5.2 C
București
vineri, noiembrie 15, 2024

Tinctura de urzica. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Urzica este o planta perena, foarte raspandita la noi in tara si folosita de mii de ani pentru a trata o mare varietate de afectiuni. Am tot discutat intr-un articol despre beneficiile ceaiului de urzica, dar trebuie sa stii ca nu doar acesta este benefic pentru organism, ci si tinctura de urzica, o solutie hidroalcoolica obtinuta prin prepararea la rece din partile aeriene ale plantei (tulpina si frunze).

In terapie, urzica reprezinta una din principalele surse de fier si alte minerale esentiale organismului, fiind recomandata in stari de anemie, demineralizare si convalescenta.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de urzica:

Se taie marunt doua maini de radacini de urzica si se adauga intr-un borcan. Se toarna pana la umplere cu rachiu/alcool alimentar de 60-70 de grade si se lasa la macerat timp de 10 zile la loc racoros, agitandu-se zilnic. La final, se filtreaza produsul si se lasa la decantat cateva zile (2-3 zile) si dupa se pune in recipiente mici, de culoare inchisa. Se ia apoi cate o lingurita cu tinctura de 3-4 ori pe zi, vreme de 1 luna. De asemenea, tinctura de urzica poate fi gasita si la farmaciile naturiste si plafaruri.

Iata mai jos ce actiuni terapeutice are tinctura din urzica:

Intern, tinctura de urzica are actiune antianemica, diuretica, depurativa, astringenta, hemostatica, antidiareica, antiinflamatoare, hipoglicemianta, imunostimulenta, inhibitor al 5-α-reductazei (enzima implicata in hipertrofia benigna de prostata), tonic general si antiseptica.
Extern, tinctura de urzica are actiune astringenta, cicatrizanta, hemostatica, antiseptica, revulsiva, tonic capilar.

Iata mai jos ce indicatii terapeutice are tinctura de urzica:

-Cistita, nefrita, pielo-nefrita – cercetarile de-a lungul timpului au aratat ca urzica este extrem de benefica contra infectiilor reno-urinare. Se administreaza cate 6 lingurite pe zi de tinctura (fiecare lingurita diluata in 100 ml de apa), in cure 1 luna. Acest preparat minune reduce inflamatia rinichilor si a cailor urinare, are efect usor antibacterian, diminueaza sau elimina usturimile si durerile la urinare si favorizeaza refacerea epiteliilor reno-urinare. Pentru rezultate excelente, se recomanda si asocierea urzicii cu ienupar si coada-soricelului.

-Tinctura de urzica intareste functia inimii si reduce scleroza – aceasta ajuta la combaterea tensiunii arteriale si a trahicardiilor. Se recomanda o cura de 1 luna, cate o lingurita, cu jumatate de ora inainte de masa si inainte de culcare.

-Tinctura de urzica este indicata si in anemii usoare, astenii de primavara – datorita continutului bogat in fier, aceasta trateaza cu succes anemia. Urzica are proprietati antianemice, remineralizante, hemostatice si echilibreaza sistemul de aparare al organismului, sistemul imunitar si lupta impotriva anemiei. Se recomanda cate o lingurita cu tinctura de 3-4 ori pe zi, vreme de 1 luna.

-Tinctura de urzica favorizeaza eliminarea toxinelor din organism – o cura de detoxifiere de primavara poate fi tinuta cu succes daca incepi un tratament cu tinctura de urzica.

-Sangerari gingivale si nazale – se bea cate o lingura de tinctura de urzica diluata in apa sau ceai, de 3 ori pe zi, vreme de 1 luna.

Tinctura de urzica se mai utilizeaza ca adjuvant zi in afectiuni cutanate (acnee, seboree, eczeme, psoriazis, dermatoze infectioase), hemoroizi, matreata, caderea parului, alopecie

Se ia, de regula, cate o lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, iar extern, se procedeaza in felul urmator:
-in acnee si seboree se sterge tenul cu o compresa cu tinctura, de 2-3 ori pe zi;

-in eczeme se fac spalaturi locale cu solutia diluata, care se obtine prin adaugarea unei lingurite de tinctura la 100 ml de apa (jumatate de pahar);

-in psoriazis, dermatoze infectioase si hemoroizi se aplica local comprese cu solutie diluata, care se obtine dupa modul prezentat anterior;

-in matreata si caderea parului se fac spalaturi cu solutia diluata, care se obtine dupa modul prezentat anterior;

-in alopecie se frictioneaza pielea capului cu tinctura, de 2 ori pe zi.

Contraindicatii

Din cauza continutului de alcool, tinctura de urzica nu este recomandata in hepatite virale, toxice si metabolice, steatoza hepatica, ciroza hepatica, sarcina si alaptare.
Alergie la urzica, tratamente care nu permit consumul de alcool.

Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de AngelicaTinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlaginaTinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurdaTinctura de papadie, Tinctura de ghimbir. 

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole