3.2 C
București
marți, martie 26, 2024

Sucul de urzici. Cea mai buna cura tonica de primavara

Sucul de urzici. Curele de primavara cu primele plante verzi aduc mari beneficii sana­tatii noastre, iar una dintre aceste planate este si urzica. Aceasta planta este foarte raspandita la noi in tara si folosita de mii de ani pentru a trata o mare varietate de afectiuni.

Specialistii incurajeaza in aceasta perioada consumul de urzici proaspete, deoarece sunt bogate in vitaminele A, B2, C si K, contine aminoacizi esentiali, glucide, enzime, hormoni vegetali, uleiuri volatile, magneziu, fier,potasiu, clorofila, acestea fiind doar cateva dintre substantele din planta.

Noi va recomandam ca la inceput de primavara sa tineti o cura cu suc de urzici proaspete. Iata, mai jos, ce puteri tamaduitoare are acest suc:

Sucul de urzica – Indicatii terapeutice

-Sucul de urzici proaspete este indicat in anemie. Anemia este una din principalele afectiuni pe care sucul de urzici o previne si o trateaza. Urzica are proprietati antianemice, remineralizante, hemostatice si echilibreaza sistemul de aparare al organismului, sistemul imunitar si lupta impotriva anemiei. Se recomanda o cura, timp de 1 lunam, cu 200 ml suc sau ceai, inaintea meselor prin­­cipale. Totodata, se recomanda ca in paralel sa se con­sume si mancare de urzici.

-Sucul de urzici este un bun adjuvant in diabetul zaharat. Stdiile clinice facute de-a lungul timpului arata ca urzica reduce nivelul glicemiei. Se administreaza sucul proaspat de frunze de urzica, din care se beau 100 ml pe zi, sau infuzia combinata de radacina si frunze de urzica (combinate in proportii egale), din care se beau 500 ml zilnic. De asemenea, se poate bea cate 2-3 cani de infuzie/decoct de urzica sau cate 30 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi.

-Sucul de urzici este indicat in hemoragii (pierderi mari de sange menstrual, epistaxis, hemora­gie nazala)Urzicile sunt un hemostatic foarte puternic, asta insemnand ca opresc hemoragiile, datorita componentelor astringente, incluzand nitratul de potasiu, taninul, acidul formic si galic. Atat sucul, cat si ceaiul de urzici se foloseste intern pentru ulcerele hemoragice. Se administreaza cate 200 ml suc ina­intea meselor princi­pale. Iar cazurile de sangerare a nasului, plamanilor, stomacului sau uterului se trateaza cu sirop de urzici.

-Sucul de urzici este eficient in caz de hipertensiune arteriala. Studii de medicina experimentala efectuate in anii 2000 si 2002 arata ca administrarea de extracte apoase de radacina de urzica reduce si stabilizeaza tensiunea arteriala. Se administreaza infuzia combinata de radacina de urzica, din care se beau 500 ml pe zi, in cure de 1-2 luni, urmate de 2 saptamani de pauza. De asemenea, se poate consuma si suc/ceai din frunze de urzica, cate 3 cani pe zi.

-Sucul de urzici te scapa de colonul iritabil. Acesta are efecte cicatrizante si calmante, ajuta la refa­cerea tesuturilor de protectie din tubul digestiv, lezate sau distruse de procesele infectioase, de substantele toxice din ali­mente sau din bauturi. Se poate consuma atat urzica in stare cruda, cat si fiarta.

-Sucul de urzici este recomandat in bronsite. Acesta are un efect imunoreglator minunat, fiind de mare ajutor in bolile respiratorii cu substrat alergic, printre care si astmul. Se face o cura de lunga durata 1-2 luni, timp in care se va consuma cate un pahar de suc de urzica, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Acest tratament amelio­reaza reactiile alergice, ajuta la decon­ges­tionarea cailor respiratorii de secretii si previne aparitia crize­lor de sufo­care specifice astmului.

-Sucul de urzici este recomandat in bolile de rinichi si vezica. Dupa unii cercetatori, ceaiul de urzica ar avea proprietatea de a dizolva nisipul din rinichi si ar influenta favorabil reumatismul si guta, prin eliminarea clorurilor si a acidului uric. Se administreaza cate 500-1000 ml suc pe zi, di­mineata, pe stomacul gol, pentru efectul diu­retic, stimulent asupra functiei renale.

Sucul de urzica – Mod de preparare

Ai nevoie de doua maini cu frunze de urzici proaspete si 200 ml apa. Se pun in vasul mixerului apa, apoi se adauga treptat urzicile. Dupa ce se for­meaza o pasta, aceasta se pune intr-un vas de ceramica si se lasa la macerat timp de 2-3 ore, dupa care se strecoara. Sucul se bea imediat dupa fil­trare, iar pasta putand fi adaugata in man­carurile gatite. Se recomanda ca sucul sa se consume pe sto­macul gol, iar timp de 15 minute dupa consumarea lui sa nu se manance nimic. De asemenea, se poate face si cu ajutorul storcatorului, dupa care se combina cu putina apa.

Sfat!

Se poate apela si la decoctul de urzici tinere. Acesta are un efect depura­tiv si remineralizant foarte puter­nic, fiind indicat în: boli de pie­le (acnee, eczeme, psoriazis, derma­toze), anemie, hipocalcemie si hi­pomagnezie, hemoragii, ciclu menstrual foarte a­bun­­dent, convalescenta, guta, cancer, hemoroizi, obezitate, alergii, afectiuni hepatice si gas­trite.

Pentru a prepara decoctul, ai nevoie de jumatate kilogram de urzici proaspete, care se inmoaie in apa, timp de 5 minute, pentru spalare. Se pune 1 litru de apa la fiert si cand clocoteste se pun urzicile in ea. La final, se strecoara, se lasa la racit si se bea, de 3 ori pe zi, cate 50 ml de­coct.

Vezi si:

Cele mai sanatoase retete cu urzici ale bunicii

Tinctura de urzica. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Puterile tamaduitoare ale urzicii

Tratament pentru par pe baza de urzici

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

4 COMENTARII

  1. […] Atat salata cu urzici, cat si sucul de urzici proaspete au un efect imunoreglator incredibil, fiind de mare ajutor în bolile respiratorii. Se recomanda o cura de lunga durata, de 1-2 luni, timp in care se va consuma cate un pahar de suc de urzica, de 2 ori pe zi, dimineata si seara. Acest tratament amelio­reaza reactiile alergice, ajuta la decon­ges­tionarea cailor respiratorii de secretii si previne aparitia crize­lor de sufo­care specifice astmului. Vezi si Sucul de urzici. Cea mai buna cura tonica de primavara […]

  2. […] Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se pun la calit intr-o cratita sau tigaie mai mare cu un praf de sare, cat sa se caleasca usor. Urzicile se toaca fin la robotul de bucatarie si se introduc in cratita la calit. Se toarna incet incet si zeama in care au fiert, nu este necesar sa puneti toata cantitatea, atat cat va place. Se condimenteaza cu sare si piper si se mai pune putin usturoi proaspat pentru un gust mai intens. Vezi si: Sucul de urzici. Cea mai buna cura tonica de primavara […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole