20.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Sirop de menta. Reteta racoroasa si sanatoasa

Sirop de menta – Numita popular si izma, menta este o planta pe­rena, usor de recunoscut, mai ales dupa mirosul patrunzator si dupa gustul aromatic si racoros al frunzelor. Menta este o planta medicinala favorita din cele mai vechi timpuri, iar studiile stiintifice au confirmat ca aceasta remarcabila planta are numeroase proprietati vindecatoare.

Menta este un tonifiant de exceptie al mintii, dar si un veritabil antidot pentru stres, ceea ce face ca siropul preparat din aceasta planta sa aduca un plus de sanatate si prospetime intregii familii.

Siropul natural, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din planta proaspata, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor.

Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata.

Iata care sunt beneficiile siropului de menta:

-Siropul de menta este un bun tonic si calmant al sistemului nervos

-Siropul de menta calmeaza durerile de stomac, fiind eficient in gastrite si ulcer

-Siropul de menta ajuta la detoxifierea organismului

-Siropul de menta combate calculii renali si biliari

-Siropul de menta are proprietati antispastice si analgezice, fiind benefic pentru linistirea simptomelor sindromului de colon iritabil, si pentru linistirea durerilor de cap

Sirop de menta – Reteta 1

  • 1 cana cu frunze proaspete de menta tocate
  • 1 cana cu zahar granulat sau 1/4 cana de miere
  • 1 cana cu apa
  • zeama de la jumatate de lamaie

Frunzele de menta se spala si se pun la zvantat pe un prosop. Intr-o cratita cu apa se adauga zaharul/mierea si zeama de lamaie, se amesteca bine, dupa care se pun si frunzele tocate de menta. Se lasa la fiert 10-15 minute, la foc mic. La fginal, se ia vasul de pe foc si se lasa 2-3 ore sa traga apoi se filtreaza, se mai da un clocot si se pune in sticle sterile.

Siropul de menta se poate pastra la frigider timp de 2 luni.

Sirop de menta presata la rece – Reteta 2

  • 1 kg frunze proaspete de menta
  • 1 kg de miere de menta
  • 1 litru de apa
  • zeama de la o lamaie

Frunzele de menta se spala si se lasa la zvantat. Dupa ce se zvanta, se asaza pe o planseta si se zdrobesc cu un sucitor. Intr-un borcan mare, menta, mierea si zeama de lamaie si se amesteca pana la omogenizarea completa a mierii. Se lasa totul la macerat timp de 2 saptamani, intr‐un loc intunecos si rece, amestecandu‐se timp de 5 minute la fiecare 2 zile. La final, se strecoara printr‐un tifon dublu si se pastreaza in sticle bine inchise. Avand cel mai mare continut de planta, siropul presat la rece pastreaza intacte toate proprietatile mentei, fiind benefic in mai multe afectiuni (tulburari digestive si secretorii, colici si convulsii, hepatita, litiaza biliara si renala, dismenoree si tulburari ale circulatiei periferice). Se bea cu un adaos de trei parti apa, la o parte de sirop concentrat.

Sfat

Culesul mentei se face pe timp frumos, cand aceasta planta secreta un maximum de uleiuri volatile. Se taie partile aeriene, adica tulpina cu tot cu frunze, cu putin inainte ca planta sa infloreasca.

Sugestie: Zaharul se poate inlocui cu Zahar din Stevie – Green Sugar – Indulceste precum zaharul, dar are 0 calorii si 0 indice glicemic, ceea ce protejeaza organismul de efectele negative pe care le are consumul de zahar.

Sirop de mure, cea mai simpla metoda anti-rid. Reteta la rece cu miere

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole