Top 7 condimente care iti imbunatatesc sanatatea

condimente-care-iti-imbunatatesc-sanatatea

Condimentele au fost mereu utilizate nu doar pentru a da gust mancarurilor, ci si pentru proprietatile lor care imbunatatesc sanatatea. Condimentele au un continut ridicat de antioxidanti care ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare si care se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii. 

Iata mai jos cele 7 condimente care imbunatatesc sanatatea:

  • Scortisoara

Studiile recente au aratat ca scortisoara are caracter antioxidant si ca pe viitor poate fi incercata folosirea acesteia ca medicament pentru scaderea glicemiei, trigliceridelor si colesterolului, in cazul persoanelor cu diabet de tip II.  Totodata, acestea sustin ca scortisoara este cea mai bogata sursa de antioxidanti, si stimuleaza buna functionare a creierului. Scortisoara are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor, proprietati antiinflamatorii, anticoagulant carereduce angregarea trombocitelor.
Scortisoara este o substanta antiinflamatorie care, in combinatie cu un ulei pentru masaj poate reduce si calma rigiditatea muschilor si a articulatiilor.

  • Ghimbirul

Ghimbirul provine din Asia si India si este utilizat de mai bine de 5000 ani. Ghimbirul este un puternic antioxidant care ajuta la relaxarea vaselor de sange, stimuland circulatia si calmand durerile. De asemenea, ghimbirul calmeaza spasmele si reduce flatulenta sistemului digestiv, dar este un remediu naturist excelent si impotriva greturilor asociate calatoriilor, sarcina sau mahmureala. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, ghimbirul este recomandat si pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare, cancerului, bolii Alzheimer sau artrita.

  • Oregano

Oregano este folosit pentru a trata afectiuni ale tractului respirator, tulburari gastro-intestinale, crampe menstruale si tulburari ale tractului urinar. Oregano aplicat local ajuta la tratarea diferitelor afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea si matreata. Acest condiment este, de asemenea, utilizat pentru urmatoarele afectiuni: raceala, dureri musculare, acnee, matreata, bronsita, dureri de dinti, balonare, dureri de cap, boli de inima, alergii, paraziti intestinali, dureri de urechi, oboseala, alungarea insectelor, crampe menstruale.

  • Rozmarin

Despre rozmarin se spune ca stopeaza mutatiile genetice care ar putea conduce la aparitia cancerului, si ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, prevenind astfel riscul aparitiei atacului de cord. Preparatele din rozmarin (decoct, infuzie, macerat, tinctura, ulei esential) se folosesc cu succes in tratarea gastritelor si infectiilor gastro-intestinale, favorizeaza secretia bilei, accelereaza tranzitul intestinal lenes, elimina gazele si stimuleaza apetitul.
Pentru uz extern, rozmarinul este folosit in activarea microcirculatiei sanguine la nivelul pielii capului. Combate alopecia, seboreea, iar prin proprietatile cicatrizante, antiseptice si antimicrobiene intervine in vindecarea unor dermatoze, plagi deschise, rani purulente, raie si intepaturi de insecte.

  • Curry pudra

In antichitate, curry se folosea pentru tratarea inflamatiilor, in special a celor cauzate de artrita. Praful de curry contine antioxidanti si compusi antiinflamatori, despre care se stie ca imbunatatesc functia cognitiva si functiile inimii. Un studiu recent, realizat in Thailanda, a aratat ca diabetul poate fi tinut sub control de acest condiment. Acesta imbunatateste modul de functionare a beta-celulelor aflate in pancreas care produc insulina, hormonul responsabil de reglarea glicemiei.

  • Boiaua

Boiaua contine o cantitate neobisnuit de mare de vitamina C. Ardeiul folosit la boia contine de 6-9 ori mai multa vitamina C decat o rosie obisnuita. Ca si chili, boiaua contine capsaicina, substanta cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului. Boiaua este un agent antibacterian si stimulant care ajuta la reglarea presiunii sanguine, imbunatatind circulatia sanguina, si creste cantitatea de saliva si acizi gastrici, ajutand la imbunatatirea digestiei.

  • Cimbrul

Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca uleiul esential de cimbru este unul dintre cei mai potenti agenti antibacterieni, reusind anihilarea bacteriilor rezistente la meticilina (MRSA), precum stafilococul auriu, bacterii extrem de dificil de tratat, si potential cauzatoare de moarte.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:

Condimentele minune din bucatarie – Scortisoara si Ghimbirul

Condimentele minune din bucatarie: Turmericul si Hreanul

Retete ayurvedice de pastrare a frumusetii si vitalitatii

 

You may also like...