Sunatoarea, numita in unele locuri pojarnita, creste in regiunile de campie si dealuri. Inca din Antichitate, medicii apreciau insusirile vindecatoare ale acestei plante.
Sunatoarea infloreste din iunie pana in septembrie si se intrebuinteaza doar planta inflorita care contine tanin de natura catehica, cantitati mici de ulei volatil localizat in punctele transparente ale frunzei, glicozide flavonice ca hiperina, rutina, quercitina, localizata in petale si in epiderma tulpinii si a frunzelor, o substanta colorata (hiericina), localizata in punctele negre de pe suprafata plantei. Cercetari mai amanuntite au gasit si betacaroten, saponine, acizii ascorbic, nicotinic si valerianic.
Hipericina care este solubila in uleiurile grase imprima plantei o actiune cicatrizanta si antiseptica, iar taninul, proprietati astringente. Intra AICI pentru a vedea cum se foloseste sunatoarea intern si extern.
Intrebuintari infuzie de sunatoare:
Intern, sub forma de infuzie, se foloseste cu succes in:
- colitele cronice
- boli de ficat, deoarece influenteaza in bine starile inflamatorii si stimuleaza secretia si excretia de bila, de asemenea diminueaza spasmele la nivel abdominal, scade secretia gastrica, ajuta la o mai buna circulatie, deci provoaca vasodilatatie si are si un efect usor diuretic.
Mod de preparare infuzie de sunatoare:
Infuzia de sunatoare se prepara din 2 linguri planta maruntita la o ceasca cu apa, din care se bea, dupa fiecare masa, cate o lingura. De asemenea, se poate folosi o infuzie mai slaba dintr-o lingurita de planta maruntita la o ceasca cu apa, din care se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
- Extern, baile si cataplasmele de sunatoare au proprietatea de a calma durerile, cicatriza ranile, folosindu-se mai ales in arsuri.
- Sub forma de gargara, se recomanda in inflamatiile gingiilor si ale dintilor.
Intrebuintari ulei de sunatoare:
Din sunatoare se mai prepara si un ulei, care serveste ca:
- pansament in arsuri
- medicina populara foloseste acest ulei in bolile de ficat si ulcer gastric
Mod de preparare ulei de sunatoare:
Uleiul de sunatoare se obtine prin macerarea florilor cu ulei de masline timp de 4-6 saptamani sau dupa urmatoarea formula: 20 g sunatoare uscata se umezesc cu 20 ml alcool concentrat si dupa 12 ore se adauga 200 ml ulei. Amestecul acesta se tine 3 ore pe baia de apa fierbinte, agitandu-se din cand in cand. Dupa 2-3 zile de repaus, se strecoara si se stoarce. Dupa o sedere de o zi, se strecoara din nou, obtinandu-se un ulei limpede de culoare roscata. Uleiul se pastreaza la intuneric si racoare.
- Compresele cu ceai de sunatoare au actiune stimulatorie in tenurile imbatranite si uscate.
Sunatoarea intra in compozitia ceaiurilor gastric, anticolitic si hepatic.
Sunatoarea – Contraindicatii:
Sunatoarea face parte din categoria plantelor fotosensibilizatoare si o expunere la soare poate provoaca eruptii si alergii solare.
Cei care urmeaza anumite tratamente trebuie sa fie atenti atunci cand utilizeaza sunatoare pentru ca aceasta scade eficienta lor. De asemenea, sunatoarea nu este recomandata nici femeilor insarcinate sau copiilor sub 14 ani.
Citeste si
Masti si lotiuni cosmetice cu plante medicinale pentru un ten frumos si sanatos
Sunatoarea, planta care calmeaza ranile dinauntru si din afara
Pasta de sunatoare cu miere. Cea mai veche reteta folosita in bolile de ficat
Tinctura de sunatoare. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are aceasta
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: