17.2 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Retete de castraveti murati in otet sau saramura – Cum sa-i faci perfecti: crocanti si acrisori

Exista o multime de retete de castraveti murati, atat in otet cat si saramura. Fiecare reteta are particularitatile ei si merita incercata pentru ca muraturile nu numai ca sunt delicioase, dar sunt si accesibile si foarte bune pentru sanatate.

Am strans cateva retete de castraveti murati pe care puteti sa le incercati in aceasta toamna. Toata investitia pentru cateva borcane de castraveti murati costa foarte putin si va vor ajunge toata iarna. In functie de preferinte, puteti alege retete de castraveti murati in otet sau in saramura.

In primul rand, tineti cont de vremea de afara si daca este foarte cald nu va apucati de pus muraturi. In mod normal, muraturile se pun toamna, undeva intre lunile septembrie si octombrie.

Castravetii murati sunt excelenti atat ca muraturi alaturi de felurile principale de mancare, cat si ca ingrediente pentru salata de boeuf pe care toata lumea o pregateste de Craciun si Revelion sau pentru sosurile remoulade sau tartar.

Retete castraveti murati in saramura

Prima reteta de castraveti murati pe care v-o recomandam este cea pentru castravetii murati in saramura. In continuare va prezentam cantitatile pentru un borcan de 3l de castraveti murati in saramura.

Veti avea nevoie de 2 kg de castraveti mici sau medii, e cel mai potrivit sa nu alegeti castraveti mari. Cei de marimi mai mici se mureaza mai repede, pot fi serviti in portii mai mici.

Va mai trebuie 1.5 l apa, 30 g de sare neiodata, cam o lingurita si jumatate, 4-5 catei de usturoi decojiti si taiati in doua, 100g de grean taiat si el fasii lungi, 2-3 fire de cimbru uscat, 2-3 fire de marar uscat, un ardei iute, un morcov taiat rondele si o lingura de otet alimentar.

Mai intai spalati castravetii in 2-3 ape reci pentru ca au puf pe ei, flori uscate, pamant. Ii scurgeti bine si ii asezati in boluri de plastic. Spalati bine si borcanele. Pe fundul fiecarui borcan se aseaza o coronita de tije de marar, cimbru si 2 fasii de grean. Deasupra lor se pune primul strat de castraveti, in picioare, unii langa altii, bine indesati. Peste primul strat se pun cateva bucatele de usturoi si un
ardei iute.

Continuati tot asa cu stratul al doilea, din nou catei de usturoi printre ei si fasii de hrean. Daca doriti puteti intercala si un morcov rondele sau fasii. La sfarsit, peste castravetii indesati asezati ultimele fasii de hrean, fire de marar si cimbru uscat.

Saramura e o solutie salina compusa din apa si sare. Sarea trebuie sa fie neiodata, va recomandam cea gema, grunjoaa. La fiecare litru de apa se pune cate o lingura buna de sare. Intr-un borcal de 3 l incap 2 kg de castraveti si 1.5 l de apa.

In oala se pune apa la fiert impreuna cu sarea si se lasa sa clocoteasca 5 minute. Se lasa 10 minute la racit si se toarna peste castraveti. Va ramane saramura pe care o pastrati si pentrua doua zi cand mai scade nivelul. Foarte important e ca nivelul saramurii din borcane sa depaseasca ultimul castravete. A doua zi, dupa ce ati completat nivelul lichidului cu restul de saramura, mai puneti si cate o lingura de otet in fiecare borcan. El va pastra castravetii crocanti timp de mai multe luni.

Retete de castraveti murati in otet

Pentru cei care prefera castravetii murati in otet, iata ce ingrediente aveti nevoie: castraveti cornichon, ceapa galbena, catei de usturoi, morvoc, boabe de piper, boabe de mustar, seminte de marar, o lingurita de sare, o lingurita de zahar, 100 ml otet si apa.

Se spala castravetii, se aseaza in borcane cu ceapa taiata, morcovi taiati rondele si catei de usturoi. In fiecare borcan se adauga o lingurita de sare de muraturi, o lingurita de zahar, boabe de piper, boabe de mustar si seminte de marar.

Peste ingredientele din borcan se toarna 100 ml otet si apa. Se pun capacele cat mai bine si se fierb borcanele la bain marie pentru 20 de minute. Dupa cele 20 de minute se lasa borcanele in apa pana cand se racesc complet si apoi se depoziteaza.

Boabele de muștar alb. Ce beneficii au bobițele pe care le folosim de obicei la muraturi

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole