17 C
București
duminică, octombrie 6, 2024

Masti si lotiuni cosmetice cu plante medicinale pentru un ten frumos si sanatos

Masti si lotiuni cosmetice cu plante medicinale – Mastile cosmetice reprezinta un mijloc foarte eficient de a mentine aspectul sanatos al pielii noastre de zi cu zi. Acestea sunt folosite din cele mai vechi timpuri, iar daca le folosesti corect, aceste aduc reale beneficii pielii.

Din fericire, exista o mare varietate de plante medicinale care se folosesc in industria cosmetica deoarece proprietatile decongestionante, emoliente, tonifiante, antiinflamatoare ale acestora le recomanda ca materie prima de neinlocuit. Din acest motiv, plantele medicinale pot fi folosite ca atare, proaspete, sau sub forma de infuzie, decoct si macerate, pentru a prepara acasa diferite masti pentru un ten frumos si sanatos.

Iata ce ai de facut inainte de a aplica o masca de fata:

Inainte de a incepe sa pregatiti o masca de fata, trebuie sa determini tipul tau de piele (uscat, gras, mixt sau acneic). In al doilea rand, este bine sa faci o curatare corecta a tenului. De exemplu, pentru pielea uscata trebuie sa speli pur si simplu fata cu apa calda si gel de curatare; pentru tenul gras, este recomandat sa se faca o curatare mai amanuntita, de exemplu, o lotiune sau un exfoliant.

Un alt sfat de luat in seama este acela ca mastile nu trebuie aplicate pe pielea delicata din jurul buzelor si ochilor. Vezi si: Ce masti cosmetice sa folosesti in functie de tipul tenului

Iata ce plante medicinale sa folosesti in functie de tipul tenului:

-Plantele recomandate tenului gras: afinul, frunze de aloe, bradul, capsunul, catina (coaja), ceapa, ciresul, coada calului, coaja de dud, feriga, fructele si frunzele de frag, hameiul, lamaile, leusteanul, menta,  mesteacanul, nucul, papadia, patrunjelul, plopul, stejarul, trifoiul, urzica, vita de vie si vascul.

-Plantele recomandate tenului uscat: brusturele, crinul, galbenelele, graul, gutuiele, semintele de in, levantica, macul, morcovul, obligeana, patlagina, plopul, porumbul, salcamul, sfecla de zahar, teiul, trandafirul si urzica.

-Plantele recomandate tenului acneic: afinul, albastrelele, frunze de aloe, anghinarele, arnica, bradul, capsunul, catina, ceapa, cimbrul, ciubotica-cucului, coada-soricelului, cornul, cretisoara, crinul, galbenelele, gorunul, hameiul, iasomia, ienuparul, lamaile, liliacul, lumanarica, maghiranul, mararul, menta, murul, nucul, obligeana, papadia, patlagina, patrunjelul, pelinul, pinul, plopul, podbalul, portocalul, rosiile, salata verde, salvia, strugurii, sunatoarea, tataneasa, troscotul, tuia, urzica, varza, vita de vie, vascul, volbura, zmeura.

-Plantele recomandate tenului imbatranit: bradul, brusturele, castanul, fragii, galbenelele, graul, gutuiele, iasomia, inul, liliacul, macul, macesul, maghiranul, marul, menta, migdalul, morcovul, musetelul, nalba, nufarul, obligeana, pepenele galben, piersicii, plopul, podbalul, portocalele, porumbul, ridichea, rosiile, salvia, trandafirul, zmeurul.

Iata cum sa prepari cele mai eficiente masti si lotiuni cosmetice cu plante medicinale si ce efecte au asupra tenului:

Angelica – mastile cosmetice pe baza de angenlica sunt excelente in cazul tenului gras. Pulberea de planta macinata fin se amesteca cu apa, pana devine ca o pasta. Aceasta pasta se intinde printr-un tifon subtire pe fata si se lasa asa timp de jumatate de ora, dupa care se spala fata cu apa calduta. Daca tenul este patat, se recomanda ca angelica sa se combine cu sanziana galbena.

Sfat: angelica are proprietati fotosensibilizante, fiind interzisa expunerea la soare mai repede de 4 ore de la folosirea sa.

Brusture si trei frati patati – aceste doua plante au, probabil, actiunea cea mai eficienta pentru mentinerea tineretii si supletii pielii. De asemenea, este un tratament eficient si contra acneei, contra problemelor alergice ale tenului. Masca se prepara ca mai sus, dar pentru un efect mai puternic este bine sa se consume si ceai cu aceste plante.

Aloe vera – contine aminoacizi importanti pentru piele si vitaminele A si C, care intineresc tenul si ajuta la tratarea problemelor pielii. Frunzele se taie pe lung si se extrage gelul din acestea, ce poate fi folosit pentru masti. Se aplica pe ten, se lasa 15-20 de minute si apoi se spala cu apa rece.

Coada soricelului – contine uleiuri volatile si alte substante cu efect calmant, antiinflamator si dezinfectant. Pentru calmarea tenurilor iritate se pun comprese sau spalaturi cu infuzie. In plus, coada soricelului are rolul de a micsora porii dilatati.

Musetel – are actiune dezinfectanta, antiiflamatoare, emolienta, decongestiva, anestezica si antialergica, fiind recomandata si pentru pielea sensibila din jurul ochilor. Compresele cu infuzie de musetel, aplicate pe fata, alternativ calde si apoi reci, se tin fiecare cate un minut pentru a se produce vasodilatatia, urmata de vasoconstrictia, ceea ce asigura pielii o mai buna hranire si hidratare. Procedura trebuie repetata de 4-5 ori.

Tei – aplicarea sub forma de comprese cu ceai de tei, ajuta la mentinerea prospetimii si catifelarii tenului, atenuand aspectul obosit al ochilor. Compresele se mentin 15 minute. De asemenea, infuzia de flori este benefica pentru derma cu tendinta de imbatranire prematura.

Urzica – este bogata in clorofila, in mucilagii si in vitaminele A, B2, C si K, ajutand la inviorarea tenului. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici comprese cu ceai de urzica pe tenul curat sau sa speli fata cu infuzie de urzica.

Albastrele – aceste flori minunate au proprietati tonifiante, fiind indicate in combaterea diminuarii tonusului muschilor faciali, a ridurilor si a cearcanelor.

Galbenele – sunt excelente in cazul tenului acneic. Preparate sub forma de infuzie, au proprietati antifungice, antiinflamatorii si antiseptice. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici comprese cu ceai concentrat  de galbenele

Rozmarin – este una dintre plantele cu cele mai eficiente efecte antiseptice, tonice si vitalizante. In plus, compresele cu infuzie de rozmarin imbunatatesc circulatia din capilare, dar au si efect astringent potrivit persoanelor cu ten cu pori dilatati.

Levantica – are proprietati antiseptice si antiinflamatoare, improspatand tenul si atenuand ridurile fine. De asemenea, levantica curata porii, trateaza acneea, iritatiile si eczemele. Se recomanda adaugarea a cateva picaturi cu ulei de levantica in crema de fata. Compresele aplicate pe fata cu infuzie de levantica au proprietati antiseptice si usor calmante.

Trandafir – acestea are rolul de a inviora tenul obosit. Infuzia de petale de trandafir se intrebuinteaza sub forma de comprese, care se aplica fie pe ten, fie pe pleoapele „obosite” sau pe cele iritate de machiaj.

Nalba – are proprietati emoliente. Din radacina de nalba maruntita si apoi supusa macerarii se obtine un lichid care, aplicat pe fata sub forma de comprese, invioreaza, fragezeste si catifeleaza tenul.

Soc – reduce iritatiile, curata pielea, avand proprietati astringente si tonice. Compresele cu infuzie din aceasta planta pot fi utilizate in special pentru a reduce inflamatiile.

Menta – este un tonic de exceptie, fiind recomandat persoanelor in varsta. In plus, menta curata si improspateaza tenul, efectele observandu-se rapid.

Sfat: aplicarea oricarei masti cosmetice se completeaza cu comprese imbibate in infuzii de plante, in special de musetel, care se tin pe fata 15-20 de minute

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

5 COMENTARII

  1. […] Acest extract de culoare inchisa obtinut in principal din roci de mare altitudine din muntii Himalaya este un agent antioxidant puternic si antiinflamator, asa ca multi se bazeaza pe shilajit pentru o piele stralucitoare. Autenticitatea este importanta, deci asigurati-va ca ceea ce utilizati este o rasina autentica. Vezi si: Masti si lotiuni cosmetice cu plante medicinale pentru un ten frumos si sanatos […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole