, glicozide iridoide (asperulozida), iar pe langa acestea acizii citric, malic si rubicloric, precum si acidul tanic.

Vinarita – Indicatii si efecte terapeutice

Fiind o planta sedativa, planta ajuta la tratarea spasmelor digestive, a palpitatiilor cardiace, si favorizeaza somnul; este si diuretica, iar pe cale externa se foloseste in dermatologie – leziuni suprainfectate.

Vinarita este utilizata cu succes in vindecarea ranilor si eliminarea obstructiilor biliare. Frunzele proaspete se zdrobesc si se aplica, iar decoctul concentrat din vinarita este un remediu cordial si stomahic.

Cumarinele din planta ajuta si la prevenirea coagularii sangelui, fiind folosita ca si sursa de cumarine pentru remediile anticoagulante.
Preparatele pe baza de vinarita au succes si in dizolvarea si in sfaramarea calculilor renali, in icter, precum si in hidropizie, litiaza urinara, scarlatina si rujeola.

Vinarita – Metode de preparare si administrare

Infuzia de vinarita: se prepara dintr-o lingurita cu varf de planta la o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat 1-2 minute, dupa care se strecoara si se bea o cana, zilnic, repartizata in 2 doze. Atentie, nu se consuma mai mult de doua cani pe zi, deoarece cumarina din planta poate provoca dureri de cap.

Macerat la rece de vinarita – intr-o cana cu 250 ml de apa rece se pun 2 lingurite de planta si se lasa la macerat o zi, de dimineata pana seara, cand se strecoara si se bea inainte de culcare. Vezi si: Menta indiana, o planta frumoasa, aromata, dar si sanatoasa

Vinarita – Alte intrebuintari

Datorita parfumului puternic, vinarita a fost folosita si in gospodarie, pentru indepartarea moliilor sau pentru improspatarea aerului din locuinte. Saculeti de panza cu frunze si flori uscate se asaza prin case, sau intre rufele curate din dulapuri. De asemenea, in Germani se foloseste si pentru aromatizarea berii, a rachiului si chiar a unor retete de gem, de jeleu si inghetata.

Vinarita – Precautii de utilizare

Concentratiile excesive pot declansa tulburari digestive si neurologice.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole