Gogosari umpluti cu conopida. Reteta traditionala de muraturi

Gogosari umpluti cu conopida. Reteta traditionala de muraturi

Muraturile nu trebuie sa lipseasca de pe mesele romanilor si se stie ca nicio reteta nu este mai buna ca cea de la mama sau bunica de acasa. Daca vrei sa incerci anul acesta sa faci chiar tu, ti-am pregatit o reteta de gogosari umpluti cu conopida, o reteta in care legumele raman tari, dulci si acrisoare.

Ingrediente necesare pentru un borcan de 3 litri:

  • 1,5 kg gogosari (circa 10-11 gogosari de marime medie)
  • 500 g conopida
  • 1,2 litri de apa
  • 250 ml otet de 9°
  • 250 g zahăr
  • 90 g sare
  • 1 lingura rasa boabe de piper negru
  • 1 lingura rasa boabe de mustar
  • 1 radacina de hrean proaspat, curatat si taiat in bastonase

Mod de preparare gogosari umpluti cu conopida:

In primul rand trebuie sa spalam si sa curatam de cotoare si seminte gogosarii si ii punem cu gura in jos la scurs. Spalam conopida bine sub jet de apa si ii desprindem buchetele. O timem o jumatate de ora in apa cu otet sa iasa toate impuritatile din ea. Dupa trecerea timpului o scoatem din apa si o lasam la scurs.

De asemenea, nu trebuie sa uitam nici de borcane, care trebuie sa fie foarte bine spalate, sterilizate. Acestea fiind spuse, incepem sa umplem gogosarii cu buchetele de conopida pana terminam de umplut toti gogosarii, apoi se pun in borcan, inghesuindu-i bine si aranjand printre ei betisoare de hrean.
Se pun pe foc apa, otetul si zaharul, adaugand de la inceput si piperul si boabele de mustar. Se da intr-un clocot scurt si chiar la final se adauga restul de sare, dupa gustul fiecaruia. Cu acest lichid fierbinte se umple borcanul cu gogosari si se inchide imediat cu un capac potrivit.

Borcanele cu gogosari se pastreaza intr-o camara racoroasa si intunecata, cu gura in jos, iar dupa aproximativ o saptamana, acestia sunt deja buni de consum.

Pofta buna!

Sursa: retetecalamama.ro

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.