0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Tinctura de ardei iute. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Ardeiul iute (Capiscum Annuum) este cunoscut de secole pentru proprietatile lui de stimulare a circulatiei si digestiei. Dintre produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile hidroalcoolice sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp. Iata mai jos cum se prepara tinctura de ardei iute:

Tinctura de ardei iute – Reteta

Se poate folosi tinctura de ardei iute din magazinele naturiste sau se poate prepara acasa, in felul urmator:

-ai nevoie de: 100 ml alcool de 70-90 de grade, 100 ml de apa distilata si 30 g ardei iute proaspat. Se toaca marunt ardeii iuti, se pun intr-un borcan si se toarna peste ei apa si alcoolul. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat timp de 2 saptamani, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara, apoi se pastreaza in loc intunecos si rece, in sticlute mici, de culoare inchisa.

Tinctura de ardei este indicata in urmatoarele afectiuni: anorexie, gastrita hipoacida, digestie lenta, gripa, raceala, alcoolism, dureri reumatice si articulare, nevralgii, dureri musculare, degeraturi, caderea parului si alopecie.

Iata in ce afectiuni este indicata tinctura de ardei iute:

-Tinctura este eficienta in problemele digestive: aceasta usureaza digestia, protejeaza mucoasa stomacala si favorizeaza eliminarea gazelor intestinale. Se administreaza cate 3 lingurite de tinctura diluata in 100 ml de apa de 3 ori pe zi, in timpul mesei;

-Tinctura ajuta la cresterea poftei de mancare: se administreaza cate o jumatate de lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa de 3 ori pe zi, inainte de masa;

-Este indicata in starile de gripa si raceala: se administreaza o jumatate de lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa (jumatate de pahar), de 3 ori pe zi, dupa masa.

-Este eficienta in durerile reumatice si articulare: se folosesc cataplasmele cu tinctura de ardei iute. Acestea nu se mentin direct pe piele, ci inainte trebuie unsa zona dureroasa cu ulei sau crema de galbenele deoarece ardeiul iute poate arde pielea sau poate provoca iritatii. Compresele se mentin timp de 10-20 minute, in functie de sensibilitatea pielii. Vezi si Beneficiile ardeiului iute verde. 5 efecte pozitive pentru organismul tau

-Este eficienta si in degeraturi, normalizarea circulatiei periferice (produce un efect de incalzire la persoanele cu circulatie periferica deficitara)), mentinerea sanatatii sistemului osteo-articular: se maseaza zona afectata cu crema de galbenele, apoi se pun comprese cu tinctura de ardei iute, timp de 10-20 de minute.

-Este recomandata in alcoolism: se administreaza cate o jumatate de lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa, de 6 ori pe zi (sau cand apare dorinta de alcool). Pentru un efect si mai bun se combina tinctura de ardei iute cu cea de pedicuta si ceai de sunatoare. Aceasta se administrate de 4 ori pe zi, timp de 2 luni.

-Ajuta la stoparea caderii parului (alopecie), regenerarea si indesirea lui: se poate pune tinctura intr-un recipient cu pulverizator si se stropeste radacina parului. De doua ori pe saptamana se maseaza pielea capului cu aceasta tinctura sau diluata cu apa. Produsul se lasa sa actioneze timp de 3-4 ore, apoi se spala. Pentru cresterea eficientei tratamentului, se pot adauga, in parti egale, tinctura de brusture si tinctura de urzica.

Contraindicatii

Consumul de tinctura de ardei iute este contraindicat persoanelor care sufera de hepatita virala, toxica, metabolica, steatoza hepatica, ciroza hepatica, gastrita hiperacida, ulcer gastric si duodenal, hipertensiune arteriala si febra. De asemenea, nici femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui sa consume acest produs.

Administrata intern, tinctura de ardei iute poate produce hiperaciditate gastrica, iar extern, pot aparea senzatie de arsura, roseata sau iritare la nivelul pielii si mucoaselor.

Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de AngelicaTinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlaginaTinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurdaTinctura de papadie, Tinctura de ghimbir. 

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole