Muraturile sunt nelipsite de pe mesele romanilor in acest anotimp si nu este deloc un lucru rau. Pe langa gustul delicios, acestea au si o multime de beneficii pentru organismul nostru.
Muraturile obtinute cu apa si sare sunt cele mai bune si naturale probiotice, iar consumul lor au beneficii asupra intregului organism, ameliorand si prevenind aparitia anumitor boli.
Remedii cu muraturi – Castravetii murati
Castravetii murati ajuta la prevenirea cancerului de colon, sunt ideali in curele de slabire si intaresc sistemul imunitar, prevenind astfel aparitia racelilor.
Castravetii murati reprezinta un bun remediu in caz de colesterol si trigliceride marite, datorita continutului de fibre alimentare si stimulatorii activitatii hepatice. Consumati zilnic, timp de 3 luni, aproximativ 300 g, vor ajuta la scaderea valorilor trigliceridelor si ale colesterolului si vor proteja vasele de sange de depunerea acestora.
Castravetii murati sunt recomandati in diabetul zaharat. Muraturile acestea au in componenta lor substante stimulatoare ale activitatii pancreasului, precum si din cele care maresc receptivitatea organismului la insulina. Un consum regulat de muraturi reprezinta un adevarat remediu pentru prevenirea si tratarea diabetului.
Castravetii murati ajuta organismul sa digere si sa asimileze cu usurinta proteinele. Totodata, bacteriile bune din aceste muraturi normalizeaza flora tubului digestiv, prevenind indigestiile si balonarea.
Remedii cu muraturi – Gogonelele murate
In urma unor studii de specialitate, s-a observat ca in gogonele sunt secretate alcaloizi, substante care impiedica replicarea virusilor hepatici, blocand in special proliferarea virusului hepatic C. Totodata, se pare ca aceste gogonele ajuta si la autodistrugerea anumitor formatiuni tumorale (cancer pulmonar si cancerul de col uterin).
Gogonelele murate ajuta la cresterea rezistentei fizice, dar si la cresterea masei musculare, fiind recomandate si copiilor care au o dezvoltare fizica intarziata.
Remedii cu muraturi – Conopida murata
Conopida murata are un efect efect antioxidant foarte puternic, fiind un veritabil protector al sistemului nervos în faţa proceselor degenerative.
Conopida murata contine cantitati importante de potasiu, un mineral care regleaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala. De asemenea, conopida murata impiedica oxidarea grasimilor si colesterolului pe artere, prevenind ischemia cardiaca si tulburarile circulatorii cerebrale.
Conopida murata este un excelent reglator al activitatii ovarelor (chisturi ovariene, dismenoree, tulburari de menopauza). Se recomanda consumul pe o perioada mai lunga, alternativ cu varza murata, deoarece ajuta inlaturarea durerilor menstruale.
Conopida murata te apara de bolile nervoase degenerative, de prevenirea Alzheimerului si Parkinsonului.
Remedii cu muraturi – Varza murata
Varza murata este extrem de buna pentru sanatatea noastra. Datorita continutului bogat in vitamina C, varza murata te protejeaza de viroze si infectii respiratorii, dar ajuta si la scaderea riscului imbolnavirii de cancer de pancreas si ulcer.
Varza murata este un excelent remediu impotriva infectiilor respiratorii. Studiile efectuate pe soareci au aratat ca cei care au consumat varza murata, dupa ce au fost infectati cu virusul gripei aviare (H5N1), au supravietuit intr-o proportie mult mai mare decat cei tratati prin metode alopate. Totul s-a datorat calitatilor imunostimulatoare ale verzei, date de continutul de vitamina C si complexul B, dar si de bacteriile prietenoase pe care le contine. De asemenea, varza murata este recomandata si suferinzilor de astm bronsic sau urticarie. In acest caz se recomanda zilnic salata din varza murata, preparata cu ceapa si hrean.
Varza murata este ideala pentru detoxifiere si curele de slabire. Varza are o cantitate impresionanta de fibre alimentare – substante nedigerabile, care constituie un pericol pentru grasimile si zaharurile din alimente.
Varza rosie murata reprezinta si ea un adevarat remediu contra cancerului. Aceasta ajuta si previne aparitia cancerului bucal, esofagian, de colon si de rect, iar zeama sa este un adjuvant in cazul cancerului hepatic, pulmonar si de prostata.
Remedii cu muraturi – Precautii
Studiile arata ca efectele adverse la consumul de muraturi sunt rare si reduse ca intensitate, fiind cel mai adesea deranjamente digestive (diaree, balonare, usoare colici abdominale).
Mare atentie si la modul de preparare. Muraturile sanatoase nu trebuie sa contina prea multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Sunt contraindicate otetul sau zaharul.
Cititi si:
Gogosari umpluti cu conopida. Reteta traditionala de muraturi
Retete de muraturi asortate la borcan. 3 tehnici care dau rezultate
Retete de castraveti murati in otet sau saramura – Cum sa-i faci perfecti: crocanti si acrisori
Varza murata la putina – Care e reteta corecta si ce secrete poti aplica
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: