Tinctura de lavanda. Originara din zona mediteraneeana, levantica creste astăzi spontan sau se cultiva pe suprafete intinse, pentru a fi valorificata in industria cosmetica si nu numai.
In terapia medicala, levantica are multe utilizari, atat uleiul volatil, cat si florile uscate, prelucrate sub forma de infuzii, tincturi, uleiuri, inhalatii si bai generale. Trebuie sa stii ca dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, tincturile sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.
Tinctura de lavanda are actiune anxiolitica, sedativa, hipnotica, antidepresiva, antispastica, analgezica, hipotensiva, coleretica, diuretica, antimicrobiana, antifungica, antitumorala si cicatrizanta.
Iata mai jos cum se prepara tinctura de lavanda:
Pentru a prepara tinctura, ai nvoie de 10 g flori de levantica uscate si 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat. Intr-un borcan, se adauga florile si alcoolul si se lasa la macerat timp de 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza prin tifon, dupa care se lasa la decantat in frigider, timp de 6 zile, pentru o deplina limpezire. Se trece usor partea limpede intrun alt flacon, indepartandu-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se pastreaza in sticlute inchise la culoare, prevazute cu dop picurator. Acest preparat are o valabilitate de 2 ani de la data prepararii.
Iata in ce afectiuni este recomandata tinctura de lavanda:
-Tinctura de levantica aplicata sub forma de comprese, cu masaj usor pe piept, precum si inhalatiile cu aburi de infuzie dau rezultate bune in afectiunile acute ale plamanilor (pneumonie, pleurezie, congestia pulmonare, angina si gripa). Inhalatiile se fac cu 20 de picaturi cu tinctura adaugate in ceai de muguri de plop, de musetel sau de muguri de pin. De asemenea, se poate consuma si intern, cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei.
-Tinctura de lavanda este eficienta si in cazul tenurilor uscate si sensibile. Se fac tamponari cu vata, dimineata si seara, cu tinctura de lavanda in glicerina.
-Pentru caderea parului si in caz de matreata se frictioneaza pielea capului cu tinctura de lavanda combinata cu tinctura de cimbru si rozmarin.
-Tinctura de levantica se poate folosi pe zone dureroase in caz de contuzii luxatii, umflaturi, vanatai, lovituri la tendoane, guta, nevralgii sau reumatism, sub forma de comprese. De asemenea, arsurile sau usturimile vor fi usor tratate cu astfel de tinctura de levantica, la fel precum juliturile, ranile deschise sau furunculele. Administrarea de levantica se face in functie de gravitatea afectiunii de care suferiti. Se pot administra pana la 10 picaturi sau chiar 3 lingurite de tinctura de levantica pe zi vreme de 30 de zile.
-Tinctura de lavanda se utilizeaza ca adjuvant in caz de afectiuni ale aparatului digestive (gastrite, ulcer gastric, colici, meteorism, flatulenta, balonari si stari spastice ale aparatului digestiv, diaree). Se administreaza cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de galbenele.
-Tinctura de lavanda se utilizeaza ca adjuvant in caz de anemie (lipsa poftei de mancare): Se administreaza cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de pelin sau cicoare, dupa masa.
-Tinctura de lavanda se recomanda si in afectiunile aparatului uro-genital (cistite, pielite, metroragii). Se administreaza cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de galbenele.
-Tinctura de lavanda combate insomnia, stresul, depresia si durerile de cap, fiind recomandata in bolile sistemului nervos central. Se administreaza cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei. De asemenea, se recomanda si baile relaxante. Acestea se obtine prin adaugarea in cada cu apa calduta a 20 de picaturi de ulei volatil sau o lingurita de tinctura de levantica.
-Tinctura de lavanda este eficienta in cazul parazitozele intestinale, ca vermifug. Se folosesc 30 de picaturi din tinctura, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de crusin.
-In cazul afectiunilor cardio-vasculare (hipertensiune, nevroza cardiaca), tinctura de lavanda este foarte eficienta. Se foloseste tinctura de levantica, cate 30 picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de ginkgo biloba sau saschiu.
Contraindicatii si precautii
Din cauza continutului de alcool nu se recomanda administrarea in: hepatite virale, toxice si metabolice, steatoza hepatica, ciroza hepatica, sarcina si alaptare.
Se administreaza cu prudenta la persoanele cu gastrita hiperacida si ulcer gastric si duodenal (datorita continutului in alcool, poate creste aciditatea gastrica).
Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de Angelica, Tinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlagina, Tinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurda, Tinctura de papadie, Tinctura de ghimbir.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Tinctura de lavanda. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata […]