In timp ce riscurile pentru sanatate ale bauturilor acidulate ar trebui sa fie bine cunoscute pana acum, mii de oameni continua sa le consume. In cele ce urmeaza iti vom arata doar cateva motive pentru care ar trebui sa renunti la sucurile acidulate:
1.Sucurile acidulate scad densitatea osoasa si creste riscul de osteoporoza
Sucurile acidulate contin atat acid fosforic, cat si cofeina, iar un studiu din 2006 asupra osteoporozei a analizat densitatea minerala osoasa a unui grup de 1400 de femei si 11oo de barbati. S-a constatat ca un consum zilnic de suc acidulat determina un indice DMO semnificativ mai mic in special la femei, care sunt mult mai predispuse decat barbatii la pierderea de masa osoasa. Principalul segment scheletic afectat este osatura soldurilor. Acest fenomen este cauzat de un surplus de fosfor, care poate inhiba absorbtia calciului. Se crede, de asemenea, ca acidul fosforic din componenta sucurilor acidulate imping calciul din oase.
2.Sucurile acidulate duc la aparitia cariilor
Consumul regulat de sucuri acidulate duc in timp la erodarea smaltului dentar, crescand astfel riscul aparitiei cariilor. Acidul citric in sare nu face altceva decat sa erodeze smaltul si eventual dentina, care este nucleul dintelui.
3.Sucurile acidulate duc la aparitia bolilor cardiovasculare
Un consum regulat de sucuri acidulate determina in organism o acumulare de grasime viscerala, adica lipidele respective se aduna in jurul organelor interne, printre care si inima. Astfel creste exponential si riscul de boli cardiovasculare. Multe studii au gasit legaturi puternice intre aportul de zahar si riscul bolilor cardiace. Doar o bautura zaharoasa pe zi poate provoca un risc de 20% mai mare de a avea un atac de cord sau de a muri de un atac de cord.
4.Sucurile acidulate dauneaza grav ficatului
Sucurile acidulate cu continut de zahar au in compozitia lor cantitati mari de fructoza, substanta care, in cantitati mari, poate genera leziuni hepatice. Excesul de fructoza este una dintre principalele cauze ale bolii de ficat gras non-alcoolice. Chiar si un consum de numai 2 doze cu suc acidulat pe zi creste nu numai riscul de a dezvolta boala de ficat gras, ci si riscul de insuficienta hepatica, ciroza hepatica si boli de inima.
5. Sucurile acidulate pot duce la aparitia diabetului
Persoanele care consuma in mod regulat bauturi dulci se expun unui risc cu 26% mai ridicat de a dezvolta diabet zaharat de tipul 2 comparativ cu persoanele care nu consuma deloc astfel de bauturi. Totodata, consumul prea mare de zahar poate determina celulele sa devina rezistente la efectele insulinei.
6.Sucurile acidulate contin aditivi cauzatori de cancer
Culoarea caramelului artificial este un aditiv popular in multe sucuri pentru a le da culoarea bruna. Acest ingredient contine doi contaminanti: 2-metilimidazol si 4-metilimidazol. Ambele au fost gasite ca provocand cancer la animale si doar 16 micrograme pe zi de 4-metilimidazol este suficient pentru a reprezenta o amenintare la adresa sanatatii omului.
Iata, mai jos, ce se intampla intr-o ora de la consumul unui suc acidulat:
- Dupa 10 minute de la ingerare, fosforul, responsabil cu aroma, intra in organism. Trbuie sa stii ca o cana cu suc acidulat contine in medie 10 linguri de zahar, ceea ce inseamna 100% din doza zilnica.
- Dupa 20 de minute, creste nivelul de glucoza si de insulina. Ficatul nu face altceva decat sa transforme zaharul in grasime.
- Dupa 40 de minute, cafeina din sucul acidulat este total absorbita, ceea ce face ca fluxul sanguin sa creasca si ficatul sa elibereze si mai mult zahar in sange. Din aceasta cauza, creierul blocheaza receptorii hormonali pentru adenozina, ceea ce duce la oboseala.
- Dupa 45 de minute, secretia de dopamina creste, ducand la o stare asemanatoare heroinei.
- Dupa 50 de minute, fosfatul de magneziu, acidul fosforic, zincul si calciul duc la o accelerare a digestiei, limitandu-se excretia de calciu in urina.
- Dupa 1 ora, toate mineralele care ar trebui sa ajunga in oase, sunt eliminate prin urina.
Cititi si:
Ce factori duc la slabirea sistemului imunitar si cum ne putem intari imunitatea
Bolile care pot fi prevenite donand sange
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: