26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Bolile care pot fi prevenite donand sange

Zi de zi, transfuziile de sange salveaza milioane de vieti. Insa donarea nu ii ajuta doar pe cei care primesc sange, ci imbunatateste si sanatatea donatorului.

La fiecare donare, se recolteaza 450 de ml de sange care pot salva trei vieti. O senzatie de euforie poate sa urmeze actului de a da sange. O stiu atat cei care doneaza in mod regulat, cat si medicii din centrele de transfuzii sanguine.

D. Floriana Neagu, medic Centrul de Transfuzii Sanguine Bucuresti: „Odata cu donarea, maduva hematoformatoare este activata ca sa formeze sange proaspat. Aceasta da o stare de bine donatorului care tine si doua saptamani.”

Cei care doneaza de cel putin doua ori pe an au un risc mult mai mic de boli cardiovasculare si neurovasculare. Riscul de accident vascular cerebral scade cu 30%.

Dr. Doina Gosa, director Centrul de Transfuzii Sanguine Bucuresti: „Au fost niste studii facute de americani…si e firesc, pentru ca nu lasi sa creasca vascozitatea sangelui tot primind sangele.”

Donarea repetata de sange scade riscul dezvoltarii de cancer si ajuta in preventia obezitatii. Pentru cei cu un nivel crescut de hemoglobina, donarea ajuta la mentinerea unui nivel normal al fierului in sange.

Dr. Floriana Neagu, medic Centrul de Transfuzii Sanguine Bucuresti: „Exista si oameni care au un nivel al hemoglobinei mai crescut decat normalul sau la limita superioara a normalului. La ei se subtiaza sangele odata cu donarea…”

Pe de alta parte, donatorii de sange sunt, inevitabil, cei mai atent monitorizati pacienti, din punctul de vedere al analizelor medicale. Ei beneficiaza de o serie de investigatii medicale, la fiecare act de donare.

Dr. Doina Gosa, director Centrul de Transfuzii Sanguine Bucuresti: „I se efectueaza niste analize si uneori facem EKG daca donatorul are peste 50 de ani, ii facem o radiografie pulmonara si in felul acesta este sigur ca este un om sanatos.”

Daca ati luat decizia de a merge sa donati, medicii recomanda cativa pasi necesari pentru o experienta reusita.

D. Floriana Neagu, medic Centrul de Transfuzii Sanguine Bucuresti: „Este bine sa fie odihnit cel care vine sa doneze, adica sa aiba cel putin 6 ore de somn, intre sase si opt ore, sa se hidrateze bine inainte de donare, adica sa consume cel putin jumatate de litru de lichide, care pot fi ceaiuri, sucuri de fructe naturale, sau chiar si apa.”

Evitati excesul de cafea, bauturile racoritoare acidulate sau energizantele. Chiar daca se fac analize, este important ca donatorul sa manance inaintea donarii.

Sursa: digi24.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole