5.5 C
București
luni, decembrie 2, 2024

Condimentele minune din bucatarie – Scortisoara si Ghimbirul

Alte condimente minune din bucatarie sunt scortisoara si ghimbirul, unele dintre cele mai aromate condimente si pline de efecte benefice asupra sanatatii umane.

Iata ce trebuie sa stii despre scortisoara si ghimbir

SCORTISOARA

Scortisoara (Cinnamomum ceylanicum) a fost în ultimul timp intens studiata pentru efectele sale hipoglicemiante. Beneficiile pe care le are scortisoara la persoanele cu diabet privesc in mod deosebit aparatul cardiovascular. Persoanele diabetice sufera de doua ori mai des de ateroscleroza si este mai severa decat la restul populatiei. Acest lucru favorizeaza aparitia mai precoce a accidentului vascular cerebral si a infarctului miocardic.

Un studiu recent a demonstrat ca scortisoara in doze de 1-6 gr/zi, administrate fractionat la mese, scade cu mult nivelul glicemiei, de la 18% la 29% din valoarea initiala, a trigliceridelor cu 25-30%, NDL colesterolului cu 7-27& și a colesterolului total cu 12-26%. Alte condimente cu efecte hipoglicemiante sunt si: usturoiul, ceapa, turmricul, mustarul, coriandrul, fenugrecul, avand in acealsi timp rol de regeneratori ai capilarelor sangvine.

Persoanele cu diabet pot folosi scortisoara pentru scaderea nivelului glicemiei, consumand zilnic intre un sfert si o jumatate de lingurita de scortisoara inainte de fiecare masa, administrate cu putina apa sau cu putin lapte.
Scortisoara macinata se foloseste in diverse deserturi: placinte cu mere si dovleac, orez sau gris cu lapte, mere crude rase si multe alte deserturi.

GHIMBIRUL

Ghimbirul (Zingiber officinale), care este inrudit cu turmericul, este tot un rizom, care are proprietati deosebite. Cel mai des este folosit ca remediu pentru greata din sarcina, greata si voma in general, pentru raul de masina sau raul de mare. Este un bun tonic si calmant al sistemului digestiv, dar și un anticancerigen puternic și in acelasi timp, amelioreaza durerile reumatice.

Este consumat crud, maruntit, sau uscat, sub forma de pulbere si are o aroma placuta, un gust iute, racoritor. Se foloseste in ceaiuri, in limonada, in compot, in budinci, in biscuiti dar si in multe alte deserturi si combinatii de condimente pentru carne, inclusiv peste.

Limonada cu ghimbir, numita si gingerata are efecte detoxifiante si racoritoare. Este perfecta pentru zilele caniculare de vara, cand hidratarea este atat de importanta. Pentru limonada ai nevoie de o bucatica de ghimbir proaspat ras, zeama de la o lamaie, jumatate de lingura de miere. Toate se amesteca bine si sun pun intr-un litru de apa la rece timp de o ora. Se consuma cu tot cu ghimbirul sedimentat.

Nu foarte multa lume stie ca ghimbirul este un bun purificator si dezinfectant al apei de baut. Cand nu sunteti sigur de sursa apei, se fierbe o bucatica de ghimber intr-un litru de apa timp de 5 minute. Se lasa intr-un vas acoperit 15-20 de minute. Se strecoara ghimbirul maruntit si se arunca, iar ceaiul rezultat se bea in loc de apa.

Si pentru ca tot am vorbit putin de dezinfectant si puterea condimentelor, iata un dezinfectant natural, folosit in Franta in timpul ciumei din anii 1628 si 1631 de patru talhari care jefuiau bolnavii de ciuma fara sa ia boala, caci se foloseau de un secret: un otet aromat cu care isi frecau mainile si fata.

Iata reteta talharilor, iar deinfectantul se poate folosi cu succes in aplicatii externe. Aveti nevoie de: 40 g de pelin, 40 g rozmarin, 40 g salvie, 40 g menta, 40 g varnant, 40 g levantica, 5 g obligeana, 5 g scortisoara, 5 g cuisoare, 5 g nucsoara, 8 g usturoi, 10 g camfor, 40 g acid acetic cristalizat. Se macereaza in 2 litri jumatate de otet, timp de 2 saptamani, apoi se filtreaza si se utilizeaza ca dezinfectant extern.

Nu ezita sa incluzi scortisoara si ghimbirul in dieta ta!

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:

Condimentele minune din bucatarie: Turmericul si Hreanul

Retete ayurvedice de pastrare a frumusetii si vitalitatii

Ardeiul iute, un remediu excelent pentru infarctul miocardic

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole